Published On: 7 Janar, 2016
Bota |

Rreziku nga terrorizmi islamik, Inteligjenca Gjermane: Shumë herë më i lartë se pas sulmeve të 11 shtatorit 2001

Terrorizmi islamik është një kërcënim shumë herë më i madh nga ç’ishte në vitin 2001 pas sulmeve të 11 shtatorit ndaj kullave binjake në Nju Jork. Është ky konkluzioni i një raport-analize konfidenciale të shërbimit të jashtëm të inteligjencës gjermane BND. Raporti është siguruar nga mediat gjermane përmes burimeve pranë qeverisë në Berlin.
Sikurse al-Kaeda, edhe Shteti Islamik kërkon tashmë një betejë të drejtpërdrejtë me perëndimin. Xhihadistët kërkojnë të tërheqin Shtetet e Bashkuara dhe ato europiane në një luftë të re në terren në Irak dhe Siri.
Pjesë e strategjisë së tyre janë sulmet terroriste në perëndim, ekzekutimet publike të pengjeve, apo vrasjet masive të pjesëtarëve të komuniteteve josunite si jezidët. Kështu ata kërkojnë të përhapin urrejtje ndaj myslimanëve nëpër botë, polarizim të shoqërive perëndimore dhe për t’a pozicionuar më pas veten në rolin e viktimës.
Në këtë mënyrë ata synojnë të përfitojnë më shumë mbështetës në botën islame, për të marrë më pas rolin udhëheqës si mbrojtës të myslimanëve.
Shteti Islamik dhe Al-Kaeda kanë zgjeruar jashtë parashikimeve, zonat e tyre të influencës nëpër botë. Shteti Islamik është prezent në 30 shtete. Ndërsa zona e destabilizuar prej tyre po shtrihet gjithnjë e më shumë pranë kufijve të Europës.
Ndaj dhe sipas analizës së shërbimit të jashtëm të inteligjencës gjermane, ndërhyrja ushtarake kundër Shtetit Islamik në Siri e Irak nuk është zgjidhje. Sipas BND-së, koalicionet ndërkombëtare duhet të përqëndrohen tek mposhtja e ideologjisë xhihadiste dhe përmirësimi i kushteve të jetesës në Lindjen e Mesme. Analiza është bërë vetëm pak ditë pasi qeveria irakiane u hoqi xhihadistëve nga kontrolli Ramadin.
 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...