Published On: 6 Prill, 2016

Ku i kanë fshehur politikajt tanë parat e tyre?

Fatos Klosi, ish drejtor i Shërbimit Informativ Kombëtar (SHIK) ka bërë një deklaratë bombë në emisionin “Dritare” të Rudina Xungës.

Sipas tij në vitin 2001, SHBA i kanë servirur SHIK informacione mbi depozitimin apo fshehjen nga politikanë shqiptarë të shumave të parave në Qipro por edhe diku tjetër. Dhe ka vazhduar ish kryeagjenti SHIK e ka bërë punën e vet, e ka dërguar informacionin në fjalë “atje ku mund të shkonte” sipas ligjit.

Klosi bën fjalë për një periudhe ku qeveritë socialiste të majkos dhe të metës i lanë vendin njëra tjetrës, por ai nuk ka sqaruar më tepër se kush është politikani i lartë dhe për më tepër se kujt ia ka referuar ai këtë shqetësim të amerikanëve.Lidhur me deklaratën e fortë të Klosit por edhe me mjegullimën që lë ai ka rreaguar edhe opinionistr Andrea Stefani në një shkrim në “Dita”: “Kush janë këta politikanë që kanë fshehur kapitale? Sa lart qëndrojnë në hierarkinë e politikës dhe të shtetit? A janë edhe sot e kësaj dite aktivë, në pushtet apo në opozitë? Deklarata e Klosit duhet të përbëjë një alarm për çdo qytetar të këtij vendi që trembet ta lerë fatin e tij, të familjes dhe të vendit në duar politikanësh që qarkullojnë para të pista të botës së krimit apo të korrupsionit për t’i fshehur apo për ti pastruar ato” ka shkruar ai.

Në një shkrim për gazetën Dita, Stefani ngre pyetjet se kush e ka fshehur si sekret shtetëror informacionin e servirur nga SHBA për fshehjen nga politikanë shqiptarë të milionave në Qipro dhe a është në interes të sigurisë kombëtare fshehja e emrave të politikanëve të kriminalizuar?

Ngre disa pikëpyetje një deklaratë e Fatos Klosit, ish drejtor i Shërbimit Informativ Kombëtar (SHIK) e sapo bërë në emisionin “Dritare me Rudinën”. Prej saj mësojmë se në vitin 2001 SHBA (nënkuptohet shërbimet e tyre sekrete) i kanë servirur SHIK informacione mbi depozitimin apo fshehjen nga politikanë shqiptarë të shumave të parave në Qipro por edhe diku tjetër. Pikëpyetja e parë që ngrihet është: Përse nuk u përdor ky informacion për të goditur këta politikanë të korruptuar shqiptarë që paskan fshehur para në parajsën fiskale të Qipros?

Sipas shpjegimit që jep Klosi, SHIK e ka bërë punën e vet, e ka dërguar informacionin në fjalë “atje ku mund të shkonte” sipas ligjit. Gjithsesi në shpjegimet e tij diçka mbetet e mjegullt. Na thotë se shërbimet sekrete “punojnë për qeverinë, ato financohen nga shteti, si rrjedhim punojnë për shtetin” dhe prandaj kur marrin informacione si ky i fshehjes së parave në Qipro, nëse shtetarët “janë ngatërruar me këto gjëra” ajo zyrë (shërbimi sekret) mbetet e bllokuar. Me kë do komunikojë? – ngre pyetjen Klosi.

Nëse gjërat janë kështu, mendojmë se kemi një problem të madh. Shërbimi sekret merr një informacion për një krim por nuk mund të bëjë asgjë për të luftuar krimin nëse shtetarë të ndryshëm (janë ngatërruar me këto gjëra – thotë Klosi) janë përfshirë në atë krim?! Nëse ligji mundëson që sekreti të shndërrohet në mburojë të shtetarëve të korruptuar, ky është në vetvete një absurd. Ndërkaq, SHIK duhet të kuptojë se nuk punon thjesht për qeverinë por për shtetin. Për qeverinë punon vetëm në kuadrin e shtetit. Dhe shteti nuk është asnjë nga titullarët apo institucionet e tij. Është një kategori shumë më e gjerë që përfshin edhe publikun nga i cili nuk duhen mbajtur të fshehta kur nuk është në interes të shtetit edhe pse ndonjë shtetar mund të jetë përfshirë në krim”, shkruan Stefani.

Kush janë këta politikanë që kanë fshehur kapitale? Sa lart qëndrojnë në hierarkinë e politikës dhe të shtetit? A janë edhe sot e kësaj dite aktivë, në pushtet apo në opozitë? Deklarata e Klosit duhet të përbëjë një alarm për çdo qytetar të këtij vendi që trembet ta lerë fatin e tij, të familjes dhe të vendit në duar politikanësh që qarkullojnë para të pista të botës së krimit apo të korrupsionit për t’i fshehur apo për ti pastruar ato.

Cilat paskan qenë arsyet që i kanë detyruar krerët më të lartë të shtetit shqiptar (nëse vërtet e kanë marrë një informacion të tillë) që të mbajnë sekret nga publiku, media dhe, më në fund, drejtësia një informacion që, në fakt, denonconte një krim të rëndë? Dhe në mos qofshin këta por disa instanca të tjera të shtetit që e kanë marrë këtë informacion (Klosi thotë që ai ka shkuar atje ku mund të shkonte) përse nuk kanë vepruar për të mundësuar ndëshkimin e një krimi të një natyre të tillë që sot po trondit Botën?

Opsionet e mundshme që të vijnë në mëndje për këto enigma janë rrëqethëse. Ose institucionet e shtetit kanë qenë të terrorizuara nga krimi i organizuar dhe nuk kanë mundur të përballen me to ose, nuk duam ta besojmë, kanë bashkëpunuar në fshehjen e këtij krimi”, vijon ai.

Loading...
 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Loading...

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...
Loading...