Published On: 30 Shtator, 2016

«Rrëzimi i figurave»

 

Sefedin Krasniqi

 

Edhe episodeve te lojërave zigzage kur iu vjen fundi dhe më askush s’iu beson flirteve qatrafale, prapë kërkon një rrënjë apo gjysmë rrënje, apo së paku një grumbull shkume, edhe pse e di që s’ bënë punë, për të shpëtuar ndërgjegjen. Kur vëren që krejt është e kot, nis e flet vetmeveti. Unë për vetën time, sa herë kam folur vetmeveti, i kam mbushur qindra faqe shkrime.

Shpesh pa dëshirën time. Sa zor më vinte kur më pengonin “elemente te caktuar” qe hynin dhe dilnin ne Universin tim, sikur ne hamamin e qytetit, për të cilin s’kujdeset më askush, por kalimthi, hidhnin ndonjë guralec “fare të parëndësishëm”, por veç që më prishnin meditimin afër oxhakut, unin kurrë s’ma kanë lëkundur. Madje as krenarinë! Mos te del dikush, tash, e të më servir mendime shterpe dhe te betohet, në të gjallët e të vdekurit, se nuk ka folur kurrë vetmeveti.

Ka folur dhe madje aq larg i ka shkuar mendja sa ka kërkuar tamel zogu, qysh thuhet, si “shprehje” figurative që shpesh i vë në spikamë kërkesat absurde të njerëzve, në fazën efektive të egoizmit të pakontrolluar me efekte çmendurie nga frika për “rrëzimin e figurave”. Kështu në këtë gjendje absurdi dalin kërkesa që as gjenitë s’i realizojnë dot, e lqre më njerëzit e rëndomtë. Edhe më pak servilët!

Por që rrëzimi të mos jetë krejt absurd, dalin kërkesat që të përballin para pamundësive të realizimit të tyre, dhe nëse ato kërkesa nuk plotësohen, atëherë, apriori të mbetet ta pranosh fajin që nuk e ke! Por nuk mjafton. Lubitë janë të pakrahasueshëm në kërkesat tyre… Ti mbledh forcat dhe çohesh në këmbë. Por, sa herë çohesh e reziston, të dalin do “miq” që të rrinë “gati” dhe si përbindësh të thonë “s’e bëre dot” dhe duke të parë të humbur, të lodhur, kërkojnë prapë një sakrificë duke ta ridizajnuar detyrën me qellim të ruajtjes së “rrëzimit të figurave”.

Pas një ofshame të thellë, lëshon disa tjera më të qeta dhe shikon për rreth, a të dëgjoi ndokush, pastaj kthehesh në burimin e gabimit. Mundohesh ta përmirësosh, por kur e vëren se nuk mundesh, sepse të tjerët kanë gabuar me ty, sepse u ke lejuar, megjithatë, për t’ua kënaqur veset e çoroditura dhe krejt absurde, ti lajthit dhe në vrap, me hapa të pakontrolluar, për ta ruajtur “rrëzimin e figurave”, rrëzohesh për të saten herë. Kështu është lufta… S’ka mbarim, por ti nuk e di.

E nëse je i detyruar ta pranosh fajin që nuk e ke, mendja të shkon gjithkah; ta kalosh shkretëtirën këmbë derisa ta takosh Hindin dhe të kuptosh, pa e pyetur, pse me sy të saj shprehte gjithë atë egërsi dhe urrejtje për një proces që edhe vetë e dinte se s’kishte të ndalur.
Nëse nuk e kupton, atëherë të shkon mendja të shkosh e të lexosh të gjitha librat e djegura të bibliotekës së Aleksandrisë për një qëllim fare injoble që në këtë anë i thonë «gërryerje nëpër zorrë». Më e keqja ndodh kur e kupton se ato figura nuk rrëzohen, sepse janë “figura të rrëzuara”, sepse ti vetë i ke ngritur, të kap një kollë e përcjellur me ethe të forta dhe të vjellura serike…

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...