Published On: 20 Janar, 2016

Rugova, Estet i Republikës

D!
Dardani
Dua
Dashuri
Drejtësi

Musa Jupolli

Rugova, Estet i Republikës
(kohë me kohën , kohë me Rugovën …)

Rugova ishte përsonazh i njëshëm për kohën, kishte parime, kishte ide dhe nuk friksohej, ndaj filozofinë e tij e vuri në çështjën dardane. Ishte dardan dhe e donte Dardaninë.
Rugova kishte një adhurim të veçantë për filozofinë dhe kulturën françeze, zatën edhe ishte studimor në studimet e Rolnd Barthes, emër ky që ka privilegjë të madhe në filozofi dhe ide e kulturë jo veq në Francë.
Parisi për Rugovën ishte një shkollë e dytë, çka përkonte me apetitet e tij frymëzuese në punën dhe sukseset e tij ! Në Paris ndihej në shtëpinë e vet dhe këtë kulturë e kishte ushqim shpirti.
Nuk është lehtë të flitet për Rugovën, po është knaqësi të thuhet se ishte një dardan, një estet i Republikës, një arkitekt i lirisë, po edhe i gjuhës, artit, çka filozofia e tij ishte në shërbim të kulturës shqiptare. Andaj Rugova bëri emër me një filozofi që deri aty nik ishte parë n’Evropë ndoshte edhe më larg !
Rugova fliste n’emër të popullit, nuk them se nuk e donte medhërinë emërore, po emri i tij lidhej me emrin e Dardanisë.
Në filozofinë e Rugovës nuk kemi urrejtje, ndaj nuk ishte politikan, ishte në shërbim të Atdheut.
Ishte perendimor pa pikë dyshimi : « Refuzimi Estetik », prova më e mirë ku e liga kundërshtohet me « kodin filozofik ».
Rugova bëri kthesë edhe në letrat shqipe, një formë e avancuar për kohën, them se :
« Është një burrë çfarë ndeshet çdo 100 vjet, ai është shpirti i Kosovës sot » (M.J.) Çështja e Kosovës, Fayard, Paris, 1994 !
______________________________________________________________________________
Takimi im i parë me Rugovën në Paris ishte ai i vitit 1985, në Sorbonne ;
Rugova : …Midis viteve 1985 e 1988 intelektualët filluan të ishin më aktivë… (I.R) « Çështja e Kosovës »f.84
Me 1991, në orët e vona të natës i dhash veti « luksin » dhe i takova Rugovën me Kadarenë ; Biseda e tyre ishte e këndshme, dy pena në bisedë për çëhtjën kombëtare, në veqanti për Dardaninë.
Me themelimin e Shoqatës « AlbaKos » (1987) njoha intelektualë të shumtë në Paris dhe më, kështu pas një kohe themeluam edhe « Comité Kosova » me Antoin Garapon dhe Olivier Mongin (Drejtor i revistës dhe filozof), pra me 1990 ! Këtu Rugova ndihej i lirë në lirinë e fjalës për Dardaninë. « Comite Kosova » arriti ta njoh Rugovën me personalitete të shumtë poltik e intelektual, e deri te Presidenti Chirac, po edhe diplomën HONORIS CAUSA, lajmin e të cilit e kisha dhënë vetë « Ky është lajmi më i mirë që ka marrë shtëpia jonë deri më sot » me thonë fjalët e ardhura nga shtëpia e Rugovës » !
Rugova vazhdon të jetë edhe sot emër në Paris, me filozofinë e urtësisë, me qëndrimet e tij për Dradaninë e pavarur : « Dardania duhet ta fitojë lirinë e saj, Dardania është pjesë e Evropës, populli shiptar është ndër të parët e këtij kontinenti » thonte Rugova !
Adhurim të veçantë kishte për filozofët dhe intelektualët siq : André Glouckman, Paul Riceur, Pascale Brouckner, Alain Finkelkraut, Bernard H. Levy, dhe për të pa ndashmit e mi Anton Garapon dhe Olivie Mongin .
*
Roland Barthes :»Ne kërkim të kohes së humbur » si dhe « Fragmente të një diskursi të dashurisë » ishin mishërim i filozofisë së Rugovës, i angazhuar jo vetëm për « reforma politike » ,po edhe frymëzim, një senatorium figurash, ideshë për një shoqëri t’harmonishme..
Semiolog, eseist, zbërthyes i të menduarit në dialog me shumsin, andaj mund të them se Rugova ishte në dialog me shumsin, shumsin e ideve tona, që të mirret forma e duhur …
*
Në librin « Essai critique » ( R.B.) gjejmë refleksione mbi theatrin dhe literaturën, siq ke autorë klasik : Voltaire po edhe Baudelaire, Brecht n’aktivitete të strukturalizmit.
Në semiologjinë eseiste merr tenorin e lëvizjeve intelektuale, kritikën në dëshmi, paraqitejt në revitsta, elemente të historisë, teorinë politike, kohë e modernizimit me një kritikë të Re, abstraktizmi në anën tjetër, jo ideve si modë, po i një sistemi t’folurit jo veq të semiologjisë që nuk ishte e lehtë për deshifrim.
Rugovës i thanë, dhe e quajtën : « Shpresa e Dardanisë », « Gandi i Ballkanit », « Ardhmëria e Dardanisë », « Flamuri i Dardanisë », zatën « Flamuri i Rugovës » simbolozon Diellin, çdo të thot Lirinë, pastaj Plisin me ngjyrën e bardhë, kjo n’origjinë nga antika. Rugova ishte një adhurues i antikës, e kishte zbërthyer atë, Çabej do të thonte “Palcën e kombit”, ashtu siq zbërtheu dhe u brymos me filozofinë e Pjetër Bogdanit, Pjetër Budit, Jeronim de Radës, një filozofi që kishte zanafillën ke pellazgët!
Po Rugova ishte i mveshur edhe me ide të reja, për një jetë bashkëkohore që kalonte nacionalizmat e verbër, sidomos ata të Ballkanit , po edhe më tej …
P.S ;
Ata që e kritikojnë, është ide e tyre,
Ata që e adhurojnë, është dëshirë e tyre,
Unë nuk e kritikova, aty ku nuk e do çështja kombëtare
Unë nuk e adhuroj sa për dëshirë, së është dëshirë e imja
Unë, ky « uni im » është pak sa ndryshe
Për Rugovën do të shkruhet …shumë…

musa.jupolli, paris, kohë me kohën , kohë me Rugovën …

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...