Published On: 12 Maj, 2016

Sak Faslia


Pal Sokoli

SAK FASLIA (1885-1944)

Sak Faslia u lind në Gurishtë (Gunishtë) lagje e Koshutanit, në vitin 1885. I takon familjes së Kurtdedajve e njohur për trimëri dhe bujari shqiptare që në shek. VIII. Ishte fëmija i dytë i Fasli Beqirit dhe i Drande Bruçajt (Gusi), motra Gjyla ka jetuar në Strellc deri në vitin 1968.
I kalitur më luftërat kundër pushtuesve të ndryshëm përjetoi masakra të ndryshme, djegie, vrasje dhe dëbime nga Koshutani dhe Rugova. Kujtesa e ruajtur dhe trashëgimia nga Gjekë Stanishë – Rugovën dhe rrjedhat gjithëkombëtare, bënë që Saku të vihet në ballë të qëndresës dhe të bëhet ndër luftëtarët më të dalluar të Rugovës. Sak Faslia së bashku me luftëtarët e tij; të frymëzuar nga akti trimërorë i Dedë Gjon Lulit, kur ngriti flamurin shqiptar në Majën e Bratillës në Deçiç organizuan qëndresë të suksesshme kundër dyndjeve të Malit të Zi në këto vise. Është e njohur Lufta e Beranës (1911) ku u thyen keqas malazezët dhe Sak Faslia tregoi trimëri dhe shkathtësi luftarake. Një vit më vonë kur Antanta i kishte dhënë të drejtën e zgjerimit Malit të Zi dhe e ndihmuar nga Rusia, ajo mori shumë aksione kundër Rugovës duke pasur pretendime të shtrihet në rrafshin e Dukagjinit. Të njohura janë Lufta e Moknës dhe beteja të tjera ku Sak Fazlia dhe luftëtarët tjerë nga Rugova ja ndaluan turrin pushtuesve malazez, përkundër humbjeve të disa bashkëluftëtarëve të shkathët të Rugovës në këto beteja. Saku përjetoi shumë peripeci nën sundimin serbo-malazezë në mes dy luftërave botërore. Mori pjesë në qetat vullnetare për mbrojtjen e tokave shqiptare në Plavë e Guci, dhe shkuarja në ndihmë Shkodrës kur Mali i Zi e kishte sulmuar me një ushtri të madhe.
Emërimi i tij Bajraktar i Rugovës dhe lidhja e tij me krerë të njohur të lëvizjeve për çlirimin e tokave shqiptare (Kolë Bibë Miraka, Demë Ali Pozharin, Sali Manin, Xhafer Deven, Aqif Bluten, Mustafa Krujen etj.) dhe deri te vrasja e tij në Majën e Smilovicës me 31.05.1944 qëndroi heroikisht në ballë të çdo qëndrese kundër okupimit nga cilido okupues i trojeve shqiptare.
“O kadalë o Cernagore
Se nuk ti l´shojmë kurrë këto Troje
Se këtu i thonë Rugovë”
Këto ishin fjalët e fundit të Bajraktarit të Rugovës pak para vrasjes së tij heroike.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...