Published On: 25 Mars, 2016

SHBA rrezikoi me intervenimin në Kosovë!

 

Dren Dushi

Në vitet 90’ ndodhën disa zhvillime në të mirë të çështjes së Kosovës, e para kishte të bëjë me rënien e komunizmit që elita politike e Kosovës e përdori për interesa nacionale, e dyta me dobësimin e Rusisë dhe e treta me bërjen e Kosovës prioritet nacional për SHBA-­të.

Rënia e komunizmit si ideologji politike, dhe krijimi i LDK­së si lëvizje e cila identifikohej si mekanizëm kundër­ideologjik i komunizmit paraqiste një hap para përshtatjes me botën demokratike dhe perëndimore. Përveq kësaj, elita politike e viteve 90’ hartoi një platformë politike (për disa formale e për disa jo­formale) ku promovoheshin vlerat perëndimore, luftoheshin propagandat e ndryshme sllavo­serbe të tipit “shqiptarët janë ekstremistë islamik” etj.

Sigurisht që procesi i shembjes së komunizmit lidhej edhe me dobësimin e Rusisë si aleate gjeo­politike/kulturore e Serbisë. Për të kuptuar se sa e ngushtë ishte kjo aleancë, kujtojmë fillimin e Luftës së Parë Botërore, ku Rusia i shpalli luftë Austrisë e cila kishte traktat ushtarak me Gjermaninë, për intervenimin e saj në Serbi. Pra Rusia hyri në luftë me Perandorinë Austriake dhe aleatin e saj Gjermaninë, për Serbinë e cila vrau Princin Austriak. Dobësimi i Rusisë i pas 90’tës në aspektin ekonomik si pasojë e zgjedhjes ideologjike, nuk nënkuptonte dobësim në mundësinë për të rrezikuar SHBA­të, kjo sepse siç dihet, arsenali ushtarak rus përbën edhe raketat nukleare me rreze të gjatë veprimi, por pa dyshim, se në përgjithësi ishte dobësuar aftësia diplomatike e Rusisë.

Çështje interesante në rastin e Kosovës, për fatin e mirë të saj, ishte bërja prioritet nacional nga SHBA­të. Kjo çështje merr me vete edhe shpjegimin gjeo­politik të intervenimit të NATO­s. Argumentimi ishte kështu: Kosova ishte vend me shumicë shqiptare dhe rrethohej me shqiptarë në të gjitha anët përjashtuar pjesën veriore, pra në lindje ishte Lugina, në jug ishin shqiptarët e Maqedonisë dhe të Shqipërisë, në perëndim ishin shqiptarët e Malit të Zi. Si e tillë, Kosova paraqiste një vend centrum për shqiptarët, dhe represioni serb ndaj saj ndikonte te të gjithë shqiptarët e rrethit. Rrjedhimisht, rasti i

Kosovës prekte që në fillim tre shtete jashtë zonës së konfliktit shqiptaro­serb, Maqedoninë, Malin e Zi dhe Shqipërinë. Në Maqedoni kishte interesa Bullgaria dhe Greqia, Shqipëria si pregaditje diplomatike në mbrojtje të Kosovës kishte nënshkruar traktat ushtarak me Turqinë, e cila nuk kishte raporte të mira me Greqinë. Një gjendje e tillë, pra një hapje e tillë e konfliktit, do kishte ndikim në qarkullimin e naftës nëpër gjërat e  Mesdheut, gjë që ndikonte në ekonominë e BE­së dhe SHBA­së. Kjo ishte arsyeja përse SHBA­të e konsideronin Kosovën interes të tyre nacional.

Por nuk mbaron me kaq, SHBA­të dhe Britania e Madhe si aleati kryesorë i tyre në Evropë, ishin shtetet të cilat historikisht kanë dhënë mbështetje për shqiptarët. Në kohën e Lidhjes së Kombeve, Anglia kishte kërcënuar Jugosllavinë me sanksione për konfliktin që kjo e fundit kishte me Shqipërinë. Republika e Shqipërisë ishte derivat i diplomacisë Austrike në qarqet botërore ku më të ndikuarat ishin SHBA­të të cilat insistuan në bërjen e Shqipërisë.

Mirëpo intervenimi i NATO­s nuk vjen zyrtarisht nga këto motive (realiste), por nga domosdoja për të parandaluar një katastrofë humanitare që filloi të bëhej në Kosovë. SHBA­të kishin shumë punë para dhe gjatë intervenimit, jo vetëm në organizimin e operacionit “Allied Force”, por në presionin diplomatik për bindjen e miqve serb në NATO si: Greqia, Italia dhe Franca (që më vonë u vendos në Veri). Në tjetrën anë, SHBA­të duhej të përballeshin me diplomacinë ruse e cila pas intervenimit kërcënoi për luftë të hapur.

Kërcënimet ruse ishin serioze dhe të pritshme, madje manovra e tyre e vitit 1999 kur ata u vendosën në aeroportin e Sllatinës pa lejen e NATO­s dhe pa paralajmërim paraqiste një tjetër kërcënim të tyre. SHBA­të kanë paguar kosto për Kosovën jo vetëm në aspektin ekonomik dhe ushtarak, por edhe diplomatik, intervenimet e sotme ruse në periferi të ish Bllokut Sovjetik thirren kryesisht në rastin e Kosovës.

Kosova duhet të jetë përherë faleminderuese ndaj SHBA­ve për gjithë energjinë që kanë shpenzuar, sidomos për rrezikun e marrë në raport me Rusinë, pa përmendur ndihmesat ekonomike të pas 99’tës dhe punën e Ambasadës së SHBA­ve në Prishtinë lidhur me krijimin e një stabiliteti politik në vend deri në arritjen e demokracisë.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...