Published On: 19 Korrik, 2016

Rreziqet nga refuzimi i demarkacionit me Malin e Zi


Agim Vuniqi

Ju lutem shiqoni CV e anëtarëve të Komisionit shtetëror të demarkimit të vijes kufitare me Malin e Zi, do të hihni se ata nuk kanë ndonjë përvojë të nevojshme, ata kanë gjetur rrugën më të lehtë, të përafrimit të dokumenteve të prezantuara nga malaziasit, sepse pala kosovare ka qenë e hendikepuar edhe me mungesen e dokumentacionit origjinal te cilin e ka plaçkitur Serbia, ndersa e disponon Mali i Zi, si republike e RSFJ, e RFJ dhe e Unionit Serbi-Mali i Zi. Vlen te permendet se me Kushtetuten e Zhablakut, hartues i se ciles ishte Ratomir Markoviq, jane bere ndryshime kadastrale, por edhe te vijes kufitare pa prezencen e Kosoves. Cuditerisht pse politikanet nuk permendin faktin se vine e demarkacionit me Maqedonine e ka bere pala serbe ne kohen e Koshtunices, te cilin e ka ratifikuar ne parlamentin maqedon PDSH, pjese e koalicionit te atehershem ku Kosova humbi 2500 hektare, te cilin me vone e pranoi Kosova. Nuk duhet harruar edhe nje fakt i rendesishem per t’ardhmen e percaktimit te kufijve me Serbinë, ja pse: çfarëdo që të vendosë pala kosovare do te mirret si presedan gjate fazes se demarkacionit me Serbine, pra nese revidohet marreveshja dhe behet pranimi i hartave topografike, para 74 do te krijonte probleme te paparashikuara, sepse do te veshtiresonte momentumin politik per Kosoven, te rikthimit ne fazen e 56’se e ndryshimit te kufijeve te ri, sepse atëherë kane levizur kufinjet, me mbetjen nen Serbi te Lugines se Presheves, ndersa nje pjese te veriut te Kosoves i eshte bashkangjitur Kosoves. Prandaj kjo do te kushtezonte patjeter mbajtjen e Konferences Nderkombetare, qe nuk eshte ne interes te evro-amerikaneve, qe do te kushtonte shtrenjte dhe kthim ne piken zero, qe nuk eshte as ne favor te Kosoves, meqe Kosova nuk ka qene pjese e sukcesivitetit te ish Jugosllavise ne komisionin e Banditerit. Meqe me Kushtetuten e RSFJ, neni 5 i saj behet fjale per territorin e republikave dhe krahinave si kufije te brendshem, qe me rastin e shperberjes do te konsiderohen te jashtem… dhe se procesi i shperberjes se ish Jugosllavise permbyllet me marreveshjet dypaleshe Kosove-Mali i Zi dhe me vone Kosove-Serbi, do te krijonte para kushtet per tejkalimin e status – quos ne KS te OKB te krijimit te realiteteve te reja ne rajon te revidimit te rezolutes 1244, dhe pranimit te Kosoves ne OKB. Meqe situata globale ka ndryshuar dukshem, por edhe per shkak te zgjedhjeve presidenciale ne Amerike, kjo çeshtje duhet të permbyllet me ratifikimin e marreveshjes, edhepse pala kundershtuese ka te drejte per humbjen e territorit, por sa ia vlen, a do t’ishte kjo fitore e Pirros? Zgjidhja politike eshte qe me pajtimin e pales malaziase te kooptohet aneksi qe banoret ne territorin e kontestuar ta gezojne te drejten e dyshtetesise, por edhe cfaredo qe investohet ne ate pjese te kene benefite te dy palet.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...