Published On: 26 Mars, 2016

Sëmundja e gjashtë, që ngatërron mjekët e prindërit

 

Nga Dr. Polikron Çelo, pediatër

Në literaturë mund ta gjeni dhe me emra të tjerë, si: temperatura e tre ditëve, exantema subitum, esantema critico,  pseudorsolia (pseudo rubeola) etj. Disa i kanë shtuar dhe nofkën “sëmundja ngatërrestare”. Kemi të bëjmë me një sëmundje ngjitëse që prek fëmijët e vegjël, kryesisht nga 6 deri në 24 muaj. Mbi këtë moshë rastet janë të rralla, por jo të pamundura. Ajo që e dallon nga sëmundjet e tjera, është se pas disa ditëve me temperaturë të lartë, shpërthejnë në lëkurë disa elemente disi të veçantë dhe temperatura normalizohet menjëherë. Sëmundja e gjashtë vërehet në çdo stinë, por rastet më të shpeshta hasen në pranverë. Ajo bën pjesë në sëmundjet ngjitëse që kanë të përbashkët ndryshimet në lëkurë (ekzantemën). Në këtë grup bëjnë pjesë: fruthi, rubeola, skarlatina, variçela, sëmundja e pestë dhe e gjashtë. Me përjashtim të skarlatinës që ka shkaktar një mikrob (streptokokun), të tjerat shkaktohen nga viruse me emra të ndryshëm. Emri disi i veçantë lidhet me kohën e përshkrimit të secilës. E para u publikua skarlatina, i dyti fruthi, e treta rubeola, mandej me radhë sëmundja e katërt (që më vonë u quajt një variant i skarlatinës), e pesta dhe e gjashta.

Si bëhet infektimi?

Burim infeksioni është njeriu i sëmurë. Virusi merret gjatë kontaktit direkt nëpërmjet spërklave të pështymës gjatë teshtitjeve, kollës ose duke folur. I sëmuri mund të infektojë të tjerët para se t’i shpërthejnë shenjat tipike të kësaj sëmundjeje dhe gjatë ditëve me temperaturë. Rrezikshmëria për të tjerët fillon të bjerë 1-2 ditë pas shpërthimit të ekzantemës, deri në zhdukjen e saj.

Si mund ta njohim?

Shenjat e para fillojnë të shfaqen 5-15 ditë (mesatarisht 9 ditë) mbas marrjes së virusit me një infeksion të lehtë të rrugëve të sipërme të frymëmarrjes, si: rrufë, sy pak të skuqur shoqëruar me shtim të lotëve ose vetëm me fyt të skuqur. Në raste të tjera fillimi është i menjëhershëm. Duke qenë mirë, temperatura ngrihet në shifra tepër të larta, duke arritur në 40 – 41 gradë, një temperaturë rebele, tepër e vështirë për t’u ulur. Në këto rrethana fëmija mund të ketë dhe konvulsione febrile (nga temperatura). Ajo që tërheq vëmendjen e prindërve, është se megjithë këtë temperaturë kaq të lartë, fëmija ushqehet si zakonisht, ruan gjallërinë e mëparshme. Kjo gjendje vazhdon mesatarisht 3-5 deri në 7 ditë, mandej fillojnë të duken disa elemente të veçanta në lëkurë (ekzantema), me madhësinë e një koke gozhde të vogël, me ngjyrë të kuqe të çelur, nganjëherë pak të ngritura mbi lëkurë, po nuk shoqërohen me kruarje. Ato vërehen fillimisht në trung dhe në qafë, mandej shtrihen në fytyrë dhe anësi. Me shfaqjen e elementeve të para të ekzantemës, temperatura fare pa pritur zbret menjëherë në shifra normale, një shenjë e rëndësishme që nuk haset në sëmundje të tjera. Ekzantema zhduket shpejt, pa lënë asnjë gjurmë brenda 24 – 48 orëve.

Mund të japë ndërlikime?    

Sëmundja e gjashtë ka ecuri mjaft të mirë; i vetmi problem është gjatë ditëve të para, për arsye se në kuadrin e temperaturës tepër të lartë, mund të ndodhin konvulsione.

Si mjekohet?

Duhen marrë të gjitha masat e njohura për uljen e temperaturës, duke dhënë paracetamol e ibuprofen, mbajtjen e fëmijës në mjedise të freskëta, çlirimin nga veshjet e tepruara, banja freskuese etj. Antibiotikët nuk kanë asnjë veprim, siç e përmenda është sëmundje virusale. Pse disa e quajnë “sëmundje ngatërrestare”? Kjo ka arsyet e veta. I pari ngatërrohet mjeku. Duke parë të sëmurin ditët e para me temperaturë të lartë e fyt tepër të skuqur, mund të japë ndonjë antibiotik. Prindi ndryshimet në lëkurë, i merr si alergji nga antibiotiku, prandaj e ndërpret dhe, meqë fëmijës i zbret temperatura, nuk shkon te mjeku. Nëse do të shkojë, ai jo vetëm ndërpret mjekimin (si të panevojshëm), por dhe sqaron nëse është ose jo reaksion alergjik. Kujdes! Nëse mjeku u ka dhënë ndonjë mjekim për “gjendjen para ekzantemës” (asnjeri nuk mund ta parashikojë këtë sëmundje) mos u nxitoni ta quani reaksion, po lidhuni me pediatrin.

12 këshilla të zgjuara për zemrën që ndoshta (nuk) i dini

Detyra e zemrës është të na mbajë gjallë, duke pompuar gjak të pasuruar me oksigjen në çdo qelizë  të trupit tonë dhe duke kryer kështu gjithë funksionet që e mbajnë trupin tonë në jetë

Për këtë rol kaq të rëndësishëm që zemra jonë luan, është thelbësore që ne, njerëzit, të bëjmë gjithçka mundemi për ta mbajtur atë të fortë dhe të shëndetshme. Është një keqbesim i zakonshëm që ataket kardiake ndodhin vetëm tek burrat. Sipas një studimi të  fundit të Universitetit Mjekësor të Harvardit, 92% e grave janë gjithashtu të rrezikuara për të zhvilluar sëmundje kardiovaskulare. Të shumtë janë ata që besojnë që sëmundjet kardiovaskulare kanë një faktor të fortë gjenetik dhe s’mund të bësh asgjë për t’i shpëtuar të paevitueshmes. Ju lutemi, mos bini pre e kësaj mënyre të gabuar të menduari. Një shprehje e vjetër thotë: “Gjenet të drejtojnë armën, por këmbëzën e shkreh stili i jetesës”. Nuk mund të nënvlerësojmë rëndësinë e ushqyerjes së mirë dhe aktivitetit fizik. Zemra është një muskul: sa më shumë të punojë, më e fortë bëhet.

Megjithëqë ushtrimet fizike dhe një dietë e shëndetshme kryesojnë listën e detyrave që duhen zbatuar për të padur një zemër të shëndetshme, janë edhe 12 qëndrime të tjera që ju duhet t’i përqafoni. Filloni të forconi  muskulin më të rëndësishëm të trupit tuaj: zemrën.

Përmbajuni një programi të qëndrueshëm aktiviteti fizik dhe një diete të shëndetshme. Këshillohuni  paraprakisht me mjekun tuaj të familjes, kardiologun ose një dietist të kualifikuar në programe ushqimore për mbrojtjen e zemrës. Një dietë e shëndetshme për zemrën duhet të përmbajë: fruta, perime, drithëra, bishtajore, proteina me përmbajtje të ulët yndyrore, yndyrna të shëndetshme të pangopura dhe acide yndyrore “omega 3”.

Humbisni peshë në mënyrë të shëndetshme, që do të thotë në mënyrë të ngadaltë: Mbajtja e një peshe trupore të shëndetshme redukton rrezikun e atakeve të zemrës. Megjithatë, kalimi nga një dietë tek një tjetër në mënyrë të vazhdueshme, dietat  me shumë pak kalori (hipokalorike), agjërimet dhe dietat për pastrimin e organizmit (detoksifikuese) kanë treguar se e dobësojnë sistemin imunitar dhe dëmtojnë muskujt e zemrës, duke rritur kështu kërcënimin për të zhvilluar sëmundje të zemrës.

Ndërtoni një rreth të fortë miqsh dhe njerëzish të dashur dhe ushqejini këto marrëdhënie. Studimet kanë treguar se njerëzit e vetmuar, me rrethe familjare dhe miqësore të dobëta, janë më të rrezikuar për të pasur dhe vdekur nga sëmundje të zemrës. Nëse vetmia ju lëndon, të vendosni marrëdhënie të mira njerëzore jo vetëm do të rrisë ndjesinë tuaj të lumturisë, por do t’ju bëjë të ndiheni të shëndetshëm, gjithashtu. Konsideroni të filloni të angazhoheni me punë vullnetare. Merrni pjesë në  aktivitete që ju pëlqejnë. Krijoni lidhje dhe ndërveprime me komshinj, kolegë pune, miq të vjetër. Rrjetet sociale si Facebook, Tëitter, Instagram do t’ju ndihmojnë për këtë.

Lajini përditë dhëmbët. Sëmundjet e dhëmbëve dhe mishrave të dhëmbëve është provuar se ndikojnë në problemet e zemrës. Pavarësisht ritualeve vetjake të higjienës dentare, është e rëndësishme që të shkoni dy herë në vit tek mjeku stomatolog për të bërë një pastrim profesional të dhëmbëve.

Bëni gjumë të mirë. Studiuesit kanë zbuluar që mungesa kronike e gjumit përkeqëson gjasat e të paturit sëmundje zemre. Synoni për një minimum prej 7 orësh në ditë.

Reduktoni kripën. Lexoni etiketat e ushqimeve dhe zgjidhni ushqime me sasi të ulët kripe. Shmangia e kripës direkte do të lërë vetëm një gjurmë të vogël në konsumin tuaj të përditshëm të  kripës, pasi pjesa më e madhe e kripës që konsumojmë, vjen nga ushqimet e  përpunuara që kemi blerë. Tejkalimi i pragut të rekomanduar ditor të kripës (2.400 miligram), ngre rrezikun e zhvillimit të presionit të lartë të gjakut, shpesh një shenjë paralajmëruese për sëmundje të zemrës.

Ndaloni duhanpirjen! Duhanpirja nuk lidhet vetëm me problemet e mushkërive dhe kancerin, por ndikon negativisht  edhe në sëmundjet kardiovaskulare. Tymosja është një ndër shkaktarët madhorë të arteriosklerozës, e cila nuk është tjetër veçse substanca yndyrore që krijohet dhe ngjitet në arterie dhe enët e gjakut. Kjo sjell një rënie në fluksin e  gjakut të pasur me oksigjen që i shkon zemrës. Në kohë, nëse një ose më shumë arterie që shpien gjakun në zemër bllokohen, një atak në zemër ka shumë gjasa të ndodhë.

Flisni me mjekun tuaj për marrjen e suplementeve të vitaminave antioksidante ose të aspirinës në formë mbrojtjeje ndaj sëmundjeve të zemrës dhe atakeve kardiake. Megjithatë, pavarësisht, se çfarë ju rekomandon doktori, marrja e vitaminave nuk do të parandalojë sëmundjet e zemrës, nëse ju nuk mbani nën kontroll të tjerë faktorë rreziku, si: dieta ushqimore e varfër, mungesa e aktivitetit fizik, duhanpirja, kolesteroli i lartë dhe diabeti.

Adopto një kafshë. Individët që kanë një kafshë, kanë shpesh presion më të ulët të gjakut. Për njerëzit që jetojnë në apartamente dhe në qendra urbane, të paturit e një qeni p.sh. dhe shëtitja e tij, do t’i ndihmonte edhe për të mbajtur trupin në formë.

Mëso dhe praktiko aftësi të menaxhimit të stresit. Stresi kronik është direkt i lidhur me ulje dhe dobësim të sistemit imunitar dhe rritje të rrezikut për sëmundje kardio-vaskulare. Është provuar se meditimet e përditshme, ushtrimet fizike, të lexuarit, shëtitjet në natyrë, më shumë kohë dedikuar vetes dhe pasioneve personale, kanë aftësinë të reduktojnë në mënyrë të konsiderueshme, sasinë dhe intensitetin e stresit të përditshëm.

Pini çaj jeshil dhe hani kur mundeni çokollatë të zezë. Antioksiduesit në çajin jeshil përmirësojnë qarkullimin e gjakut dhe ngrënia e sasive të vogla të çokollatës së zezë mund të ulë presionin e gjakut dhe të reduktojë inflamacionin e enëve të gjakut që shpesh janë shkaktare të atakeve në zemër.

Ulni negativitetin dhe rrisni pozitivitetin. Male me studime dëshmojnë se të përjetuarit me intensitet të lartë të emocioneve negative, si: zemërimi dhe stresi, dëmtojnë shëndetin kardiovaskular. Në të kundërt, emocionet pozitive, si: gëzimi, mirënjohja dhe dashuria e forcojnë dhe shëndoshin sistemin tonë imunitar. Duke qëndruar pozitivë, jo vetëm e bëjmë jetën tonë më të gëzueshme, por njëherazi kujdesemi edhe për zemrën tonë.

Përgatiti: Eneida Mjeshtri

Artikulli origjinal i shkëputur nga “Spark people”/ Burimet: Shoqata Amerikane e Qarkullimit të Zemrës, Klinika e Klivlendit, Shoqata Mjekësore Amerikane, Botimet Shëndetësore Harvard

Proteinat në urinë, kur shfaqen dhe dëmet që i sjellin veshkës

Proteinuria intermitente është forma më e shpeshtë e të gjitha proteinurive. Zakonisht ajo kalon pa ndonjë mjekim të veçantë. Kjo proteinuri shfaqet  kur pacienti ka ethe, temperaturë, gjendje gripale apo kur bën sforcime të mëdha fizike

Prof. Alketa Koroshi

Detyra kryesore e veshkave në organizmin e njeriut është të nxjerrin “helmet e trupit”, pra mbetjet e proceseve metabolike që ndodhin në gjithë indet e organet e trupit. Bashkë me to veshkat nxjerrin nëpërmjet urinës sasitë e tepërta të ujit dhe kripërat e ndryshme. Në veshka kalon një sasi e madhe e gjakut që qarkullon në organizëm. Gjaku futet në disa pjesë të vogla brenda veshkës që quhen nefrone. Çdo nefron është i përbërë nga glomeruli dhe tubujt. Çdo veshkë përmban disa qindra mijëra nefrone. Në glomerule filtrohet gjaku dhe aty dalin e hiqen nga gjaku mbetjet e organizmit. Aty ka një membranë që bën këtë filtrim, por kjo membranë nuk filtron gjithçka. Ajo pengon daljen nga gjaku në urinë të proteinave. Kur glomerulat dëmtohen, atëherë ndodh dalja e proteinave në urinë .

Normalisht njeriu nuk duhet të nxjerrë më shumë se 150 miligramë proteina në urinë gjatë një dite. Kur kjo sasi është më e madhe, atëherë quhet proteinuri. Njerëzit që kanë një sasi të vogël proteinash në urinë, përgjithësisht nuk kanë shenja ose simptoma. Megjithatë disa njerëz kanë edema (fryrje) në fytyrë, në këmbë ose në të dyja kur kanë dalë shumë proteina në urinë.

Mjekët i grupojnë proteinuritë në tre lloje:

 

    1. intermitente (e përkohshme, por që mund të përsëritet) ,

 

    1. ortostatike (që shfaqet vetëm kur rri në këmbë ose ndenjur)

 

    1. persistente (që është e pranishme gjithmonë).

 
Proteinuria intermitente është forma më shpeshtë e të gjitha proteinurive. Zakonisht ajo kalon pa ndonjë mjekim të veçantë. Kjo proteinuri shfaqet kur pacienti ka ethe, temperaturë, gjendje gripale apo kur bën sforcime të mëdha fizike. Proteinuria ortostatike shfaqet kur njeriu rri në pozicion në këmbë ose ndenjur në karrige dhe zhduket kur rri shtrirë. Kjo lloj proteinurie ndodh në 2-5 përqind të adoleshenteve, por është e rrallë pas moshës 30 vjeç. Zakonisht kjo lloj proteinurie ndodh në të rinj që janë të gjatë e të dobët. Shkaku i kësaj proteinurie nuk dihet mirë. Në fakt proteinuria ortostatike nuk është e dëmshme për shëndetin e njeriut dhe nuk kërkon trajtim të veçantë. Mendohet që kjo lloj proteinurie shkaktohet nga ngushtimi i venave renale në pozicionin në këmbë. Me kalimin e viteve ajo nuk dëshmohet më (zhduket). Kjo lloj proteinurie verifikohet duke marrë dy mostra urine: një kur njeriu është në këmbë dhe një pasi individi ka fjetur disa orë me radhë (pra menjëherë pas gjumit).

Proteinuria persistente (e qëndrueshme) ndryshe nga proteinuria intermitente apo ortostatike, ndodh në njerëz që kanë një sëmundje të veshkave ose probleme mjekësore të tjera. Sëmundjet që mund të japin këtë lloj proteinurie, janë: sëmundjet e veshkave, sëmundje të përgjithshme që prekin edhe veshkën, si: diabeti dhe sëmundje që prodhojnë në organizëm disa tipe të veçanta proteinash. Te fëmijët proteinuria është një fenomen i shpeshtë.  Afro 10 % e tyre në moshën shkollore kanë proteinurinë të pranishme, por duhet pasur parasysh se përsëritja e analizës  e ul shpeshtësinë e kësaj gjetje. Shpeshtësia e proteinurisë rritet me moshën, arrin kulmin në adoleshencë dhe është me frekuente tek femrat.

Si provohet qenia e një proteinurie te njeriu? 

Kjo bëhet thjesht me anë të testit “dipstick”. Kjo bëhet duke futur në një porcion urinë një strishë që merr një ngjyrë karakteristike nga prania e proteinave në urinë. Kjo është një metode kolorimetrike, domethënë sipas ngjyrës që merr shiriti (strishë) që futet në urinën e pacientit, përcaktohet edhe sasia e proteinave në të. Duhet patur parasysh që testi “dipstick” nuk është shumë i saktë. Përveç kësaj, për të vërtetuar që proteinuria është intermitente apo persistente, testi duhet përsëritur disa herë. Mënyra më e mirë për të vërtetuar praninë në urinë edhe të elementeve të tjera është pamja në mikroskop e një sasie urine, ku përcaktohen prania ose jo e qelizave, kristaleve, bakterieve ose e disa strukturave të quajtura cilindra. Kjo gjë na ndihmon për të përcaktuar më mirë llojin e dëmtimit në veshka, duke e specifikuar problemin dhe duke ndihmuar më saktë në vënien e diagnozës. Nëse në dy ose më shumë analiza urine rezulton se ka proteina në to, atëherë hapi tjetër që duhet bërë, është të përcaktohet saktë sa shumë proteina ka në urinë. Kjo gjë bëhet:

ose me një mostër të vetme urine të marrë në një kohë të caktuar, ose duke grumbulluar urinën e 24 orëve (që është më e saktë si metodë, por më pak praktike). Duhet pasur parasysh që nëse mjeku ose infermierja ju kërkon që ta mblidhni urinën e ditës në shtëpi, atëherë kjo urinë duhet grumbulluar në një vend të freskët ose në frigorifer. Nëse dëshmohet prania e një sasie të konsiderueshme në urinë, mjeku ose infermierja mund të kërkojnë analiza të mëtejshme të gjakut (urea në gjak dhe kreatininemia) dhe pas kësaj mund të llogarisin me anë të formulës se sa është aftësia filtruese e veshkës. Në disa raste, kur proteinuria vazhdon disa javë me sasi të mëdha, atëherë mjeku mund të kërkojë të bëhet punksion biopsia e veshkës. Gjatë bërjes së biopsisë, mjeku merr një copë të vogël të indit renal dhe e sheh atë në mikroskop.

Por jo të gjithë njerëzit me proteinuri kanë nevojë domosdoshmërisht për biopsinë e veshkës. Një metodë e thjeshtë, por efikase për të zbuluar shkakun e proteinurisë është EKO-ja e veshkave, e cila është një metodë e e përshtatshme në çdo moshë, jo invazive dhe që vë në dukje shumë mirë anomalitë e ndryshme të rrugëve urinare e të veshkave.

Po pse ndodh proteinuria?

Së pari, ajo shkaktohet nga prishja e integritetit të membranës filtruese në glomerula dhe rritja e përshkueshmërise së kësaj membrane. Veç asaj, proteinuria mund të shkaktohet kur tubujt renalë ku kalon urina e parë nuk janë në gjendje të bëjnë në mënyrë adekuate reabsorbimin e proteinave që kanë dalë në sasi të pakët nga filtri glomerular. Në disa raste vetë tubujt sekretojnë në hapësirën brenda tyre disa proteina në sasi të mëdha  siç janë për shembull Tamm-Horsfall proteinat.

Si mund të mjekohet proteinuria dhe cila është prognoza e saj?

Në pacientët me proteinuri intermitente ose ortostatike nuk ka nevojë për ndonjë trajtim të veçantë, nuk bëhet kufizim dietetik dhe këshillohet të bëjnë aktivitet fizik normal. Pacientët që kanë një shkallë të pakët proteinash persistente  në urinë dhe që nuk kanë ulje të funksionit të veshkave ose sëmundje sistemike, si rregull nuk kanë komplikacione në një periudhë afatgjatë, madje edhe kur rrinë pa mjekuar. Shumë nefrologe përdorin një ilaç antihipertensiv, siç është një inhibitor i enzimës konvertuese (enalapril ose lisinopril) për të reduktuar ose eliminuar proteinurinë. Kurse në pacientët që kanë një sëmundje veshkash të caktuar, për shembull një glomerulonefrit, atëherë mjekohet sëmundja bazë me mjekim konservativ simptomatik ose patogenetik. Në këto raste mund të përdoren kortizonuket ose në rast nevojë edhe imunosupresorët si endoksani ose ciklosporina që kanë për qëllim të ulin reagimin imun të organizmit dhe të përmirësojnë dëmtimet e membranës filtruese në veshka. Në rastet kur ka një diabet, duhet mjekuar mirë i sëmuri në drejtim të normalizimit të nivelit të sheqerit në gjak, të yndyrnave të çrregulluara apo të hipertensionit arterial nëse ekziston. Kur në urinë evidentohen proteina atipike (përshembull proteinat e Bence –Jones) siç ndodh në sëmundjet e gjakut, atëherë mjekohen këto sëmundje gjaku me ilaçe më specifike.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...