Published On: 19 Prill, 2016

Sali Çekaj, figurë markante emblematike dhe e pavdekshme

  • Të kujtosh e mos të harrosh institucionalisht e devotshëm, i cili në kontinuitet i pari realizoi parimet kushtetutore dhe jetësoi në praktikë idenë e shtet formimit e cila ide ishte dhe mbeti objektiv i presidentit historik Dr. Ibrahim Rugova.

aramabaja

Shkruan: Major Nazif Ramabaja

E vërteta e kësaj qëndron në faktin se komandanti i grupeve të para guerile Heroi Salih Çekaj me tërë qenien e vetë punoi dhe organizoi këto grupe për ti dhënë grushtin e fundit armikut shekullor dhe okupimit të përkohshëm të nji pjese të trungut shqiptar.
Angazhimi i Salih Çekajt në këtë aspekt është dhe bëhet më madhor kur dihet fakti se ishte nji ndër institucionalistët e përbetuar i cili i pari në komunën e Deçanit jetësoj kushtetutën e Republikës së Kosovës sa u përket çështjeve juridike.

Njëri ndër të parët, i cili jetësoj Kushtetutën e Kaçanikut në Komunën e Deçanit dhe bëri përgatitjet për t´ju kundërvu kundërshtarit shekullor, prandaj figura e tij është dhe do të mbetet simbol i nji njeriu këmbëngulës i vendosur, largpamës, dijetar dhe mendimtar i kohës. Heroi Salih Çekaj jetoi dhe hyri në historinë më të re të Kosovës dhe mbeti aty përgjithmonë.

Përkushtimi i tij për të ngritur zërin e ndërgjegjes dhe sakrificës për popull dhe atdhe i kalon kufijt e organizimit lokal apo krahinor duke bashkëpunuar me organet shtetërore të shtetit amë pas rrëzimit të diktaturës komuniste me të vetmin qëllim bërjen e shtetit të Kosovës të lirë, të pavarur dhe demokratik sipas Kushtetutës së shtatë shtatorit 1990, vullnetit të popullit të shprehur në referendumin gjithpopullor të v.1991, zgjedhjeve parlamentare të v.1992 dhe ligjit të mbrojtjes të aprovuar nga Qeveria e Republikës së Kosovës të v.1993.

Qëndrimi i tij i pa luhatshëm dhe gatishmëria për tu organizuar, ushtruar, armatosur, stacionuar njësitë operative dhe prirë atyre për hyrjen në Kosovë duke e parë parasysh njohjen e terrenit gjatë marshimit dhe sipas tij u bë lokacionimi i njësive operative brigadave 131, 133, 134 sipas urdhrave të shtabit suprem të FA të Republikës së Kosovës Ministrit të Mbrojtjes kol. Ahmet Krasniqi.
Ky angazhim e bën Salih Çekajn figurë markante emblematike dhe të pavdekshme për ne bashkëluftëtarët, bashkëmendimtarët dhe gjeneratat e ardhshme, të cilat do të mësojnë dhe edukohen në frymën e atdhetarizmit duke e respektuar dhe shti në përdorim veprën e tij, e cila do të mbetet frymëzim për to se si duhet punuar dhe sakrifikuar për popull dhe atdhe.

Salih Çekaj, ishte njëri ndër institucionalistët më të devotshëm që paten njësit Operative të Ministrisë së Mbrojtjes- UÇK-së! I cili, në kontinuitet i pari realizoi parimet kushtetutore dhe jetësoi në praktikë idenë e shtet formimit, e cila ide ishte dhe mbeti objektiv i presidentit historik Dr. Ibrahim Rugovës.

Njëri ndër të parët, i cili jetësoj kushtetutën e Kaçanikut në Komunën e Deçanit dhe bëri përgatitjet për t´ju kundërvu kundërshtarit shekullor, prandaj figura e tij është dhe do të mbetet simbol i nji njeriu këmbëngulës i vendosur, largpamës, dijetar dhe mendimtar i kohës. Heroi Sali Çekaj jetoj dhe hyri në historinë më të re të Kosovës dhe mbeti aty përgjithmonë. Pata nderin që ta njoh dhe punoj me të në kohërat më të vështira, organizimin dhe furnizimin fillestar të njisive operative Brigadave 131, 133 dhe 134 me mjete luftarake nga Bajram Curri për në Papaj.

Isha i impresionuar se si njihte çdo lloj armatimi duke bërë seleksionimin se çka është më e nevojshme dhe primare, duke bërë edhe kontrollimin e tyre aty për aty dhe marrë vetëm ato që i përmbushen standardet e nji lloji të mirë.

Për moralin e të rinjëve, të cilët u rreshtoheshin nëpër Brigada Sali Çekaj u foli në vend të hapur në Bajram Currë qershor 1998 ku isha prezent me te, duke ju bër të ditur të rinjëve të cilët ishin larguar nga dhuna dhe terori serb se rruga që kem fillu është e rëndë me shumë sfida dhe kërkon sakrifica të mëdha, por s´do të zbrapsemi derisa ta arrijm qëllimin dhe objektivin tonë fundamental lirinë, pavarësinë për një Kosovë demokratike.

Ishte për tu habitur se si shpjegonte me nji urtësi, maturi, vendosshmëri të llojit të vetë. Nji javë e kaluar me te më bëri përshtypje se u ngjiheshim shumë vite më parë, më dha informata se kend dhe si të kontaktoj kur të vendosem në Lugun e Baranit të cilat këshilla i ndëgjova me këmbëngultësi dhe pa hezitim më hynë në punë sugjerimet e tija.

Bëri organizimin dhe pritjen e njësive Operative në Rrafshin e Dukagjinit dhe gjetjen e konaqeve, logjistika e kështu me radhë me nji fjalë ishte njeri i kompletuar se si duhet të punoj pa reshtur në realizimin e planeve dhe dëshirave sipas vullnetit të popullit.
U takuam në shumë situata e sidomos në Betejën e Loxhës ishte prezente puna e tij në dhënien dhe ngritjen e moralit të luftëtarëve ishte i jashtëzakonshëm dhe i tillë mbeti deri në ditën e rënies së tij më 19 prill 1999 në lufën e Koshares së bashku me Agim Ramadanin dhe 112 dëshmor të tjerë të gjitha viseve shqiptare, ra për të mos vdekur kurrë dhe për t´ju lënë vepra gjeneratave të ardhshme e sidomos brezit të ri se si duhet punuar me përkushtim për popull e atdhe.

Ishte njw ndër institucionalistët më të devotshëm që patën njësit Operative të UÇK-së në kuadër të Ministrisë së Mbrojtjes të Republikës së Kosovës FARK-ut dhe roje e parë siç e kishte paraqitur presidenti historik dhe arkitekti i pavarësisë se Kosovës Dr. Ibrahim Rugova në fjalimin e tij gjatë zbulimit të shtatores në Deçan pikërisht më 7 Shtator të v. 2002 në datën e rëndësishme, e cila kishte simbolikën e vetë të një luftëtarit të pareshtur dhe institucionalisti të rangut të vet.

I pari në formimin e grupeve guerile, i pari në rresht gjatë betimit të njësive operative brigadave 131, 133 dhe 134 në Papaj më 21 qershor 1991 roje e parë në takimet, pritjet dhe përcjelljet e presidentit Rugova i pari në këmbëngulësinë e organizimit, riorganizimit dhe qëndresës këmbëngulës në çlirimin e Kosovës dhe luftës Çlirimtare pa marrë parasysh çmimin që do e paguajmë për LIRI, PAVARËSI dhe DEMOKRACI.

Më në fund më lejoni të them edhe këtë ndër shumë institucionalistët që pat Kosova dy më të përkushtuarit ishin Sali Çekaj i paraprirë nga Dr. Ibrahim Rugova….

LEXONI edhe:

http://www.shqiptari.eu/ekskluzive-zbulohet-liber-i-rralle-per-skenderbeun-foto/

http://www.shqiptari.eu/xaje-cela-ja-si-e-morem-kosharen-video/

http://www.shqiptari.eu/kosova-digjej-flake-bukoshi-dhe-lpk-ja-vazhdonin-sabotimin-e-ministrise-se-luftes/

salihqekaj

Loading...
 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Loading...

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...
Loading...