Published On: 1 Shkurt, 2016

Rrugët dhe shkollat e Dibrës me emërtime sllave dhe komuniste

Shkollat dhe rrugët e Dibrës dominohen nga emërtimet nga periudha e komunizimit dhe emërtime sllave. Edhe pak ato emërtime shqip, i përkasin kryesisht periudhës së komunizmit apo partizanëve, informon INA.

Komuna që udhëhiqet nga BDI për më shumë se 10 vjet nuk është në gjendje të emërtojë me emra të rinj dy shkolla, apo t’ia ndërrojë emrat në rrugë zyrtare.

Këshilltari komunal Jakup Marku thotë për INA se kryetari aktual i komunës Ruzhdi Lata e ka shumë lehtë të vendos një pllakë apo tabelë siç është ajo me tjetërsimin e varrezave shqiptare në otomane dhe është i paaftë të ndrrojë emra rrugësh dhe të shkollave.

Zyrtarisht nuk kanë ndryshuar as emrat e shkollave nga “Bashkim –Vëllazërimi” në “Penestia”, apo emri i gjimnazit “Zdravo Çoçkovski” në “28 Nëntori”.  “Këto emra s’janë legalizu dhe çka është më qesharake, se raportet deri në seancën e fundit për të dy shkollat na dërgonin me emrin e ri, por të pazyrtarizuar. Kërkonin nga ne zgjedhjen e anëtarëve të shkollave dhe drejtorëve, dhe se ne kemi kërkuar sqarim se këto vendime janë të paligjshme, dhe se përse nuk zyrtarizohen emrat e shkollave. Në periudhën kur isha nënkryetar i komunës dhe në periudhën e kryetarit Qemajl Xhafa u themelua shkolla e re, që ne e themeluam me emrin Sait Najdeni, të tjerat mbetën ashtu siç ishin”, thotë Marku.

Por problem është edhe emërtimi i rrugëve me emra të rinj, sepse rrugët e qytetit vazhdojnë të jenë me emërtime sllave, të periudhës së komunizmit, emra partizanësh e heronj serb.

Sot e kësaj dite në Dibër kemi rrugën JNA, rruga Lenini, Velko Vllahoviç,  Tito, Goce Dellçev.

Edhe pushteti aktual nuk ka fuqi dhe është i paaftë të bëj diçka thonë dibranët.

Vitin e kaluar ka pasur si propozim që rruga e Liqenit që e investoi agjencia amerikane USAID,  që të emërtohet me emrin Eliot Engel. Këshilli komunal me shumicë votash e aprovoi dhe ishte përcjellë procedura në organet qendrore republikane. Këshilltari komunal, Jakup Marku thotë se për këtë po heshtë komuna, por edhe Ruzhdi Lata. “Edhe përkundër insistimit tim që përse spo ndryshohet kjo, arsyet janë se nuk ka aprovim nga organet republikane”, theksoi këshilltari komunal Jakup Marku. (INA)

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...