Published On: 25 Maj, 2016

Shembëlltyra e gazetarit e kolumnistit Bardhyl AJETI

 

Ay, që s’do mëmëdhen dhe gjuhën,
që fletë vetë, s’është njeri i vërtetë.

Nga: Ramiz DERMAKU

Populli që di t’i nderojë personalitetet e historisë e të kulturës së vet do të jetë i nderuar edhe nga të gjithë popujt tjerë. Disa fjalë për gazetarin, kolumnistin, analistin, kryetarin e Shoqatës së gazetarëve të Pavarur Të Kosovës, trimin, dhe njeriun i cili deri në momentin e vrasjes tinëzare çështjen kombëtare e kishte vu në ballë të çdo aktiviteti e ai ishte Bardhyl Ajeti. Bardhyl Ajeti ka lindur me 29 maj 1977 në fshatin Përlepnicë, komuna e Gjilanit.

Të gjithë ata njerëz, lexues, që e njohën kolumnistin, analistin, gazetarin, kryetarin e Shoqatës së Gazetarëve të pavarur të Kosovës, z. Bardhyl Ajeti mbetën të shokuar kur e morën lajmin e hidhur se u plagos e më vonë edhe do të vdes veprimtari, gazetari, e kryetari i Shoqatës të Gazetarëve të pavarur të Kosovës z, Bardhyl Ajeti. Atë njeri , atë intelektual ,e atë trim, vetëm Zoti që e kishte krijuar. Bardhyli, ishte me plotë kuptimin e fjalës ishte NJERI, i cili sakrifikoi edhe jetën për zgjidhjen e drejtë të çështjes sonë kombëtare, luftoi korrupsionin, krimin e organizuar thënë shkurt ai i luftoi të gjitha dukurit negative. Që nga mosha 12- vjeqare Bardhyli,filloi ta urrej regjimin serbo sllavo cetnik. Bardhyl Ajeti, zhvilloi një luftë të pakompromise ndaj dukurive negative. Bardhyl Ajeti ishte edhe do të mbetet një emër i njohur dhe i dashur për lexuesit.., për të gjithë ata që e njohën gazetarin e kolumnistin Bardhyl Ajeti. . Ky patriotë vinte nga një familje atdhetare fshatare por e djegur dhe e përvluar për zgjidhjen e drejtë të çështjes sonë kombëtare. Po kalojn ditë, javë, muaj e tani u bënë 11-kur në mënyrë tinëzare u plagos ( e nga plagët e marra do të vdesë. Edhe pse kanë kaluar 11 vite autorët e kësaj vrasje nuk dihen?!. Edhe kjo vrasje sikur shumë të tjera është kryer në pikë të ditës dhe ka pasur edhe një dëshmitar dhe që zbardhja e saj mbetet akoma mister. Atentati ndaj Bardhyl Ajetit ka ndodhur në magjistralen për Gjilan në Bresalc ku vetura e viktimës ishte në tërheqje nga një dëshmitar, i cili ka parë ngjarjen. Ishte tre qershor i vitit 2005, ( 11- vjet më parë) ditë e premte, kur kolumnisti dhe komentatori i gazetës tonë, Bardhyl Ajeti, u qëllua me plumba shurdhues nga një Mercedes i zi, të cilët më pas ia morën jetën. Plumbat të cilët ranë në trupin e tij ai nuk mundi të përballoi, ai u nda nga ne. Njëri plumb kishte goditur në kokë, i dyti në shpatull të krahut dhe i treti në veturën që ngiste viktima. Në vendin e ngjarjes dalën me vonesë .Policia e Gjilanit pas kontrollës në Spitalin e Gjilanit dhe në atë të Prishtinës, i ndjeri u dërgua në Milano të Italisë, ku edhe më 25 qershor ndërroi jetë. Hetimet kishin nisur nga policia e UNMIK-ut, konkretisht nga dy policë amerikanë të Njësisë për krime serioze dhe më 11 dhjetor 2006, dosja ka kaluar tek EULEX-i, ndërsa nga ajo kohë ( e deri më sot) akoma mbeten të panjohur si për policinë ashtu edhe për opinionin e gjerë. Burimet jo zyrtare tregojnë se hetimet po I kryen prokurorja amerikane e Prokurorisë Speciale të EULEX-it Ema Rizato. Burimet jo zyrtare tregojnë se prokurorja speciale ka marr tashmë dosjen dhe dëshmitë dhe së shpejti mund të nisë gjykimi për këtë vrasje…? ! E derisa hetimet nuk kryhen dhe autorët dhe shkaku i vrasjes mbetet enigmë, familjarët e të ndjerit presin se një ditë do të dihen, arrestohen e marrin dënimin ata që kryen këtë akt vrasje

Unë do të shkruaj deri sa të jamë gjallë

Thuhet se vrasjen e Bardhyl Ajetit e urdhëroi një deputet i PDK-së

Burimet jo zyrtare tregojnë se hetimet po bëhen nga Prokurorja Amerikane e Prokurorisë Speciale të EULEX-it Ema Rizato. EULEX-i pritet të kryej procedurat hetimore dhe rasti të dërgohet për gjykim në gjykatë. E burime jozyrtare tregojnë se pas përfundimit të çështjes penale “Bllaca 2” do të nisë procesi për vrasjen e Bardhyl Ajetit.

Kështu thuhej e flitej në media të shkruara dhe ato elektronike deri më sot asgjë konkrete. Hijenat socialiste, marksiste, moniste, enveriste, duke e parë se shkrimet e Bardhylit janë të sakta dhe nga frika se ky po i zbulon kriminelët të cilët vrajnë shqiptarë një deputetë i PDK-së, urdhëroi vrasjen e tij. Burimet jo zyrtare tregojnë se hetimet po bëhen nga prokurorja amerikane e Prokurorisë Speciale të EULEX-it Ema Rizato. EULEX-i pritet të kryej procedurat hetimore dhe rasti të dërgohet për gjykim në gjykatë. E burime jozyrtare tregojnë se pas përfundimit të çështjes penale “Bllaca 2” do të nisë procesi për vrasjen e Bardhyl Ajetit. për ta marrë me dhunë pushtetin. Hijenat socialiste, marksiste,leniniste e enveriste e thirrnin në telefon në zyre ku ai punonte, e kapte receptorin e telefonit dhe u thoshte troq; Unë do të shkruaj deri sa të jamë gjallë. Unë jamë betuar se deri në vdekje do ta luftoj padrejtësin, korrupsionin, familjarizmin.., thënë shkurt dukuritë negative. E këto ia thonin me fjalë përmes telefonit, për ta friksuar por ai shkruante , shkruante të vërtetën dhe vetëm të vërtetën. Detyrën të cilën ja kishte dhënë vetit e kryente me shumë përkushtim. Në arhivat e bibliotekës së tij ai kishte, shumë lavdata, mirënjohje, kupa e diploma të fituara në kuize diturish, suksesë në mësime në sporte.

Ky patriotë, ky misionarë, ky punëtor i pa lodhur, ky pishtarë i shkollës shqipe që nga ditët e para kur ia filloi punës si gazetarë, dhe deri në vrasje tregoi se është një patriotë e atdhetarë. Ai ishte patriotë, ishte misionarë, ishte punëtor i palodhur gazetar, ishte propagandues i palodhshëm për arsimimin e gjeneratave te reja. Sot e kamë shumë vështirë të shkruaj për portretin, bëhen 11 vjet që kur u privua nga jeta komentatori dhe kolumnisti i Bardhyl Ajeti. Edhe pse kanë kaluar 11- vjet që nga atëherë autorët e kësaj vrasje nuk dihen. Edhe kjo vrasje sikur shumë të tjera është kryer në pikë të ditës dhe ka pasur edhe një dëshmitar dhe që zbardhja e saj mbetet akoma mister. Atentati ndaj Bardhyl Ajetit ka ndodhur në magjistralen për Gjilan në Bresalc ku vetura e viktimës ishte në tërheqje nga një dëshmitar, i cili ka parë ngjarjen. Ishte tre qershor i vitit 2005, (shtatë vjet më parë) ditë e premte, kur kolumnisti dhe komentatori i gazetës tonë, Bardhyl Ajeti, u qëllua me plumba shurdhues nga një Mercedes i zi, të cilët më pas ia morën jetën. Plumbat të cilët ranë në trupin e tij ai nuk mundi të përballoi, ai u nda nga ne. Njëri plumb kishte goditur në kokë, i dyti në shpatull të krahut dhe i treti në veturën që ngiste viktima. Në vendin e ngjarjes kishin dalë me vonesë Policia e Gjilanit dhe spitali. Pas kontrollës në Spitalin e Gjilanit dhe në atë të Prishtinës, i ndjeri një javë më pas u dërgua në Milano të Italisë, ku edhe më 25 qershor ndërroi jetë. Hetimet kishin nisur nga policia e UNMIK-ut, konkretisht nga dy policë amerikanë të Njësisë për krime serioze, dosja ka kaluar tek EULEX-i, ndërsa nga ajo kohë akoma mbeten të panjohur si për policinë ashtu edhe për opinionin e gjerë autorët dhe arsyeja e vrasjes. Burimet jo zyrtare tregojnë se hetimet po bëhen nga prokurorja amerikane e Prokurorisë Speciale të EULEX-it Ema Rizato. Burimet jo zyrtare tregojnë se prokurorja speciale ka marr tashmë dosjen dhe dëshmitë dhe së shpejti mund të nisë gjykimi për këtë vrasje. E derisa hetimet nuk kryhen dhe autorët dhe shkaku i vrasjes mbetet enigmë, familjarët e të ndjerit presin se një ditë do të dihen, arrestohen e marrin dënimin e merituar. ata që kryen këtë akt vrasjen. Vdekja është gjë e natyrshme, por për ne që e njohëm për së afërmi dhe patëm fatin të jetojmë së bashku me gazetarin Bardhyl Ajeti,, na e la një zbrazëti të madhe, por me shumë kujtime të paharruara. Atdhetari Bardhyl Ajeti, na e la pasë vete, trashëgim një veprimtari shumë fisnike e shembullore, personazhin e të cilit do ta kujtojmë për herë me respekt e dashuri dhe me të cilin do të krenohemi çdo herë. Shëmbëlltyra gazetarit Bardhyl Ajeti nuk do të harrohet kurrë.
Kur e përmendim emërin e gazetarit Bardhyl Ajeti, kujtojmë njeriun, urtarin, modest, gazetarin e qetë, të thjeshtë,.të njerëzishëm, popullor e të afërm me njerëzit, miqtët-parimor, kujtojmë gazetarin me kulturë të gjerë të pajisur me ndjenja qytetare.

Për kompletimin e portretit të Zot-it, gazetari Ramiz Dërmaku, bisedoi me nënën dhe vëllaun e tij, Fitimin
Ishte muaji Maj, kur ne tërë Kosovën trojet shqiptare dhe diasporë u përhap lajmi si vetëtima, se u plagos e më vonë edhe vdiq gazetari, kolumnisti, arqitekti i gazetarisë shqiptare, intelektuali Bardhyl Ajeti.kishte ndërruar jetë. Ai lajm ogurzi i pikëlloi e trishtoi pa mas jo vetëm familjarët, miqtë të afërmit, lexuesit, kolegët e punës, si dhe të gjithë ata që e kishin njohur njeriun e urtë e gojë ëmbël, ishte), mjeshtrin e madh nga afër, por edhe gjithë popullin shqiptar në fshatërat e komunës të Dardanës e më gjerë.
. Bardhyl Ajeti, ishte një kokë gjeniale. Ai njihte për mrekulli kulturën orientale dhe oksidetale si dhe ishte lexues i pasionuar i veprave të shkrimtarëve dhe të filozofëve të shquar arabë, grekë, anglezë, e françes. Gazetari Bardhyl Ajeti, rrezatonte urtësi, dritë, dituri, humanizëm në takime, në kuize dituirish, tribuna, në kuvende e pleqëri, ishte i matur, i kursyer në fjalë, i mprehtë, me shikim shigjetues, punëtor i palodhshëm dhe së bashku me një plejadë gazetarësh shkruan ato që d isa gazetarë tjerë .., nuk guxonin as të mendonin.

Edhe, sot ish nxënësit, kolegët e tij , lexuesit.., evokojnë kujtimet për Bardhylin, për punën dhe shkrimet e tij.i shkruante. Në bisedën e fundit ai më tha: – E gjuhën, që fletë vetë, S’është njeri i vërtetë. Ata janë tradhëtorë. Janë faqezezë e të gjorë… Biseduam për bukurinë e gjuhës shqipe: “Gjuha jonë sa e bukur sa e mirë, sa e ëmbël sa e dëlirë”. Mëndej më këshillonte me disa fjalë të urta: “Vetëm dritë e diturisë përpara do na shpjerë”.Lumturia e një kombi varet nga edukimi e arsimimi i gjeneratave të reja.
Një shtet i qytetëruar, mbështetet në edukatën e gruas…. “ Kush nuk derdh një pikë gjaku për tokë të vet, kush nuk jep as një qindar për të. Ai s’ka të drejtë as të varroset në të….”. Rardhyl Ajeti, dinte t’i përballonte pengesat që i dilnin përpara. Ai dinte ta mbushë këtë zbrazëti me punë. Me fjalët inkurajuese, ledhatuese,tek lexuesit , hynte thellë në energjitë shpirtërore të fëmijëve, dëshirën për lojë – për përralla e ëndrra, për liri, dinte për ta vënë në lëvizje vrullin atdhetarëve-dëshirat për t’i derdhur në aktivitete në shumë drejtime. Ai me metodën e vet të punës, jepte shembuj se si tejkalohen pengesat në jetë, në arsim,se si shndërrohen ëndrrat në diçka konkrete, të këndshme, të bukur, të dashur, të harmonishme, të ndritur.
Bardhyl Ajetit i shëmbëllente fytyra sikur filozofëve antikë, sofistëve, meqë vepronte pothuajse si ata, duke dialoguar, duke ligjëruara gojarisht në mjedise të ndryshme në oda, në ndeje, ne raste gëzimesh e mortesh, duke përhapur idetë, dijen, duke dhënë mesazhe për çështje nga më të ndryshmet, për çështjet kombëtare, arsimore, familjare, edukative, letrare, artistike, shkencore, e fetare. Gazetarin nga bashkëqytetarët, ish nxënësit, kolegët dhe miqtë organizua përcjellja madhështore për jetën e amshuar. Populli i Dardanës u nda me dhimbje e nderime të mëdha nga biri i saj i devotshëm, andaj kujtimi për këtë pishtar gazetarije i e patriotë vazhdon të mbetet i gjallë dhe i ndezur në zemrat jo vetëm të Gjilanasëve por edhe të të gjithë që patën fatin të shoqërohen dhe të mësojnë nga ky bir i madh i popullit tonë.
Një urtësi popullore thotë: “Njeriu vdes kur harrohet”. Zoti Mehmet nuk mund të harrohet, sepse fara e arsimit që mbolli tek gjenerata të tëra, i dha frytet e punës që sot janë të pranishëm.

Po bëhen 11 vjet që kur u privua nga jeta komentatori dhe kolumnisti i gazetës “Bota sot” Bardhyl Ajeti. Edhe pse kanë kaluar disa vjet që nga atëherë autorët e kësaj vrasje nuk dihen. Edhe kjo vrasje sikur shumë të tjera është kryer në pikë të ditës dhe ka pasur edhe një dëshmitar dhe që zbardhja e saj mbetet akoma mister. Atentati ndaj Bardhyl Ajetit ka ndodhur në magjistralen për Gjilan në Bresalc ku vetura e viktimës ishte në tërheqje nga një dëshmitar, i cili ka parë ngjarjen. Ishte tre qershor i vitit 2005, (11- vjet më parë) ditë e premte, kur kolumnisti dhe komentatori i gazetës tonë, Bardhyl Ajeti, u qëllua me plumba shurdhues nga një Mercedes i zi, të cilët më pas ia morën jetën. Plumbat të cilët ranë në trupin e tij ai nuk mundi të përballoi, ai u nda nga ne. Njëri plumb kishte goditur në kokë, i dyti në shpatull të krahut dhe i treti në veturën që ngiste viktima. Në vendin e ngjarjes kishin dalë me vonesë Policia e Gjilanit dhe spitali. Pas kontrollës në Spitalin e Gjilanit dhe në atë të Prishtinës, i ndjeri një javë më pas u dërgua në Milano të Italisë, ku edhe më 25 qershor ndërroi jetë. Hetimet kishin nisur nga policia e UNMIK-ut, konkretisht nga dy policë amerikanë të Njësisë për krime serioze dhe më 11 dhjetor 2006, dosja ka kaluar tek EULEX-i, ndërsa nga ajo kohë akoma mbeten të panjohur si për policinë ashtu edhe për opinionin e gjerë autorët dhe arsyeja e vrasjes. Burimet jo zyrtare tregojnë se hetimet po bëhen nga prokurorja amerikane e Prokurorisë Speciale të EULEX-it Ema Rizato. Burimet jo zyrtare tregojnë se prokurorja speciale ka marr tashmë dosjen dhe dëshmitë dhe së shpejti mund të nisë gjykimi për këtë vrasje. E derisa hetimet nuk kryhen dhe autorët dhe shkaku i vrasjes mbetet enigmë, familjarët e të ndjerit presin se një ditë do të dihen.. dhe do të, arrestohen e marrin dënimin ata që kryen këtë vrasje. Nga do që shkoi dhe nga do që punoi me gëzime apo hidhërime të e më gjerë- në gëzime e në hidhërime, në dasma e në morte, për punën, për idealin që e përmbushi, për sakrificat, për tiparet intelektuale e shpirtërore, për shpirtin arsimues e liridashës si dhe për devotshmëri. Populli ynë Liri dashës, di t’i nderojë figurat e shquara të kombit,ë vet, prandaj nuk thuhet kot, se populli që di t’i nderojë personalitetet e historisë e të kulturës së vet do të jetë i nderuar edhe nga të gjithë popujt tjerë.
Gazetari , Bardhyl Ajeti, dha gjithçka prej vetes, puna e kontributi që dha Bardhyl Ajeti nuk do të harrohet kurrë.., vepra e tij do të lëshojnë dritë; rreze, ngrohtësi, gjallëri. Vepra e tij duhet lexohet e me guxim e urtësi ta jetësojmë në praktik. Pikërisht për këtë është e nevojshme, ta analizojnë idealin e tij, t’i sublimojmë sukseset, t’i ruajmë si vlera të rëndësishme, për t’ia bashkuar historisë sonë . Pushtetet e huaja, regjimet moniste janë treguar të pamëshirshëm ndaj kuadrove arsimore, sidomos ndaj atyre që shquheshin me ide demokratike, patriotike e liridashëse i tillë ishte edhe Bardhyli.., . Si pasojë e xhelozisë, urrejtjes, shpifjeve, dhe Bardhylin e vranë po ata që kanë vra shqipëtarë. Bardhyli ra viktimë nga të lartpërmendurit, të cilët pasë luftës së Kosovës, krijuan pasuri të patundshme, ndertuan pallate (me djersën e popullit). I madhi Bardhyl Ajeti do të kujtohet për herë nga ne dhe nga gjeneratat që do të vinë, për shembullin e sakrificës së tij, për mesazhet e qarta, ndjenjat e çiltra fisnike, humanizmin engjëllor do të përcillet nga brezi në brez.
Lavdi i qoftë!

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...