Published On: 14 Qershor, 2016

Sëmundja e gjedhit rrezikon Kosovën, lopët e sëmura mund të vijnë nga rajoni (Video)

Politikat ekonomike të Bashkimit Evropian, po shndërrohen në pengesë për luftën ndaj Sëmundjes Gungore të Lëkurës, e cila së fundi është shfaqur mes lopëve në vendet e rajonit, raporton KTV.

Kjo pasi që BE’ja nuk pranon vaksinimin e gjedhëve dhe sidomos jo me vaksina që nuk janë të prodhuara në BE, e vaksina kundër kësaj sëmundje është prodhuar në Afrikë.

Ndonëse tashmë ka një masë ndalese të importit nga Bullgaria, Maqedonia dhe Serbia, hyrja e lopëve të sëmura prej këtyre vendeve ka shumë gjasë të bëhet nga kontrabanda. Aq më tepër që Kosova nuk i përmbush as për së afërmi nevojat e brendshme për mish gjedhi.

 

Sipas epidemiologut Shaban Gollopeni, mënyra e përhapjes së kësaj sëmundjeje e bën të vështirë mbrojtjen prej saj.

Zyrtarë nga Agjencia e Ushqimit dhe Veterinarisë pohojnë që ky institucion është në kontakt të vazhdueshëm me vendet e rajonit që në rast të ardhjes eventuale të këtyre vaksinave, edhe Kosova të furnizohet me to.

Megjithëse Sëmundja Gungore e Lëkurës nuk paraqet asnjë rrezik për njerëzit, ajo mund të prodhojë efekte të gjera në një vend, pasi që klasifikohet si sëmundje socio-ekonomike.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...