Published On: 7 Maj, 2016

Sa mosmirënjohës u treguam me kroatët që na mbështetën si heronj dhe miq të vërtetë!

 


Diana Rexhepi

E njëjta gjë i ka ndodhur diasporës kroate në fillim të viteve të nëntëdhjeta. Shumë kroat nga Amerika, Gjermania, Australia dhe gjetiu, kanë dhënë shumë para, shumë nga ata edhe tërë pasurinë e tyre, për lobim, dhe për armatim të Ushtrisë kroate, për tu mbrojtur nga agresioni bestial të Serbisë. E kroatëve nuk i ndihmoi NATO-ja. Ata kryesisht vet luftuan, vet e fituan shtetin e tyre. Edhepse kroatët ishin në një pozitë, në një mënyrë më të pavolitshme për shkak se në Luftën e Dytë Botërore ishin në anën e Gjermanisë, e shteti i tyre nga viti 1941-1945., i quajtur NDH (Nezavisna Država Hrvatska), ishte mëkat për ta në sy të botës kryesisht antifashiste. Atë çmim shtrenjtë e paguan kroatët, shumë shtrenjtë, pasi që gjatë agresionit serbo-jugosllav nga viti 1991-1995., shumica e shteteve të botës nuk i përkrahën kroatet dhe Kroacinë. Por, ndoshta duhet shikuar se çfarë bënë disa kroatë për çështjen e Kosovës, çështjen shqiptare. Dobroslav Paraga, kryetari i Partisë të së drejtës kroate ( Hrvatska stranka prava), me shpenzime të veta e botoi librin për krime konkrete, me fotografi dhe emra të shqiptarëve të vrarë nga armata dhe policia serbo-jugosllave, prej vitit 1981-1990. Ai, Dobroslav Paraga, shkoi në Amerikë, hyri në Kongres dhe ia shpërndau këtë libër çdo kongresmeni veç e veç. Tutje, ai Dobroslav Paraga, pati ushtri të veçantë në Kroaci, HOS (Hrvatske obrambene snage), njësitë e të cilëve ishin të njohura edhe për faktin që asnjëherë, në asnjë rast, nuk janë tërhequr nga asnjë front apo betejë, me armikun d.m.th. me ushtri serbojugosllave, të pajisur atëherë me armatim më të sofistikuar. Në aradha të tij, HOS, luftuan edhe një numër i shqiptarëve vullnetar, që e mësuan të themi taktikën e luftës, shkathtësinë e luftimit, e disa prej atyre shqiptarëve luftuan pastaj në Kosovë, Preshevë dhe Maqedoni. Dobroslav Paraga jeton sot në një banesë modeste, me tre fëmijë dhe gruan. I papunësuar, shkaku se ishte kundërshtar i presidentit Franjo Tugjman dhe politikës së tij të disa marrëveshjeve të papranuara me presidentin e atëhershëm Slobodan Milosheviç, për çështje të Bosnjes dhe luftës në mes kroatëve dhe boshnjakëve në Bosnje, ku Tugjmani dhe Milosheviçi patën një aleancë të veçantë. Ai, Dobroslav Paraga, u harrua nga të gjithë, edhepse ushtrisë së tij HOS, në qarqet kroate i pranohet që ishin luftëtarë të paparë dhe më trimat në mbrojtje të Kroacisë. E ai, Dobroslav Paraga, nuk ju kujtua as pushtetarëve të Kosovës, asnjë garniture, për një shenjë dekorimi apo mirënjohje publike për shembull për kontribut tejet të rëndësishëm për çështje të shqiptarëve dhe të Kosovës së pavarur. Tutje, kryeredaktori i emisionit Motrishta, ku është zhvilluar propaganda kryesore për Luftë në Kosovë dhe Luftë për Kosovën, është sot i papunësuar. Ai është babai i 4 fëmijëve. Pa atë që i botonte nga natë në natë, gjitha shkrimet, propagandë të veçantë antiserbe, e proshqiptare, e sidomos propagandë taktike të diktimit të ngjarjeve që i shkruaj për çdo natë, e u shpërndanë në qendra televizive tjera në botë, domethënë ai kryeredaktori Andrej Rora, po ashtu u harrua, e asnjëherë nuk i është shprehur një mirënjohje nga asnjë garniturë politike në Kosovë. Shpesh më kujtohen fjalët e Naim Malokut që mi tha në vitin 1998: “Diana Rexhepi, për të gjitha këto çka i ke bo, apo je ka bën për Kosovën, është detyrë e jotja. Por Andrej Rora është kroat, atij duhet ti vihet përmendorja”. Gati ngjashëm fliste Bekim Berisha – Abei. Çdo herë që më lajmërohej nga terreni gjatë luftimeve në Kosovë, nga telefoni satelitor, thoshte: “Dado, të fala të veçanta mi bon Andrej Rores, që po i boton shkrimet e tua, që me mikroskop analizohen në më së paku pesë shtete kryesore të botës. Dado thuaj Rores kurrë nuk ia harrojmë çka o tu bo për neve.” Dhe gjithmonë, gjithmonë kur më lajmërohej Abei, pasi që më njoftonte për gjendje në terren, për fund gati fjalë të njëjta, apo të ngjashme për kontributin e Andrej Rores, kryeredaktorin e emisionit Motrishta në HRT. Këta dy persona, kroatët, politikani Dobroslav Paraga, dhe ish kryeredaktori në HRT, Andrej Rora, janë dhe do të jenë trima të veçantë të Luftës në Kosovë dhe Luftës për Kosovë. A dijnë qytetarët e Kosovës për këta dy persona? A i kujton kush? Sa për Faktografi.

LEXONI edhe:

http://www.shqiptari.eu/shume-mergimtare-kane-humbur-edhe-bizneset-dhe-pasurine-per-kauzen-kombetare/

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...