Published On: 17 Janar, 2016

Sa miliona pagoi qeveria për shkrimin në revistën “The Economist”?

Tetë faqe të revistës prestigjoze “The Economist” iu kushtuan Shqipërisë në numrin e saj të fundit të datës 16 janar, nën titullin “Shqipëria, lider i reformave në rajonin e Ballkanit”.

Nuk është hera e parë që “The Economist” shkruan për Shqipërinë. Por ky i fundit është një shkrim me pagesë.

Ish –kryeministri Berisha thotë se “është një reklamë e paguar me miliona euro nga i sëmuri psiqik Edi Rama”. Arsyeja? Sipas tij, “revista prestigjoze njofton që në krye dhe në çdo faqe të shkrimit se është një “advertisement feature” dmth reklame me pagesë, vërtetësia e të cilës kontrollohet jo nga revista, por nga paguesi i reklamës, pra piktori deshtak lavderon veten duke paguar për vetëlavdërimin miliona euro të takspaguesve shqiptarë”.

Detaje mbi shkrimin

Qeveria, përmes Ministrisë së Ekonomisë e “shiti” shkrimin si një vlerësim për Shqipërinë. A është ai një prodhim i gazetarëve të “The Economist” apo është shërbim me pagesë siç thotë ish –kryeministri?

Shkrimi në prestigjozen britanike mban firmën e “Quantum Productions”. Kjo është një firmë e specializuar në media dhe komunimik me fokus në seksione të veçanta, themelore në rritjen ekonomikë në shkallë globale.

Vetë  “Quantum Productions” në faqen e saj në internet shpjegon se kryen analiza në vende të ndryshme të botës, me anë të sponsorizimeve. “Shërbimet tona të sponsorizuar komunikojnë mesazhin dhe objektivat e klientit në mënyrë të sinqertë, të saktë dhe në një mënyrë objektive. Kjo qasje e përforcon besueshmërinë e shërbimeve tona”.

Por cili ka qenë sponsorizimi që ka marrë “Quantum Productions” për të realizuar shërbimin e saj dhe më pas për ta publikuar në “The Economist”? Revista e shpjegon se është një shkrim me pagesë “advertisement feature”. Ky shpjegim e distancon revisën nga autorësia. Ajo nuk mban përgjegjësi për përmbajtjen dhe as vërtetësinë e përmbajtjes. Thënë më thjesht, është e njëjta gjë si reklamat televizive; mediat që i transmetojnë nuk marrin përsipër vërtetësinë e saj mbi produktin apo shërbimin që reklamohet.

Por sa është paguar nga qeveria shqiptare për këtë reklamë?

Ish –kreu i qeverisë flet për miliona euro. Qeveria Rama nuk ka bërë deri tani asnjë sqarim mbi këto akuza dhe lajme të ngjashme që po qarkullojnë nëpër media se ajo ka paguar shuma të majme për të vlerësuar veten në një revistë prestigjoze. Prej saj nuk ka asnjë reagim përveç shpërndarjes së shkrimit nëpër redaksi me anë të Ministrisë së Ekonomisë.

“Në krye të qeverisë, njëkohësisht shtysa më e rëndësishme për reformat, është Kryeministri Edi Rama, i pari Kryeministër që po reformon dhe modernizon realisht vendin” – shkruan artikulli.

Por sa është paguar për sentenca të këtij lloji në “reklamën” që qeveria i ka bërë vetes? Reagimi për këtë pritet të vijë, siç ndodh rëndom këto kohë, përmes transparenca.al, me pritshmëri më shumë si formë përgënjeshtrimi sasa sqarimi. /Lapsi.al 

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...