Published On: 19 Gusht, 2016

Rrëfimi tronditës: Ja se si u vra Azem Hajdari në praninë e agjentit të CIA-s

Vrasja--dita-a-nd-euml

Shqipëria: Mision i pamundur

Një skenë tjetër, e përshkruar në librin Shqipëria: Mison i pamundur, s, të cilit kishte për t’ia zbuluar disa sekrete.

Përktheu nga frengjishtja: Sefedin Krasniqi

Turma nxitonte në rrugën Toptani, përballë ndërtesës së bardhë të Partisë Demokratike, dhe bllokonte qarkullimin në qendër të Tiranës. I rrethuar nga stafi i tij, lideri i Partisë Demokratike dhe ish kryeministri, Sali Berisha, nxiste në aksion nga ballkoni mbështetësit e PD-së që valonin flamuj shqiptarë të kuq, flamuj blu të Partisë Demokratike dhe madje disa flamuj amerikanë. Katër ose pesë kafene që gjindeshin në frontin e ndërtesës së bardhë nxinin nga njerëzit. Malko, i përzier në turmë, fiksonte me sy ballkonin.

Rreth Sali Berishës, tre burra ia tërhiqnin vëmendjen. I pari, me xhaketën e tij të gjelbër, Dritani e Mata (1), “gorila” që dyshohet se kishte qëlluar mbi të dy ditë më parë. Ai ishte i rrethuar nga ndihmës të tij në kostum shirita ngjyrë vjollcë. Të dy burrat kuadronin nga afër liderin e partisë, me Kalach në krahë. Pak më tej, në mesin e udhëheqësve të partisë, Malko kishte vërejtur një njeri korpulent me syze. Nga fotot e treguara nga Grant Petersen, ishte Izet Koha (2), informatori i CIA-s.

Tashmë kishte kaluar ora shtatë e gjysmë e mbrëmjes dhe mitingu duhej të kishte përfunduar një orë më parë … Sali Berisha përshëndeti turmën për herë të fundit dhe la ballkonin. Altoparlantët menjëherë filluan të shpërndajnë himnin e Partisë Demokratike. Turma u shpërnda ngadalë. Malko, me qëllim të survejimit të hyrjes së ndërtesës së Bardhë, ishte ulur në një tryezë në njëren nga katër a pesë kafenetë. Në mungesë të një kafeje ekspres, për mungesë energjie elektrike, iu deshtë të kënaqej duke porositur një Coca-cola. Rreth tij kishte vetëm burra.

Njëzet minuta më vonë Sali Berisha u rishfaq, i rrethuar nga truprojat e tij. Të gjithë hypën në një Land Cruiser që u nis me zhurmë, të pajisur me kalachë; Dritan Mata ishte ulur përpara, ngjitur me “shefin”. Gradualisht fikeshin dritat në ndërtesën e bardhë. Së fundi, Malko e pa duke dalur Izet Koha, me një çantë të madhe në dorë. Shqiptari hodhi një vështrimin përreth, pastaj zbriti rrugës Toptani, pa nxitim, drejt rrugës së Barikadave, perpendikulare me rrugën Toptani.

Malko vuri një biletë dyqind lekëshe në tavolinë dhe iu vu pas me hapa të shpejtë. E pa duke ndaluar para një Mercedesi të vjetër ngjyrë bezhë i parkuar përgjatë kopshtit publik në rrugën e Barikadave. Malko nxitoi ritmin e hapit dhe thirri:

– Zotëri Koha!

Shqiptari u kthy, duke kërkuar të kuptojë kush e thërriste. Duke parë Malkon, lëshoi një buzëqeshje dhe u kthye mbrapa. Në momentin kur duhej të takoheshin, Malko pa sesi ndërroi kahjen Izet – Koha. Bëri papritur një rrotullim dhe me nxitim, lëshoi çantën, e cila ra midis rrugës. Filloi të kërkojë pa kontroll nëpër xhepa çelësat. Malko u kthye dhe pulsi i rrihte në 200. Një Mercedes i zi që arriti nga rruga Toptani, kishte ndaluar në kryqëzimin me rrugën e Barrikadave, dhjetë metra pas tyre. Dera nga ana e djathë u hap nga një njeri me fytyrë të disimuluar me një maskë të zezë dhe mbante në dorë një kalach.

Malko reagoi në mënyrë instiktive. Për një gjysmë sekondi, nxori Beretten e tij 92 nga brezi. Pa ndonjë iluzion për rezultatin e një dueli mes një pistolete dhe një pushke sulmi, ai u ngut drejt Mercedesit bezhë duke tentuar të fshihej prapa tij.

– Shtriju për tokë! i bërtiti Izet Kohës.

Shqiptari korpulent dukej i paralizuar. Bëri një hap në anën e djathtë, kur flakët e shkurtra ngjyrë portokalli shpërthyen – nga arma e njeriut me maskë. Izet Koha dukej sikur kishte marrë vallen e Shën Guy, duke kërcyer nën impaktin e plumbave. U rrëzua, shoshë nga plumbat, përgjatë makinës gjatë kohës që Malko kishte përfunduar rrotullimin. Nëpërmjet dritareve të Mercedesit, e pa vrasësin që iu afrua viktimës dhe me qetësi, të plotë, zbrazi karikatorin. Plumbat që lëshonte arma, ktheheshin dhe godisnin makinën.

Ra heshtja, të shqetësuar nga një zhurmë prej hekuri: vrasësi kishte hedhur për tokë armën e tij të zbrazur, para se të largohej.

Malko e kishte mbushur Beretten. Sikur vrasësi, mos të kishte kërkuar, mbi të gjitha, të vras Izet Kohën, ai vetë do të ishte bërë shoshë nga projektilet. Ai u ngrit, armën në dorë dhe u zhduk me shpejtësi. Një njeri tjetër, fytyrëzbuluar, doli papritmas nga Mercedes i zi, me një Kalach në dorë. Me të njëjtën qetësi, ai ecte në drejtim të makinës së Izet Koha duke shtënë në të ecur, dukshëm i vendosur ta elminojë Malkon… Xhamat e makinës të bërë copë-copë, kërcenin pa ndërprerë. Vrasësi i parë u fut në Mercedesin e zi.

Malko e kuptoi se nuk kishte asnjë shans me pistoletën e tij. Kaloi trotuarin, kërceu mbi pengesën e kopshtit publik dhe vrapoi për tu fshehur prapa një ndërtese të vogël. Prej aty, hapi zjarr, përmes asaj që kishte mbetur nga Mercedesi i Izet Koha. Njeriu me Kalach kërceu dhe të shtënat ndaluan përnjëherë. Malko e pa duke vënë Kallashin në krah, sigurisht ishte i plagosur. Në momentin kur deshi t’i vihej pas, pa një vrasës të tretë duke dalur nga Mercedesi i zi, i armatosur, edhe ai filloi të qëndisë me plumba kopshtin. Një hulajë fluturoi në ajr dhe u bë copë-copë. Malko u desht përsëri të strehohet. Kur arriti afër Medreses, njeriu i plagosur, u rrëzua.. Vrasësi i tretë mbushi me shpejtësie karikatorin dhe godiste duke u tërhequr…

Gjëmimi i motorit dhe fishkëllima e gomave bënë që Malko të kuptojë se vrasësit ikën. Doli nga vend ku ishte fshehur dhe pati kohë për të shënuar numrin e makinës: BC 65478. Pastaj pa nxituar, makina dredhoi në një kënd dhe u zhduk. Nxitoi drejt njeriut me të cilin ai kishte takim.

Izet Koha nuk do të japë më kurrë informata. Ai ishte goditur së paku me njëzet projektilë. Malko shikoi përreth. Heshtja ishte totale. Kalimtarët e rrallë ishin zhdukur. Sheshi ishte i mbushur me plumba me gjakun e Izet Kohës që rridhte si gurrë. Akoma i tronditur, Malko vuri Beretten tij në brez dhe u nis në kërkim të Ylli Bacit, i cili po priste në një kafene, në anën tjetër në fund të rrugës Toptani. E pa duke vrapuar në rrugën e zbrazët.

– Çfarë ka ndodhur? Pyeti ai. U dëgjuan të shtëna armësh …

– U qëllua Izet Koha dhe unë gati mbarova, tha Malko.

Ata u kthyen në vendin e krimit. Një veturë policie e pajisur me një dritë vezulluese sapo kishte ndaluar. Ylli Baci i tregoi Malkos Kalashin e braktisur afër kufomës.

– Duket si një histori Kanuni. Vrasësi e ka hedhur armën mbi trupin e kufomës, që do të thotë se hakmarrja është e plotë.

– Ky është një kanun që godet fort u shpreh me egërsi Malko. Një koinçidencë kurioze.

Ora nëntë e një çerek. Në atë kohë, nuk dukej të gjendej askush në SHIK. Nga celulari i Ylli Bacit e thirri Grant Petersen. Lidhja nuk kalonte. Ylli foli i trazuar:
– Është qesharake, pikërisht para vrasjes, kam vënë re një ekip të SHIK-ut,” me një makinë këndej pari. Njëri prej tyre është kushëri imi, quhet Vasfi Coma.

– Ku janë ata?

– Kanë ikur.

Krejt i tërbuar, Malko e kërkoi numrin direkt të Fatos Klosit. E komponoi dhe kur s’priste fare për habinë e tij, dikush e hapi telefonin.

– Po?

Një zë femre.

– Mirella? Malko pyeti, kujdesshëm.

– Po. Është Malko? Më keni zënë për pak, bëhesha gati të ikë. Çfarë po ndodh?

– Një nga informatorët tanë u vra para syve të mi dhe mezi u kam shpëtuar plumbave të vrasësve.

Pas një heshtjeje, ajo pyeti:

– Kush u vra?

– Izet Koha.

– Krahu i djathtë i Sali Berishës!

– Po, por po them a mos është i implikuar SHIK-u. Një nga ekipet tuaja ishte afër vendt të ngjarjes. A e dini se ku është Fatos Klosi?

– Ai është në Vlorë, me kryeministrin (3).

– Në këtë rast, unë dua të flas me ju, foli Malko me një zë të prerë. Jam në Shqipëri tash tre ditë dhe kjo është hera e dytë që dikush përpiqet të më vras. Kam menduar se është një vend mik …

– Ne kemi një traditë të gjatë të mikpritjes, ia ktheu Mirella Bishka, e zënë ngushtë.

– Kjo nuk është flagrante! Ku mund t’ju takoj?

Hezitim i gjatë, i gjatë…

– A jeni vetëm?

– Jo, me Yllin.

– I thuani t’ju sjellë para hotelit Tirana International. Unë ju bashkohem. Pas një çerek ore.
*
* *

Mirella mbërriti me kohë, gjithmonë me opelin ngjyrë jargavani, dukshëm e shqetësuar.

– Ia dola t’i kapë agjentët që ishin atje, tha ajo. Ata janë në zyrën qendrore të SHIK-ut. Të shkojmë.

Natën, SHIK-u ishte edhe i përgjakshëm sesa ditën. Portieri mbylli derën e hekurt dhe Mirella u parkua përballë ndërtesës së Bardhë. Malko vërejtti elegancen e saj: e vashur me një triko zherse të hapur nga ku i dukeshin të brëndshmet. U ngjiten në katin e parë. Dy burra ishin duke pritur në paradhomën e Fatos Klosit. Një i madh, i veshur keq, sytë e spikatur, dukej të ishte shefi. Tjetër, i hollë, elegant, fliste anglisht. Menjëherë, e njeftoi Malkon:

– Jam Vasfi Coma, kushëri i Ylli i Bacit.

– Iu ka pa afër ndërtesës së partisë demokratike. Çfarë bënit atje?

Para se të përgjigjej, tjetri i shkëmbeu disa fjalë në gjuhën shqipe me shefin e tij, pastaj tha:

– Bosi na ka urdhëruar të survejojmë Izet Kohën. Sepse qeveria ka frikë se ai do të tentojë të organizojë edhe një grusht shteti tjetër.

Bindëse: SHIK-u kujdesej edhe për sigurinë e jashtme dhe sigurinë e brendshme.

– Ju keni asistuar aktin e vrasjes?

– Ne nuk ishim shumë larg, pranoi Vasfi Coma.

Malko e përmbajti zemërimin.

– Pse nuk keni ndërhyrë? Ju keni mundur ta ndiqni veturën e vrasësve!

– Ne ia morëm numrin.

Si për një kundërvajtje. Pak e çuditshme!

– Jeni frikësuar?

Shqiptari buzëqeshi, i zënë ngushtë.

– Jo, por …

Mirella e apostrofoi duke i folur me zemërim në gjuhën e saj dhe diskutimi zgjati disa minuta. Pastaj u kthye kah Malko.
– Është pak e komplikuar! Thotë që e ka identifikuar njërin nga vrasësit.

Ky është një njeri i cili punon për njëfarë Fatmir Ceremi (4), një gangster i fuqishëm, i cili jeton në Veri. Për më tepër, makina ishte nga Bajram Curri.
– Dhe pastaj? pyeti Malko, i mllefosur.
– Ka pasur frikë se nëse do gjuante, njerëzit e Fatmir Ceremit do të vinin të hakmerren. Praktikë Kanuni.

Prapë Kanuni! Agjenti ShIK-ut uli shikimin i mërzitur. Malko sikur digjej nga brenda. Ai u shpreh:

– Unë nuk kam hezituar të shtij.

– Ti nuk jeton këtu, vërejti Mirella. Nuk mund të mirret hak mbi ju apo familjen tuaj.

– Po vrasësit, ku janë ata tani?

Sekretaresha e Fatos Klosit bëri një gjest pafuqie.

– Sigurisht janë kthyer në Veri. Do të jetë shumë vështirë për t’i shtënë në dorë. Duhet të flisni nesër me zotin Klosi. Por atje, në Bajrarn Curr, ne nuk kemi asnjë autoritet.

Me një lëvizje koke, ajo i liroi dy agjentët dhe mbetën vetëm për vetëm me Malkon.

– Duhet ditur kush qëndron pas vrasjes së Izet Kohës, tha Malko. Është një rastësi dhe koinçidencë e pabesueshme; ai duhej të më zbulonte disa sekrete dhe vritet gjoja për një histori të errët të hakmarrjes, apo për hesape kanuni… Ajo çfarë m’intereson, është të dijë se kush ka dhënë urdhër për ta vrarë. Sigurisht, e vranë për ta penguar të flas me mua.

– Është e vërtetë. Pranoi Mirella.

Malko e shiko i mllefosur.

Ka pasur rrezik të mos më shihni më …

– Më vjen keq, ia ktheu. Shqipëria është një vend shumë i rrezikshëm. Po ju kthej në hotel Rogner. Keni nevojë për pushim.

– Unë nuk jam i sëmurë, u përgjigj me forcë Malko, unë gati vdiqa nga plumbat, por dhe po vdes urie.

Mirella skicoi një buzëqeshje e hutuar.

Në këtë rast, mund të darkojmë bashkë. As unë nuk kam ngrënë, ende …

Malko shikoi me kujdes dhe pa në dorën e saj një Breitling Wings Lady të shkëlqyer nga ari me kardan nga esmeraldi i gjelbër.

– Ju jeni shumë elegant, i tha.

– Isha në një koktej diplomatike te Kosovarët. Pastaj kalova përsëri në zyrë për të parë nëse kam pasur ndonjë mesazh të rëndësishëm. Përndryshe, do t’ju kisha thirrë nesër në mëngjes.

– Pse?

Në këtë koktej, e pashë “kolonel” Pedrorika dhe kam biseduar me të. Ai ishte bashkë me Nasim Kastriotin, kur ky i fundit i kishte telefonuar gruas së tij. Por, Kastrioti, pastaj e kishte lënë menjëherë. Kishte pasur një takim me banorët e Vlorës. Për një histori kazinoje. Ai, gjithashtu, nuk e kishte parë më dhe interesohej mos t’i ketë ndodhur diçka në Vlorë. Atje, ata me të vërtetë janë banditë.
Për të fituar këtë titull të një vendi si Shqipëria, nuk ishte zor!

– Mirë, tha Malko. Ku po shkojmë?

– Në Piazza. Restoranti më i mirë në Tiranë.
*Pas darkës Malko dhe Mirella kalojnë një natë intime në banesën e Mirelles. Autori De Villier përshkruan një natë me plotë emocione për të cilat flet Izet Haxhia në shkrimet e tij të këtyre ditëve kushtuar orgjive të Fatos Klosit.

SHQIPTARI.EU

 

azem=hajdari

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...