Published On: 17 Mars, 2016

Së shpejti romani i Gani Mehmetaj “Zhvarrimi”

Një rrëfim intrigues dhe mbresëlënës për misterin e varrit të kryeheroit të shqiptarëve, Skënderbeut, përgjatë pesë shekujve, hamendëson mundësinë dhe pamundësinë e përdhosjes së njeriut të shndërruar në hyjni. Një kërkim ngulmues për varrin që mund e nuk mund të ekzistojë në tokë, e që mund të jetë kudo, në mendjet, në kujtesën kolektive të shumë brezave, i jep larushi rrëfimit dhe e dinamizon përshtresimin emocional. I rrëfyer përmes zërave polifonikë, romani i Gani Mehmetajt i prekë shumë kërshëri dhe kënaqësi estetike të lexuesve dhe dëshmon se rrëfimi mjeshtëror artistik mundëson përditësime të temave të pazakonshme përmes shumë teknikave rrëfimtare.

Ardian Haxhaj
Kambanat e Katedrales së Shkupit nuk pushuan gjithë ditën. Nga qytetet tjera të Lekës së Madh, arbërorët çliruan Gostivarin, Uskanën, Strugën, Ohrin e Manastirin.
Prijësi ynë, imzot Bogdani, gjithë kohën ishte në organizim e në dijeni të sukseseve të arbërorëve. Në Prishtinë forcat vendëse e dëbuan ushtrinë tartare për herë të dytë. Lufta e vendësve ishte në ethe, për jetë a vdekje, sepse e dinin çfarë i priste po u futën tartarët e turqit në qytet.
Herën e parë kur tartarët e rimorën qytetin, masakruan bura e gra, vranë pleq e dogjën gjysmën e qytetit. Kështu,kësaj here, kjo farë e keqe u dëbua përtej Grykës së Llapit.
Kur ushtria austriake hyri në Prishtinë, s’pati nevojë të shkrepte asnjë shishane. Në qytetin më të madh të Rrafshit të Dardanisë, u vendos komanda me logjistikën e vet. Për sigurinë e qytetit e të katundeve kujdeseshin ushtarët e Arbërisë.
Nga “Zhvarrimi”, Historia e varrit më të famshëm e më të fshehtë në Gadishullin Ilirik

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...