Published On: 12 Janar, 2016

Shefi i Bankës Botërore: Rritja ekonomike 3.5 % nuk e ulë papunësinë

  • Kosovës i nevojiten më shumë se dyzetë vite për të arritur mesataren e zhvillimit ekonomik të vendeve të Bashkimit Evropian. Kështu tha Shefi i Bankës Botërore në Kosovë, Jan Peter Olters, mbrëmë në emisionin “Ekonomia me Erëzën”, në Kohavision.

Ai tha se 3.5 për qind rritje ekonomike nuk mjafton për të ulur normat e papunësisë në Kosovë.

Kosova, sipas tij, ka stabilitet relativisht të mirë makro fiskal por duhet të lëvizë drejt ndërtimit të një klimë të mirë biznesore.

“Pastaj janë edhe shumë elemente të tjera duke përfshirë edhe sektorin e energjisë e arsimit që vazhdojnë të jenë pengesë e madhe për vendin”, tha Olters.

Shefi i BB-së në Kosovë tha se sektori i energjisë vazhdon të mbetët pengesë për zhvillim të mëtutjeshëm. Tha se ndërtimi i termocentralit “Kosova e Re” është vetëm investim për mbylljen e “Kosovës A”, që ka një teknologji shumë të vjetër e me shumë rreziqe.

Olters shtoi se Kosova duhet të fokusohet në krijimin e kushteve për prodhim të energjisë së ripërtërishme.

Shefi i Bankës Botërore në Kosovë foli edhe për kontributin e institucioneve për ta luftuar korrupsionin. Tha se vendi në këtë aspekt vazhdon të përballet me sfida.

“Funksionimi i sistemit të administratës publike vazhdon të jetë një sfidë. Sfidë vazhdojnë të jenë edhe tenderët. Për të folur drejtpërdrejt sfida kryesore është për të forcuar procedurat tenderuese” , shtoj Olters.

I pyetur për elitën e tanishme politike, si dhe kontributin e saj në zhvillimin ekonomik të Kosovës, Olters tha se duhet angazhimi i të gjithë akterëve për të pasur një strategji të mirëfilltë të zhvillimit.

“Në këtë moment që nuk kemi asnjë privatizim të rëndësishëm, ndoshta është një periudhë e mirë për të përkufizuar mënyrën e një procesi të privatizimit që mund të ndihmoj Kosovën për të rritur produktivitetin e aktivitetin në sektorin kyç”, tha Olters.

Ai përmendi si pengesë për zhvillim ekonomik edhe politizimin e administratës publike dhe institucioneve tjera.

Përveç politizimit, sipas tij, problem paraqet edhe sektori i arsimit. Për rregullimin e sistemit të arsimit, sipas tij, nevojiten reforma disa vjeçare.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...