Published On: 30 Mars, 2016

Sëmundjet mendore nuk janë genetike, shkaktohen nga traumat në jetë

Sëmundjet mendore shkaktohen kryesisht nga krizat sociale, të tilla si papunësia, apo abuzimet në fëmijëri, të paktën kështu pretendojnë psikologët.

Gjatë dekadave të fundit, qendra të ndryshme mjekësore kanë shpenzuar miliona para për të përcaktuar nëse sëmundjet mendore janë genetike.

Por teksa ka patur sukses në zbulimin e disa geneve, që i bëjnë njerëzit më të pritur për t’u prekur nga çrregullime të ndryshme, specialistët thonë se aryeja e vërtetë e depresionit dhe ankthit vjen për shkak të ngjarjeve në jetë dhe nga ambienti që na rrethon.

Ata sugjerojnë që puna kërkimore të përqendrohet në këtë aspekt.

Peter Kinderman, Profesor në Klinikën e Psikologjisë në Universitetin e Liverpool, duke folur për BBC tha se, çdo veprim, apo emocion sado i vogël, që secili prej nesh provon lidhet me trurin, por sipas tij ky nuk është një faktor që tregon shumë.

Ai thotë se fakti që shihet një rritje e numrit të vetëvrasjeve për shkak papunësisë është një e dhënë tepër e rëndësishme.

Kinderman shprehet se traumat në fëmijëri janë një parashikues i problemeve serioze në jetë.

“Sigurisht që truri është i përfshirë ashtu sikurse dhe genet, por jo aq shumë sa mendohet dhe kjo bën që fokusi të mos jetë tek faktorë tepër të rëndësishëm, siç janë ato socialë”, deklaron profesori.

Sipas “The Telegraph”, gati gjysma e të rriturve në Britani vuajnë nga çrregullime mendore, në një pikë të caktuar të jetës.

Një në katër persona diagnostikohet me një lloj problemi mendor, kryesisht depresion, shkruan tvklan. Nga ana tjetër 18 përqind pranojnë se kanë patur probleme me depresionin, por nuk janë diagnostikuar asnjëherë.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...