Published On: 5 Janar, 2016

Satira për pushtetin është gjarpër helmues

Gëzim Mekuli

Normal, satira politike është e vështirë. Për prodhuesin por edhe për pushtetin ajo është edhe gjarpër helmues. Por, nëse satira ia del që të drejton reflektorin ndriques tek problemi, atëherë, kjo, mund të vlerësohet edhe si një sukses satirik. Përmes satirës «e verteta» tenton të duket e te del, si në publik e po ashtu edhe brenda për brenda strukturës së pushtetit.

Të nderuar lexues,
Gjatë historisë njerëzit e pushtetshëm, vazhdimisht, kanë pasur nevojë për humorin e për satirën, pra kanë pasur nevojë për ata të cilët u nxjerrin telashe; ky është edhe funksioni i satirës, tek e fundit. Edhe në kohën e Shekspirit lejohej tallja me mbretin, biles oborrtari (satiristi) nuk vrtitej për talljen që ky i bënte atij. Tani po e shofim se cilat shoqëri e kombe po vrasin për shprehje të lirë të mendimit. Kemi harruar?

Satiristët nuk duhet të frikësohen për humorin që këta e prodhojnë. Liria e të shprehurit duhet të mbrohet me cdo cmim; Edhe me kthetra e me thonjë, nëse e kërkon nevoja. Ajo, pjesa e rëndësishme e njeriut për të jetuar në liri, është që ti të kesh mundësi e kushte që të protestosh kundër asaj që është e vështirë të protestosh. Të ngritësh zërin atherë kur të gjithë janë të pajtimit me ty, kjo do të thot shumë pak, biles për mendimin tim, kjo ngritje e zërit, është vetëm reklamë… Por të ngritësh zërin për pikëpamjet e tua, përkundër mendimit dominues të pushtetit, mainstrimit të idesë së ambasadave dhe të qeverisë, kjo është ajo që ka vlerën e vet publike e intelektuale; Të tjerat janë reklamë televizive dhe tetntime «për t’u dukur» në publik.
Satira është e nevojshme. Satira dhe humori janë treguese për pozitën tonë si individ e si shoqëri. Në vendet demokratike, si për shembull këtu në Norvegji, shteti ndihmon prodhimet satirike (teatrot) për të mbijetuar. E, kjo është treguesi i asaj, se ku gjendemi ne, e ku janë «ata».

Për në fund kërkoj ca spjegime shtesë nga satiristët e nderuar të Stupcave :
1. A ishte koha e duhur për satirën e fundit?
2. Përse flamuri kombëtar, në të gjitha prodhimet e juaja, na paraqitet i vendosur e i pëlqyer tek shtresat e varfëra, tek të paarsimuarit dhe tek ata njerëz që kanë të meta psiko – fizike?
3. Përse flamuri kombëtar, tek prodhimet e juaja, na del si i dashur nga «katundarët e pagdhendur» dhe nga të varfërit e marrë?
4. Përse, gjithmonë, flamuri kombëtar kuq e zi, tek humori i juaj, tentohet të poshtërohet e të përdhoset përmes vendosjes së qëllimshme të tij në vende e në pozita jo të lakmueshme?
5. Përse, flamuri kuq e zi konotohet me të keqen, me skamjen, me poshtërrimin dhe me krimin?
Qëllim apo rastësi, kjo?
 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...