Published On: 13 Mars, 2016

Rruga e Gjarprit

 

Shkruan: Veli KARAHODA

 

Hashim Thaçi e ka mësuar zanatin e politikanit. Mund të flasë pa thënë gjë. Mund të gënjejë pa lëvizur qerpikun. Kur i hakërrohen dhe e ofendojnë, ai buzëqesh ftohshëm. Në përballje me të, oponentët e tij ekspozohen si diletantë, si njerëz emocionalë të papërshtatshëm për punë politike. Miqtë e tij të dikurshëm të luftës, megjithëse uniformën e kanë zëvendësuar me kostumin e politikanit, ende rezonojnë me mentalitetin e guerilit. Kama dhe koburja duken të pashmangshme. Njëri prej tyre, deputet, iu hodh në qafë një shërbyesi të shtetit me fjalët “të pres në fyt”. Dhe ende merret me politikë. Thuhet se në politikë nuk ka moral, por ama mbi imoralitetin e politikanit duhet të qëndrojë, si shpatë, etika shoqërore. Kjo vlen, natyrisht, në shoqëritë demokratike.

Në këtë ambient politik të dhunës, të zjarrit dhe të hekurit, Hashim Thaçi navigon natyrshëm si beduini në shkretëtirë. Kontravers, manipulant i lindur, pragmatist, demagog dhe tepër misterioz për shkak të spekulimeve për të kaluarën e tij të vagullt dhe shumë herë inkriminuese. Çdo fjalë e tij kthehet mbarë e mprapsht. Herën e mbramë, kur e përdori një idiomë krejt të rëndomtë si “ikët me bisht ndër shalë” që do të thotë “ikët të mundur e të turpëruar”, gestapoja mediale ia plasi në surrat një konglomerat broçkullash antropologjike serbe nga arkivat historike. Linçi linguistik u pasua nga disa leksione zoologjike dhe historiografike. U përmendën njerëzit me bishta, bastardët e tribalëve dhe skordiskëve, Goethe, Kërlezha, etj. Mirëpo kështu është puna me Hashim Thaçin. Akuzohet për vrasje politike, për zhvatje, për krim të organizuar, për korrupsion shtetëror, për tradhti kombëtare, për devijim nga idealet e marksizmit-leninizmit, për mungesë etike, morali e kulture. Mund të vazhdonim me numërime, sepse ky është ai që mban simbolin mitologjik më të frikshëm dhe njëkohësisht më të mahnitshëm.

Thaçi është gjarpri i rrezikshëm, serpenti. Në mitologjinë shqiptare gjarpri e mbron shtëpinë dhe mbase Thaçi këtë synon, shndrrimin nga serpenti i rrezikshëm në një gjarpër të mirë. Duke pasur parasysh aftësitë e tij transformuese, ai mund ta bëjë këtë lehtësisht, megjithëse s’ka nevojë. Transformimet, ndryshimet e lëkurës, janë bërë tashmë. “Djaloshi i druajtur dhe i tërhequr” siç e përshkruanin në fillim, erdhi e u bë gjarpër, më pas dhelpër dhe, më në fund, mbasi kaloi nëpër duart e shkathëta të shamanëve diplomatikë të Perëndimit, u kthye në një qengj. Rrugëtimi politik i Thaçit përshkon trajektoren e një rrethi vicioz të pushtetit duke krijuar iluzionin e sikletshëm të rikthimit të vazhdueshëm: kryeministër, zëvendëskryeministër, ministër i jashtëm, president dhe, në qoftë se do të vazhdojë më tej tradita e mbrapshtë ballkanike e riciklimit të posteve, Thaçi mund të bëhet sërish edhe kryeministër, edhe ministër, edhe çfarë të dojë tjetër.

Ngjan si një perspektivë e errët e së ardhmes, një spirale e mundimshme përsëritjesh. Për opozitën Thaçi nuk simbolizon asgjë të mirë, shumë-shumë atë figurën e Cerberit që ruan portat e nëndheshme të Hadit, ferrit. Kjo ngaqë oponentët e Thaçit prej kohësh e akuzojnë për lidhjet e tij me nëntokën, me biznese të dyshimta, manipulime me tenderë e dallavere të tjera. Megjithatë Thaçi harliset i papenguar në “demokracinë kosovare” duke ngjitur shkallët e pushtetit me përkrahjen e faktorit ndërkombëtar. Ambicia për pushtet e Thaçit si individ nuk përbën asgjë të re. Pushteti është dehës, joshës dhe shkakton varësi të hatashme. Kjo vlen për çdo njeri me një grimë ambicie politike dhe jo vetëm për Thaçin. Ajo që është më me interes në këtë mes është ambienti politik që i akomodon këto ambicie për pushtet, domethënë “demokracia kosovare”, e cila herë ekziston, herë nuk ekziston. Sipas nevojës.

Kur ish-ambasadori Christopher Dell nxori nga zarfi një emër të panjohur për ta vënë në krye të shtetit, ndërhyrja e tij politike s’mund të lexohej ndryshe veçse si patronizim, arrogancë, e mbi të gjitha, si një kazmë rrënuese përfund një demokracie në inkubacion. Kjo ngaqë ndërhyrja e Dellit ishte e drejtpërdrejtë, e ashpër dhe jo e pavënëre, ashtu siç e do koncepti kolonialist i “qeverisjes indirekte” që operon nga largësia diskrete e eminencës gri. Në kësi raste, demokracia është veç një frazë pa kuptim, nuk ekziston. E në raste të tjera, kur e lyp puna, ajo ekziston. Fjala vjen, orvatjet e opozitës aktuale për ta shembur qeverinë me dhunë, me molotovë e me gaz lotsjellës në parlament gjykohen si akte antidemokratike. Mirëpo edhe interpretimi i demokracisë “kur ajo ekziston” është gjysmak dhe “sipas nevojës”. Në qoftë se pajtohemi se hedhja e gazit lotsjellës në një parlament s’do të tolerohej në asnjë demokraci perëndimore, atëherë duhet të pajtohemi gjithashtu se edhe nxjerrja me dhunë, zharg, e deputetëve nga parlamenti nuk do të tolerohej. Kur çizmja e policisë shkel në një parlament, shteti nuk ekziston më, as demokracia, madje as populli, në emër të të cilit thirren të gjithë, pozita dhe opozita, “pronarët e popullit”.

Me emrin e popullit në buzë, opozita përmend kapjen e shtetit nga Thaçi dhe Mustafa, uzurpimin e parlamentit, korrupsionin, regjimin policor, demokracinë mungestare e kështu me radhë. Ky pushtet, sipas opozitës, duhet të rrëzohet, sepse ka shkelur vullnetin e popullit. Ndërkaq pushtetarët, të mbështetur nga bashkësia ndërkombëtare, këmbëngulin se përpjekjet e opozitës për ta rrëzuar me dhunë një qeveri të zgjedhur nga populli është kundër vetë vullnetit të popullit. Kjo logjikë, sado që tingëllon e saktë, nuk vlen plotësisht në rastin e Kosovës. Në një vend ku pushteti duhet t’i nënshtrohet patjetër kontrollit rigoroz ndërkombëtar, edhe verdikti i popullit është lehtësisht i manipulueshëm. Mbajmë mend sesi mbas zgjedhjeve të fundit elektorati u ndje i pakënaqur dhe i mashtruar, sepse koalicioni qeverisës u sajua me presione nga jashtë. E njëjta gjë do të ndodh edhe mbas zgjedhjeve të ardhshme. Për shkak të koncesioneve politike të pritshme, do të riciklohen vetëm skemat pushtetare të përdorshme dhe të provuara. Koalicionet qeveritare mes oponentësh ose, më saktë, mes armiqsh të përbetuar politikë janë gjithmonë më të preferuarat sepse kështu situata mbahet zap në mënyrë më efektive dhe plotësisht legjitime, “me votën e elektoratit”. Rrjedhimisht, faktori ndërkombëtar nuk ka nevojë për forca politike alternative.

Mirëpo, a ka realisht forca politike alternative në Kosovë? Për momentin, ka dy grupe subjektesh politike. Në çdo grup ka aleanca të panatyrshme politike dhe “martesa të dhunshme”. Por edhe këto durohen burrërisht për hir të kauzës. E kauza, ose më mirë, platforma e vetme politike në Kosovë është ngjitja në pushtet ose mbajtja e pushtetit. Në një anë kemi qeverinë e zgjedhur nga “populli i opozitës” me Thaçin dhe Mustafën si politikanë të përshtatshëm dhe të përdorshëm; në anën tjetër kemi Vetëvendosjen, fraksionet e shkëputura nga partia e Thaçit dhe partinë e Ramush Haradinajt. Ndërkaq, në margjinat e skenës politike rraskapiten në letargji autsajderët, politikanët e dështuar, mogulthët medialë që rrinë në pritje të aktit final të dramës: dështimin dhe diskreditimin e plotë të garniturave politike të Kosovës.

Mbase faktori ndërkombëtar ka arsye të forta për të mos besuar në alternativa: marksistët e Vetëvendosjes që i mëshojnë telit të nacionalizmit deklarativ ashtu siç bën e majta radikale evropiane kur e argumenton euroskepticizmin me paradokse, duke përmendur rreziqet e globalizmit, humbjen e sovranitetit dhe dobësimin e shtetit nacional, i duken anarkistë, revolucionarë dhe majtistë radikalë që hiqen si socialdemokratë; fraksionet e vjetra të PDK-së nuk përbëjnë asgjë të re politikisht, sepse janë njerëz pushtetesh të mëhershme mbi të cilët rëndojnë akuza serioze për korrupsion; partia e Haradinajt ka ambicie pak a shumë identike me atë të Thaçit dhe nuk është e paimagjinueshme që në një të ardhme të afërt edhe këta “revolucionarë” aksidentalë të kalojnë testin e përshtatshmërisë politike tek faktori ndërkombëtar për faktin se nuk kanë synime radikale dhe nacionaliste, por duan veç një copë pushtet. Këto mund të jenë disa nga arsyet sipërfaqësore për të mos kërkuar alternativa politike, por mund të ketë ndërkaq edhe arsye më të fshehta, më “largpamëse”, të cilat, në këtë fazë procesesh politike, mund të tingëllojnë si hamendësime konspirative.

Strategjia e bjerrjes së mundësive për ta bërë Kosovën shtet funksional mund të jetë një si parapërgatitje e opinionit publik për ndryshime politike më radikale, për shkëmbime territoresh, lëvizje kufijsh e koncesione të tjera. Jo nga dashuria për dikë ose nga urrejtja për dikë tjetër, por thjesht për qëllime realpolitike, për vendosje të sigurisë, për qartësim sferash interesi dhe, më në fund, edhe për t’u vënë kapak kontesteve historike në Ballkan. Për momentin, forcat politike në hibernim, të ashtuquajturit autsajderë margjinash që e përtypin me durim të madh përçmimin e dështakëve në politikë, duket se kanë më shumë intuitë dhe sens politik për të lexuar mes rreshtash situatën dhe shenjat paralajmëruese të ngjarjeve të pritshme. Besimi i fuqishëm dhe i menjëhershëm në ndonjë zgjidhje politike jashtë skemave aktuale s’mund të jetë kurrë i rastësishëm dhe spontan, por zakonisht vjen si resultat leximesh më përimtuese, më subtile, të proceseve politike. Për autsajderët, ndryshimi i botëkuptimeve politike nuk është veç një domosdoshmëri për t’u përshtatur e shërbyer, si në rastin e pushtetarëve aktualë, por një shans i fundit për të fshirë tabelën, për të zhbërë mallkimin e dështimit dhe për t’u rikthyer në politikë brenda një realitet të ri. Mirëpo, ky është një tregim për një kohë tjetër. Sot për sot, modeli i politikanit që i hyn në punë Perëndimit është Hashim Thaçi. Mbase duket punë e kotë, joambicioze dhe përçmuese të mësosh prej Thaçit, por ama, për momentin, ky është kriteri për t’u ngjitur në majë të pushtetit kosovar. Zvargas nëpër udhët e vështira dhe misterioze të Gjarprit.
______________

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...