Published On: 16 Tetor, 2016

RREGZINAT


  • Në vend të një përshkrimi si mu ka dukur kulla e Eiffel-it kur e kam vizituar për herë të parë apo vallëzimi im i parë në diskoteken Rex-Club (1975).

  • Sefedin Krasniqi

Ishte ditë e shtunë ose diel. Atëherë nuk i thonim week-end as fundjavë. Së paku në fshat ishte kështu. Në qytet, edhe pse shkoja në gjimnazin më prestigjioz të kryeqytetit, nuk më kujtohet nëse i përdornim ende njdonjëren prej këtyre dy fjalëve. Pra, ishte dite pushimi dhe stinë dimri. Vendosa ta bej nje shetitje këmbë kah Rrezja e Kishes, udhës së Madhe deri në Troje. Që rrugën ta kaloj, disi i shoqëruar me diçka, hypa në tavanin e shtepisë për të mbushur një xhep fara nga thesi që në vjeshtë gratë e shtepisë i ndanin për dimër. Nga një thesi i letrës plot fara e mbusha xhepin dhe kur doja të zbres, vërajta dy ruba të pastruar e të paluar me kujdes, si për qef, nën një mërtek të pullazit. I mora dhe nga kurreshtja e pyeta nanën Fazë kush ka mundur t’i fsheh keta dy ruba në tavan dhe pse! Kur i shpalova, i ndryshoi çehreja. – Pse i more, më pyeti si me çortim dhe çka tu deshtën ? – Jo asgjë, po çka janë këta ruba, i thash ? – S’janë ruba, po shiferica. – Shiferica? Për herë të parë e dëgjoja këtë emër. – Për çka janë këto, çka shërbejnë? – Baba yt, tha, kur shkojke me punu në madenin (minierën) e Hades i mbështillke kamtë me to me i ruajt çorapat. Jau jepte puna falas! Nuk di pse edhe unë shumë kohë i kam admiruar ato shiferica dhe iu kam qenë mirënjohës, pasi ia kishin mbrojtur këmbët babit edhe pse, ndjesë past, ai kishte vdekur nga dëmtimi i palcës kurrizore. E kuptova që kishte qenë një material harxhues. Ndersa, më vonë e kuptova se nëna i kishte pastruar mirë dhe i ruante si njëfarë kujtimi. Krejt i pavlerë, por kujtimi për më të dashurin, gjithmonë ka një domethënie. Nuk desha të shprush kujtimet e nanës dhe, pasi i premtova, i ktheva në vend, aty ku i gjeta. Kurrë më s’i kam parë. Me gjasë, nëna ua ndërroi vendin. Më duket kur pati vdekur ia kishin pas gjetur në fundin e arkes së teshave të saj. Megjithatë, askush s’e përmendi.

Rregzinat dhe fytyrërregzinat

Më vonë e kuptova se shiferica(t), sipas të gjitha gjasëve ishte një fjalë e huaj (chiffon-s), që në shqip përkthehej rregzin-ë. Nga fakti se me to minatorët i kishin mbështillur këmbët, zakonisht ishin të vrugta. Nga pamja e tyre e vrugët e kishin fituar edhe emrin pezhorativ (nënçmues) rregzina që aty-këtu gabimisht, për t’i shemtuar edhe më shumë, u thonë rrezgina. Me kalimin e kohës, u ndërtua edhe fjala e përngjitur fytyrërregzinë (a), e cila pavarësisht sherbimit të saj fisnik (nëse mund të thuhet kështu për një send) përdorët për njerëzit që edhe kur rruhen dy milimetra nën lëkurë, fytyrat e tyre, thënë më së buti, duken të vrugta. Kështu, janë do fytyra njërëzish që kur i shikoj, rregzinat më duken sikur fletë të karanfilave. Mos të flasim për aromen që s’krahasohet fare. Do fytyra të ligavta, të cilat as Kroni i Ahishtes, që rrjedh pandërpre, nuk i lanë. Shkyrt, do fytyra që kur më kujtohen shifericat e babit, më vjen keq që i krahasoj me to. Në këtë rast edhe do iu kërkoj falje shifericave për një krahasim kaq të padenjë me fytyrat e vrugta e me erë kundërmuese!

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...