Published On: 29 Shkurt, 2016

Rugova e quante Demaçin humanist i madh, e ky po vdes duke vjell vrerë!


A ishte Rugova një personalitet që shqiptarët nuk do ta kenë as pas një shekulli të ri?! Një personalitet politik, që doli nga kultura, jo vetëm ajo evropiane, por si thadrim i saj me kulturën më të fisme shqiptare. Një personalitet që bashkëdyzoi virtytet më larta shqiptare, me vetëdijen kulturore dhe shkencore evropiane. Duket një mendim paradoksal për kundërshtarët, por ajo që bëri ai, nuk mund ta shpjegojë personalitetin pa njohur mirë, psikologjinë, antropologjinë, etnosin dhe gjithë sistemin kulturor shqiptar, dhe njëkohësisht pa njohur shkollimin e tij, dhe arritjet shkencore, për të cilat pa dyshim vendin kryesor e zë kultura evropiane.

Por, kjo vetëdije e lart, që jo vetëm se përafronte me sjelljen e rilindësve, por e lartësonte aq shumë atë, sa që mund të thuhet se edhe e tejkaloi atë, duke i dhënë frymë të re mendësisë shqiptare, që lidh të shkuarën me të tashmen, dhe zgjidh e tejkalon vështirësitë e sotme.

Një moment i veçantë jetësor, përkatësisht që zbulon madhështinë e Rugovës, është ai kur e fton Adem Demaçin, që të zë vend në radhët e shkrimtarëve shqiptarë, duke e vlerësuar atë si një shkrimtarë të veçantë dhe të jashtëzakonshëm, të cilën gjë ju e gjeni në deklaratën e tij të bërë në muajin maj të vitit 1990.

Por, Adem Demaçi, si i tillë çfarë e njohim edhe sot, idhnak, nevrik, i papërmbajtshëm, dhe një mësues i mbrapshtë, kur Rugova shkoi në amshim, dhe ai ishte në krye të Lidhjes së Shkrimtarëve, i mbajti dyert mbyllur, dhe nuk pranoi ta nderonte Rugovën, Lidhja, me të cilën, lideri historik i shqiptarëve, ishte munduar ta kthente Demaçin në piedestal.

Por, sot për Rugovën njerëzit flasin si për një profet, por çfarë thonë për Demaçin, kujtojeni vet, lexues të nderuar. / Shqiptari.eu

  

ADEM DEMAÇI PËRSËRI NË RADHËT E SHKRIMTARËVE

 I dashuri dhe i nderuari Adem Demaçi,

ju dëshiroj mirëseardhje të ngrohtë në Shoqatën e Shkrimtarëve të Kosovës!

 Më lejoni që këtë fjalë rasti ta filloj me moton e romanit Tuaj të njohur “Gjarpijt e gjakut”, njërit ndër romanet më të njohura shqiptare: ‘Jo atyne që janë trima me ngrehë gishtin e krimit, por atyne që janë trima me shtri dorën e pajtimit”.

Po e filloj me këtë moto, sepse është një formulë universale, e dalë nga shpirti i shkrimtarit për paqe e mirëkuptim midis njerëzve.

Pra, Demaçi është shkrimtar i harmonisë shqiptare dhe njerëzore, humanist i madh. Themi kështu sepse shkrimtari deshi që me veprën e tij të heqë e të zhdukë një të keqe të popullit të tij – gjakmarrjen.

Po ashtu, vizionin e ndritur të romanit po e përjetojmë sot, kur, si në antikën greke dhe ilire, shqiptarët po i falin gjaqet, po i shuajnë gjarpinjtë e gjakut dhe po bëhen pajtimet.

Sot pothuajse të gjithë jemi bërë personazhe të romanit tuaj – të pajtimit dhe të harmonisë. Kjo ngjet vetëm te popujt e moçëm që dinë të falin, që dinë të mos harrojnë e që po ashtu nuk dinë të hakmerren.

Sot, në këtë ditë gëzimi për të gjithë shkrimtarët shqiptarë, nuk do të flas për burgjet tuaja 30 vjeçare. Të gjithë këtë po e quaj qëndresë njerëzore dhe intelektuale që dinë dhe mund ta mbajnë vetëm shkrimtarët e vërtetë, të cilët pos veprës, i mbajnë edhe bindjet politike dhe njerëzore.

Fati i juaj është fati i një pjese të shkrimtarëve shqiptarë dhe i letërsisë shqiptare. Ju nuk pësuat vetëm për bindjet politike, që bolshevizmi i shpalli armiqësore, por edhe pse ishit ndër të parët dhe më të rinjtë që shkruanin në shqipe, pse ishit shkrimtar i mirë, me aftësi të rrallë letrare dhe me bindje të thella humaniste për popullin Tuaj dhe për të tjerët. Pushteti totalitar gjithmonë u frikësohet shkrimtarëve të mirë dhe të aftë.

Më lejoni i nderuari Adem, ta mbyll këtë fjalë me dëshirën tonë të madhe që t’Ju mbajë shëndeti dhe të na dhuroni edhe ndonjë kryevepër, sepse ende jeni në moshën e burrërisë, ende jeni me Diellin, siç i klasifikonte moshat shkrimtari ynë i vjetër, Pjetër Bogdani.

Ju faleminderit që gjetët kohë të jeni me ne – me trup e me shpirt, sepse me shpirt dhe me vepër gjithmonë keni qenë me ne.

 

(“Rilindja”, Prishtinë, 19 maj 1990, f. 9.)

 

 
Displaying 1 Comments
Have Your Say
  1. Ragip Rugova thotë:

    Prirja e jonë për ti hynjëzuar njerëzit domosdo çon në gabime. Nësë Rugovën e shohim si profet atëherë domosdo del se nuk vyejnë ata që ndonjëherë jan mbërthyer me te. Dhe e kundërta. Në vend se ti shohim si njerëz me suksese dhe huqje, me të mira dhe me dobsi, në ose i mbërthejmë në qiell ndër yjë, ose i përplasim për tokë.

    Përgjigjiuni
    Pelqej(1) Nuk Pelqej(0)

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...