Published On: 27 Shkurt, 2016

SA KEMI NDRYSHUAR NE, NË KËTA TRE VJET?…

Nga e majta: V.Kona e M.Gecaj (Tiranë, 24 shkurt 2016)

Skicë:

Nga: Murat Gecaj

1.

Këto ditë, me kërkesën e mikut tim të pandarë, shkrimtarit të njohur Viron Kona (thotë që është nga Vlora, por origjinën e ka nga Kalaja e Beratit-ha,ha), u takuam për kafe në lokalin me emrin “Bulevard”, në afërsi të ish-stacionit të trenit, në kryeqytetin tonë. Mungonte aty “me arsye” pjesëtari aktiv i “kompanisë sonë lëvizëse”, shkrimtari Bardhyl Xhama-“Mësues i merituar”, pasi kishte shkuar në takimin e përjavshëm të “Parlamentit të Fterrës”, siç e quajnë ata. Por nuk ishte i pranishëm as publicisti e studiuesi Sejdo Harka, me origjinë nga Përmeti, pasi jep lëndën e gjuhë-letërsisë, në një shkollë private dhe vetëm ditët e shtuna e të diela i ka të lira. Për të mos folur pastaj për labovitin dr.Foto Toti, i cili e quan veten edhe ai “tropojan”, ndoshta, për të qenë me mua “bashkëkrahinas” dhe kështu për të ma bërë sadopak qejfin…

Pra, në “kuvendin” e përmendur ishim vetëm unë e Vironi. Me atë buzëqeshjen e tij karakteristike, ai zuri vend përballë meje dhe, menjëherë, nisëm bisedat tona të zakonshme. Së pari, folëm për shëndetin tonë e të pjesëtarëve të familjeve tona. Ndërsa, siç thotë populli, “ku dhemb dhëmbi, shkon gjuha”, biseduam dhe për  punët krijuese dhe librat tanë, duke përmendur edhe vështirësitë financiare të botimeve. Vironi më tregoi se po vazhdon të shkruajë librin për një mik tonin të përbashkët, i cili ka shumë  vite në emigracion dhe atje dallohet në mësimdhënie, por dhe në veprimtaritë atdhetare e shoqërore. Pak kohë më parë, Vironi publkoi librin me 382 faqe, “Ju dua më shumë se veten”, kushtuar atdhetarit, arsimtarit, leksikografit, shkrimtarit e poetit Sadulla Zendeli-Daja, nga Gostivari dhe tash 50 vjet me banim në Suedi, pra në Skandinavinë e largët. Ndërsa unë  i tregova basshkëbiseduesit se po sistemoj materiale e fotografi, me mendimin dhe dëshirën që të botoj një libër-shtesë të jetëshkrimit tim, “Ëndrrat e grisura të jetës sime”(Tiranë, 2010). Në projektin e librit të ri, kam menduar të mbledh disa shkrime, biseda e  vjersha, që kanë bërë kolegë e miq për mua etj. Ndërkaq, ndoshta, aty do të kem edhe fletë të ditareve të mia, nga dy udhëtime të paharruara në Nju Jork (1993 e 1994), tri udhëtime në Francë e disa të tjera në Itali. Ndërsa për udhëtimet në Kosovë dhe në trojet tjera amtare të Ballkanit, kam botuar dy libra të posaçëm (në vitet 2000 e 2011).

Në këtë takim tonin, të ngrohtë e miqësor, na dukej se ishin bashkë me ne edhe kolegë e miq tjerë, si Daja, Sokol Demaku e Hysen Ibrahimi, që jetojnë në Suedi apo Fran Gjoka, që jeton në Lezhë etj. Ndërsa me miqtë tjerë, Kadri Tarelli dhe Ibrahim Hajdarmataj, I pai me banim në Durrës dhe I dyti në Zogaj të Malësisë së Gjakovës, biseduam dhe u çmallëm në celular.

Nga e majta: V.Kona e M.Gecaj (Tiranë, shkurt 2013)

2.

Siç e kemi praktikë të takimeve tona, bashkë me Vironin bëmë një fotografi, për ta patur kujtim në albumet tona. U ndamë përzemersisht, duke shpresuar që, në një takim tjetër të afërm, do ta kemi më të gjerë rrethin e miqëve tanë. Kur erdha në shtëpi dhe hapa komjuterin, rastësisht, gjeta në “Arkivin” e fotove të mia një foto tjetër, që e kisha bërë bashkë me Vironin, pikërish në shkurt të vitit 2013, pra tre vjet më parë. Një fakt i tillë m’u duk interesant dhe i shkrova në e-mailin e tij, për këtë gjë. Prandaj, bashkë me këto radhë, mendova që për miqtë dhe të njohurit tanë t’i bëja të njohura të dyja fotot ose t’i ballafaqoja ato. Nuk është ndonjë “konkurs” për ata, pra nuk do të shpallim asnjë “fitues” edhe pse titulli i këtij shkrimi është në formën pyetëse: “Sa kemi ndryshuar ne, në këta tre vjet?”

Merret me mend se ne do të na pëlqente që përgjigja të ishte: “Tani, ju dukeni më të rinj” (ha,ha,ha). Sigurisht, për këtë përgjigje nuk do ta kursenim një kafe me…bisht! Po ja që  nuk e ndalojmë dot kohën, se ajo ecën përpara pa u ndjerë dhe me ritmin e zakonshëm, por duke lënë gjurmë të pashlyera, si në pamjen tonë fizike dhe në tërë jetën tonë.

Ju falënderoj nga zemra të gjithëve, që i lexuat këto radhë miqësore, që shkrova më lart!

Tiranë, 26 shkurt 2016

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...