Published On: 16 Shtator, 2016

Rrogëtari nga Kurdistani që i kishte shërbyer Bali Agës

Mehmet Hajrizi, po luftojmë “Me e rrxu Ibrahim Rugovën!” (3)

Sinan Kastrati

 

Turjaka 

(Pjesë nga një fragment më i gjatë për Turjakën, në dorëshkrim) 

Fshati Turjakë është një ndër fshatrat më të njohura të komunës së Malishevës e rrethit të Llapushës. Shtrihet në Veri -Lindje të maleve të Zatriqit dhe Majës së Kaznikut në perëndim të fshatit Lubizhdë dhe në jug e në jug -lindje të fshatit Damanek e Bubël.

Displaying IMG_0101.JPG

Nezir Cufa dhe autori i shkrimit Sinan Kastrati

 

Kufizohet me fshatrat Panorc, Bubël, Qypevë e Damanekut, Damanek, Lubizhdë, Mirushë, Carravranë dhe në Jug perëndim me Malet e Carravranës, Malet Zatriqit deri te Zhdrella e Rahavecit, pasta me Malet e Panorci, Zabelin e Hasan Cufës, Livadhin e Duraku, Fundin e Geadinës, Kerrshin e Sylymanit, Udhën e Rabaxhive, Shtëpia e Breshancëve, Livadhet te Kregësi dhe Lumi Mirusha që i ndan Livadhet e Panorcit, Damanekit dhe Turjakës … .

Turjaka ka tri lagje të mëdha që në popull iu thonë edhe “mahallë” e ato janë:

Mahalla e Madhe ose Turjaka,

Mahalla e Vogël ose Mahalla e Hoxhës,

Mahalla e Goqëve,

Kajtazt,

Qorrt

Ndërsa familjet më në zë janë: Familja e Ali Agëve, Mullamuqëve, Sahit Mstafës, Nurqëve, Delibashëve, e Smajl Zenelit, Ramadan Nezirit si dhe deri vonë kanë qenë edhe nga një familje,e vetme, si ajo e Cufë Mllanaviqit, Nebih Cufës, Islam Maliqit (Gjylynaki) dhe ajo e Amrush Bajramit.

Turjaka është Katund shumë i njohur për begati natyrore, me tokë të mirë pjellore, male e bjeshkë të pasura me kullota e lloje të ndryshme të drunjëve, si Ah, Bung, Qarr, Frashër, Kregs, një lloj i drurit shumë i rrallë, Shkozë, Shelgje, Lejthi, Thanë  etj.

Dikur kishte edhe vreshta me rrush e pemë të tjera, si arra, ftoj, vojsa, pjeshka, molla  … e dardha, kajsia, kumbulla, qershia. Në pjesën lindore, veriore dhe veri perëndimore shtrihen livadhet e Turjakës që janë shumë të mëdha e me barë shumë. Kositen dy e deri tri herë në vit. Në mes të livadheve është Lumi Mirusha që kalon nëpër Banjë, Malishevë, Mirushë, Lubizhdë,Turjakë, Bubël e derdhet në Drinin e Bardhë, te fshati Mrasor afër Llapqevës ku janë edhe Ujvarat e Mirushës.

Turjaka shtrihet në një kodër mbi lumin Mirusha. Katundi ka tri lagje, mëhallë: Turjaka ose Mahalla e Madhe, Mahalla e Vogël ose Mahalla e Hoxhës dhe Mahalla e Goqëve. Janë edhe tri shpi në mes të (Turjakës) Mahallës së Madhe dhe Mahallës së Goqëve,  Kajtaz`t : Muhamet e Avdyl Kajtazuí e Xhelir Islami, me djem që tash ishin bërë tamam një mëhallë.

Në Turjakë, në Mahallën e Madhe janë dy fise kryesore, ai i Kastratit dhe fisi Zogaj me familjet më të njohura, të Kastratëve: Hamid e Shaqë Tusha, Imer e Shaban Seferi, Xhemajli e Cufë Brahimi, Shaqë Kameri, Fetah, Ali, Miftar e Beqë Nurqi, Musli, Ali e Sadri Meta, Haxhi e Sejdi Mala, Sahit e Imer Mstafa, Jup Rexhep Jupa, Familja e Dylybasheve, Idrizi e Sylymani, Rexhep e Mehmet Demiri, Asman e Sadik Limani dhe dy familje që iu kanë bashkangjit fisit Kastrat, ajo e Gjemë Maxharrës, nga Magjarri (Hungaria) dhe Familja e Ahmet Zenel Qyrtit, nga Qyrtistani (Kurdistani) i Turqisë. Ndërsa ato të fisit Zogajt më të njohurat kanë qenë Familja e Smajl e Xhemë Zenelit dhe ajo e Ramadan Neziri i cili i ka pas tetë djem: Muharremin, Bajramin, Brahimin, Sylën, Hasanin, Nezirin, Alinë, Shabanin.

Në Mahallën e Vogël, familjet më në zë janë kanë ajo e Dergut Halilit (Lil Derguti), Xhafer Behramit, Metë, Sahit e Hasan Jeminit, Mulla Halitit me vëllazër Banushin e Xhemajlin, Dul Jetullahin, Tush Asmanit si dhe familja e kaçakut më të madh të asaj ane, Hasan Zatriqi.

Mahalla e Goqëve, familjet që kanë jetua atje janë: Demë e Sejdi Maloki, Gjemë Goqi, Rexhep Berisha etj.

Afër Mahallës së Vogël është edhe një familje: Familja e Qorreve që tash ishte bërë mëhallë.

Turjaka e viteve të mëhershme ka ndryshuar shumë. Ajo sot ka shkollën e plotë fillore, nëntë klasëshe, rrugën e asfaltuar që vjen nga Malisheva, Lubizha e pastaj vazhdon për në Panorc ku te Ujvarat e Mirushës lidhet me rrugën Prishtinë- Gjakovë. Kjo rrugë që ka shumë rëndësi për banorët e k`saj ane e më vonë ndoshta për të turistët ka tri hyrje e dalje në Turjakë dhe bënë Turjakën sikur Berlini. Turjaka ka disa shitore të vogla, restorant e pishinë. Është edhe ujësjellësi, kanalizim me rrugë shumë të gjera e me trotuar. Përveç rrugës së asfaltuar që lidh Turjakën me Lubizhdën e pastaj nga Lubizhda lidhet rruga Malishevë-Kijejve, shiriti i asfaltit vazhdon për në Livadhet e Poshtme ku lidh katundin Bubël me Sferrkën e Gashit dhe drejtimi tjetër që lidh Garaqevat, Panorcin, Llapqevën, Ujvaret e Mirushës për në GJAKOVË -Klinë, te Drini i Bardhë.

Shumë familje janë dalur në qytete, por edhe fshati nuk e ka humb bukurinë dhe edhe tash ka afro 100 familje.

Ndryshim tjetër nga e kaluara është se fshatarët nuk kanë bagëti e bletë qysh kanë pasur në vitet 1960 e 1970-ata si dhe nuk e punojnë tokën.

Pleqtë që kanë mbet ende gjallë nga ky fshat janë Sefer Imer Seferi, xhaxhai im  dhe Nezir Cufa, nipi i Brahim Agës. Jeton në Prizren.

Fshati është ndërtua krejt i ri, modern dhe po të shikohet nga larg, të duket sikur lagjet e Nju Jorkut. Mahalla më e ndërtuar është ajo e Ali Agëve që vërtetë është bash sikur New Jerse i Nju York-ut të SHBA-ve.

Familja e Ali Agës -Kastrati nga katundi (Zatriq dhe) Turjakë   

Familja e Ali Agës nga Zatriqi ka ardhur në Turjakë, në mes të viteve 1872-1878. Është ndër familjet më të njohura të komunës së Malishevës, ish Bajrakit të Astrazubit, ish Serezit të Rahavecit të trevës së Llapushës. Janë katër vëllezërit, djemtë e Ali Agës: Avdullahi, Brahimi, Hamza dhe Hasani  që u shpërngulën nga Zatriqi në Turjakë, për shkaqe ekonomike sepse aty e kishin tokën e punës, livadhet, malet dhe mullinin në fshatin Bubël. Në Zatriq kishin vetëm male e në Drenofc të Zatriqit kishin vreshtat me rrush, ftoj, pjeshka e vojsa… që vetëm rrethi Rahovecit i ka e askush tjetër në Kosovë.

Imer Seferi

Unë me axhen tim Sefer Imerin

 

Kjo familje më vonë do ta marr edhe emrin familjar si: Familja e Ali Agës. Hasani u shpërngul përsëri, doli në Damanek, fshat fqinj me Turjakën ndërsa në Turjakë mbetën Avdullahi, Brahimi e Hamza (Tusha).
Avdullahi kishte qenë burrë i njohur. Kish pas jetuar afro 120 vjet, ndërsa Brahimi kishte qenë puntor i madh. Se sa i njohur dhe i autoritetshëm ishte Avdullah Aga, tregonte gjyshi im, Imer Seferi ”kur vinte Shemsi Pasha nga Vuqiterrna me ushtrinë turke në livadhet tona në Turjakës, i qonte fjalë Avdullah Agës e Xhemajl Obrisë që të vinin te ai e të rrinin bashkë, derisa ai me ushtrinë turke ishte në ushtrime ushtarake, në teren. Kur kthehej Pashai në Vuqitërnë, aty ku e kishte edhe selinë pashai, Avdullah Agës dhe Xhemajl Obrisë iu jepte bakshishë nga një sexhade, iu prente nga një palë tesha të cohës, nga një Fes (kapuq të kuq), iu jipte kafe me shiqer e duhan të mirë dhe nga një Llampë me Vajguri (me gaz) që nuk kishte llampa nëpër fshatrat tona në atë kohë. Ishte një nder dhe privilegj me e pas një llampë Vajguri, një Shkrepsë, një orë (Orë të Gjepit ose Sahat me qystek) dhe At (Kalë Shale). Llampën mandej e huazonin katuni kur kishin dasma ose dekë” ose ndonjë festë tjetër, fejesa … etj..

 Gjyshi thonte se Xhemajl Abrinë e kemi pas mik shpie tri herë. Xhemajli a kan` burrë i shkurtër e i meqëm kurse Avdullah Aga a kan` ni burrë i gjatë e i pashëm. Kishte marr pjesë në shumë mexhlise, falje gjaqesh e maresa. Ishte edhe trim i madh i kohës, njeri besnik e i autoritetshëm.

Thuhet se në Turjakë nuk ka qenë e lehtë me jetua aso kohe prej cubave e grupeve tjera por kur erdhi Avdullah Aga në Turjakë, ato ngatërresa a ajo ”luftë” u ndalën. Për këtë do të flas njëherë tjetër kur të shkruaj veq për Turjakën.

Bali Aga ka qenë i pari i kësaj familjeje, Familjes së Ali Agëve, i cili me Shpatë në dorë e me Luftë e kish fitua titullin  AGA, nga Turqia. Ai ka jetua në Zatriq dhe aty ka vdekur. Bali Aga  kishte pas luftuar me ushtrinë turke deri në Maxhar dhe në Kurdistan të Irakut, Iranit e të Sirisë si oficer i ushtrisë turke. Prej atje, kur është kthyer në Zatriq, i kishte marr shërbëtorët e vet me vete, që i kishin ba hyzmet, një “maxhar” (hungarez) dhe një “qyrt” (kurd). Thuhet se hyzmeqarët nuk kanë dashur të jetojnë pa zotërinë prandaj edhe iu kanë lut Bali Agës që ti merr me vete në Kosove. Maxharri ishte shtua shumë dhe prej tij sot është një fshat me të njëjtin emër, Maxharrë.

nezir cufa

Nezir Cufa

 

 Fshati Maxharrë shtrihet në kilometrin e pestë të rrugës Malishevë – Rahovec, në krahun e majtë të rrugës në mes të fshatrave Astrazub dhe Marali.

Mahalla e Maxharrëve, është një vendbanim tjetër, në fshatin Gremnik të komunës së Klinës dhe vetëm një familje e maxharëve është në fshatin Turjakë, ajo e Gjemë Maxharrës. Tash është gjallë Idrizi,  djali i hasretit i Xhemë Maxharrës.

 Rrogëtari tjetër që i kishte shërbyer Bali Agës dhe kishte ardhur me te, ishte nga Kurdistani. Kjo Familje nuk është shtua. Gjithmonë kish qene një familje. Edhe unë kështu e njoh. Edhe kjo ish vendos në Turjakë dhe ende aty jeton. Në Turjakë dhe rrethinë njihet si Familja e Ahmet (Zenel) Qyrtit. Deri vonë ka qenë vetëm Ahmet Qyrti. Tash kjo familje është shtua dhe ka 4 djem: Zenelin, Zymerin, Shukriun dhe Gjemajliun. /Vijon  /Shqiptari.eu

 

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...