Published On: 13 Prill, 2016

Rrëfimi për organizimin e demonstratave të ’81-shit dhe tregimi për Ahmetin, më të vlerësuarit dhe më mallëngjyesit

Sinan Kastrati

Lexova edhe disa artikuj në gazeta për demonstratat që flisnin se ato i ka organizua: Serbia, Shqipëria por kishte edhe të tillë që rrihnin gjoks e thonin: “Unë” …. “Ne” kemi qenë organizatorë të demonstratave të 11 Marsit” sikurse që kishte, një grup tjetër që ende nuk e dinë, me të drejtë, pyesin: “Kush i organizoi demonstratat e pranverës Kosovare”.

Disa nga shkrimet që i lexova dhe letra që i mora, po i veçoj:

 1. “Si i organizojë Serbia Demonstratat e vitit 1981”, Bota Sot | 22.03.2016 10:37 • Sabri
  Maxhuni (Novosella), linku:http://www.rrokum.tv/opinion/sabri-maxhuni-si-i-organizoi-serbia-demonstratat-e-vitit-1981/, apo:
 1. “Nëse dikur është dashur të mbahen fshehtas disa gjëra, për të shkak të pasojave, tani jemi në rrethana tjera dhe kjo arsye nuk ekziston më. Populli ka të drejtë t`i dijë organizatorët dhe aktorët kryesorë të asaj pranvere”, thotë Daku, ish-studenti i 81-it, më vonë, i arrestuar dhe burgosur si pjesëtar i Shtabit të Mbrojtjes në fshatin e tij në Dobërçan (1994).Ai thotë se gjithmonë flitet në stilin “kam qenë njëri ndër organizatorët” dhe nuk e kupton pse ka kaq shumë enigma në këtë ngjarje.“Historia nuk shkruhet mbi enigma, por mbi fakte, e fakt është përmbysja e pjatës me fasule, lëshimi i ekskavatorit dhe ngjarje të tjera, ndërkaq mungojnë emrat konkretë të autorëve. Unë i kam dëgjuar dy-tre emra, madje në Gjilan, por ata hezitojnë të thonë po, unë kam qenë”, shprehet ai.

/Kosova Sot/, shkruan:”Misteri i 81-shit, Daku, ende nuk e di kush e rrëzoi pjatën, as kush e lëshoi ekskavatorin”, Publikuar më: 13 Mars, 2016 në Shqiptari.eu, linku: http://www.shqiptari.eu/misteri-i-81-shit-daku-ende-nuk-e-di-kush-e-rrezoi-pjaten-as-kush-e-leshoi-ekskavatorin/

 1. Ndërsa Azem Vllasi: ”… që demonstratat e vitit 1981 të shqiptarëve të cilët kërkonin shpalljen e Kosovës Republikë, kanë pasur bazë ideologjike.“Secili e ka mendimin e vet. Unë mendoj se ato demonstrata e kanë pasur mbulesë Kosovën Republikë, por se demonstrata është organizuar mbi baza ideologjike si marksizmin, leninizmin, dhe sistemin e atëhershëm të Shqipërisë komunistë të Enver Hoxhës.
  Vllasi e ka arsyetuar deklaratën e tij, meqë sipas tij, Kushtetuta e asaj kohe, në ligjet e saj, i ka dhënë Kosovës të drejtat e një shteti të pavarur. ” (Vllasi nuk zmbrapset: Demonstratat e vitit ’81, kishin bazë komuniste

17.03.2015 19:38, linku: http://botasot.info/kosova/382955/vllasi-nuk-zmbrapset-demonstratat-e-vitit-81-kishin-baze/

Dua ta falënderoj edhe Nexhat Ibrahimin me familje nga Prizreni me Ramadanin, Abazin dhe Mazllumin, Bajrush Morinën, kryeradaktor i Bota Press, Idriz Morinën, Saim Tahirajn, Sefedin Krasniqin, Xhafer Lecin dhe Kadri Mavrajn.

Mora edhe letra falënderimi përkrahjeje nga Profesor Milazim Krasniqi, që do ti publikoj më vonë, Idriz Zeqira,e i ndershmi, Skënder Zogaj … si dhe një letër nga Zymer Kuqi. Zymeri jeton në Kalmar të Suedisë. Letra e plotë e Zymerit, në formë të dialogut me mua është:

Zymeri: “Sinan po të dërgojë një shkrim të Ramadan Reshitaj që në të vërtetë është rrëfimi im për demonstratat e 11 marsit.” (12 Mars 2016, Skickat från min iPhone)

Sinani: “Zymer, e kam lexua dhe më ka pëlqye shumë. Është mirë ata që kanë marr pjesë në demonstratë të shkruajnë ashtu qysh ata e kanë parë, çka atyre iu ka ndodh. Unë mbetem në atë që kam thënë: organizator nuk ka pas. Ky është mendimi im, bindja ime. Edhe njëherë: shume mire paske bërë dhe të lumtë dora!
Sinani, Malmö” (12 Mars 2016, Skickat från min iPhone)

Zymeri: “Ju mund të besoni si te doni por unë jam pjesë e organizimit të demonstratës së 11 marsit dhe ajo ka lind si ide në dhomën 310 të konviktit nr 3 dhe autor të saj janë Kadri Kryeziu, Ramadan Gashi (atëherë Dobra), Bedri Deliu, Januz Januzaj, Murat Musliu dhe Gani Koci.” (23 Mars 2016, Skickat från min iPhone).

Shkrimi: “Ramadan Reshitaj: Në prag të shënimit të 35 vjetorit të protestave të Kosovës”, Bota Press, 10/03/2016, linku: http://botasot.info/opinione/528179/si-i-organizoje-serbija-demonstratat-e-vitit-1981/

Dy letra të Idriz Zeqiraj dërguar mua, e para:

(Till: Sinan Kastrati, 2015 – 02-27)

“I dashur Dhëndër,

Ju uroj shëndet Ju me Nuse dhe familjarëve të tjerë!

Si mik i Familjes të nderuar Krasniqi, marr të drejtën të ju quaj – dhëndër. Dhe, uroj të jeni një dhëndër, ashtu siç e meriton Familja Krasniqi!

… … …

Falë me shëndet – Idriz Zeqiraj”

Letra e dytë:

“Shënim për Sinan Kastratin‏

Fisnik Zeqiraj, 2015-03-19

Till: sinan.kastrati@hotmail.com

Miku im i nderuar – Sinan Kastrati,

Ju faleminderit për shkrimin, i cili ka vlerë të veçantë njohëse. Është njëri nga shkrimet më të besueshme dhe me të sinqerta për demonstratat e vitit 1981. Të lumtë!

Falë me shëndet – Idriz Zeqiraj”

Përshëndetje, Sinan

Disa letra të tjera.  Për shkak të ruajtjes së privatësisë, nuk mund ti publikoj emrat e tyre.

Po e publikoj vetëm përmbajtjen:

1.(Till: Sinan Kastrati,  2015-03-28)

Përshëndetje, Sinan.

Letrën dhe shkrimin i kam marrë.
Shkrimin e lexova dhe, në përgjithësi si një reflektim kujtimesh është i mirë, por nuk di çfarë të them, rreth botimit, meqenëse, ka një varg gjërash që, janë më tepër evokim kujtimesh nga jeta private dhe evokime te karakterit familjaro-miqësor, të cilat, nuk e di se, kështu në përbashkësim, siç i ke renditur, sa mund ta luajnë rolin e duhur për figurën e Ahmet Krasniqit, i cili, si Hero i Kosovës, duhet te gjej edhe trajtimin e duhur institucional, ose më mirë të them të kompetencës historike.

Pra, ju keni bërë një kolazh kujtimesh që ndërlidhen me takime, përjetimesh tuaja dhe shpalime kujtimesh të të tjerëve, që në rastin konkret, nuk mund të them se, janë shumë në funksion të një theksi tematik, që në rastin konkret ju e keni shenjuar- 67 vjetorin e lindjes dhe 17 vjetorin e Takimit të Oslos.
Unë do të kisha preferuar që, ta marrësh vetëm 67 vjetorin e lindjes dhe të shkruash vetëm për kujtimet tua dhe diçka nga kujtimet e të tjerëve, dhe këtë saktë, pa shumë shpjegime.
Kujdes edhe kur citon shkrimet e të tjerëve, siç theksohet shkrimi i një gazete kroate, ku ti citon se:

“Para dyerve të burgut, ashtu siç ishte i lodhur e i molisur Ahmetit i bie të fikët dhe aty qëllon një ish ushtar i Ahmetit me nënën e tij. Ushtari kur e sheh Ahmetin, bërtet me zë të lartë dhe i thotë nënës së vetë: Ky është Kapiteni im!!!!!!!”

Mund të ketë shkruar kështu ndonjë gazetë kroate, por e vërteta është së, Ahmetit i bie të fikët në një park, jo te dyert e burgut dhe e dyta, nuk e takon ndonjë ushtar i tij, por një mik e shok i madh i tij një shkrimtar e gazetar i njohur kroat…

Pra, unë të preferoj ta rishkruash shkrimin dhe të ndalesh saktë te kujtimet e tua konkrete dhe pa dalje nga biografia e Kolonelit, me shpjegime precize të biografisë personale dhe familjare të Krasniqëve.
Gjitha të mirat shoqi jem.

(Till: Sinan Kastrati, 2015-03-20)

I nderuari Sinan,
me shumë kureshtje dhe me shumë dhimbje e lexova fillim e mbarim këtë tekst tëndin të sinqertë e të detajuar për ato ngjarje dramatike dhe ato vuajtje që ke përjetuar. Shumë prej tyre i kam pasë dëgjuar më herët po prej teje,por kështu të lidhura, ato ma ngjajnë shumë më tronditëse.
Vetëm njerëz të drejtë e të sinqertë siç ke qenë dhe ke mbetur, mund të shkruajnë kështu. Rrëfimi yt zbulon edhe një tragjedi tjetër, krahas asaj personales: as pas 34 viteve drejtësia nuk është vënë në vend, sepse dhunuesit e rinisë studentore nuk kanë marrë asnjë dënim, madje as dënim moral. Ky është një dështim i shoqërisë dhe i shtetit tonë.
Por, ti e ke kryer punën tënde: ua ka nxjerrë emrat e mbiemrat, i ke nxjerrë nga skutat e errëta ku fshihen, në dritën e diellit. Tash do të duhej që shteti të ngrinte aktakuza ndaj tyre për dhunimin brutal që i kanë bërë popullit të vet. Ndërsa, tradhtarët si Sadik Blakaj do të duhej të dënoheshin edhe moralisht, duke ua përjetësuar në kujtesën e kombit tonë turpin që kanë bërë.

Si gjithmonë, vazhdoj ta ruaj e ta kultivoj miqësinë dhe respektin për ty dhe familjen tënde. Dhe të gjithë ne si familje kemi qenë dhe jemi të nderuar që kemi një mik të sinqertë siç je ti.

Të uroj gjithë të mirat!

 1. (Till: Sinan Kastrati, 2014-11-16)

Përshëndetje Sinan i dashur,

reagimin e lexova dhe po ma merr mendja se ka dal mjaft i dinjitetshëm dhe efektiv për ta pa fytyrën e vërtetë te atij … Unë të uroj për shkrimet dhe mendoj se, ke bërë mirë, që ia dhe edhe një grusht territ të pisave, të cilët nuk dijnë se kur është boll dhe, me rrenat e tyre të pista po vazhdojnë me ia zanë frymën së vërtetës.
Reagimi siç po shihet është mirëpritur nga lexuesit dhe, kjo ka qenë arsyeja që unë kam insistuar me e ZBUT, me e lehtësuar nga shprehjet e rënda dhe jo të përshtatshme për nivel intelektual, ani që ke pas punë me një pis.
Krejt në fund, unë kam përvojë shumë të gjatë me këtë lloj shkrimesh dhe, mos harro se kam pas vështirësi e kërcënime të jashtëzakonshme, të cilat nuk i kam ba të njohura, (nga modestia) e nga ana tjetër që të mos thoshin se nga frika po i bëja të njohura kërcënimet. Pra nuk u jam frikësuar kurrë, por, kjo nuk do të thotë se nuk duhet me u ruajt, sepse këta kafshojnë keq dhe fshehta, prandaj edhe ty po të them: kujdes, sepse je larg dhe në një vend ku, dora e këtyne mundet me godit keq.
Nuk po e zgjas më shumë. Gjitha të mirat!

 1. Till: Sinan Kastrati (2014-11-07 )

Ky shkrim nuk e ka vendin tash aq më pak kur ka akuza ndaj Mustafës dhe nuk është në traditën tonë që të rrahet njeriu për së rati. Problemi ende është te PDK-ja ma vonë i hapim letart edhe në LD. Të fala

Para dy viteve, Azem Asman Zogaj, nipi i Rexhep Zogajt, ish drejtorit gjeneral i Rilindjes, bashkëfshatar, në Turjakë më ka thënë: Të falënderoj që nuk mi ke dhënë revistat se edhe unë kam mundur me e pësua si shumë të tjerë. Fakteve…

Pas “letrës” së famshme, në Zhilivodë, Hida, gruaja e Aziz Zhilivodës, i kish thënë Nexhës: po folet diçka. Ni ushtar e ka qit Bëhen n`burg…. Mas asht burri yt?

Nexha kish pas thënë: Nëse Sinani është shpiun, unë prej sodit kam me u nda nga ai. Unë isha ushtar dhe nuk dija asgjë.

Edhe Kolonel Ahmet Krasniqi, rreth këtyre bisedave… kish pas fol por kur jam takua, ai më ka kërkuar falje. Isuf Gjoshi, gjithashtu nuk ka pas sjellje të mirë, herën e parë kur jemi takuar, pas letrës, kur Behxheti ishte në burg mirë, më 1982, ai është treguar “i ftohtë”, që nuk përkon me natyrën e Isuf Gjoshit, gjithnjë pas “letre” duke menduar se shkaku im Behxheti, vëllai i Kol. A. Krasniqit është burgosur.

…Por unë duke e parë se më mbështetën “për muri”, pritja “fundin” e zgjidhjes. Në gjykimin e Behxhetit,  akuzat që mu kishin mvesh mua, askush s`i dëgjoi, por shumica, nuk më kërkuan as falje, të paktën që kanë mundur me e bë.

“Por, unë nuk shkel parimet bazë të profesionit, të gazetarit. Mësuesi im në Universitetin e Tiranës, Dritëro Agolli, duke shpjeguar lëndën “Stili dhe redaktimi në gazetë”, në mes tjerash, thoshte: “Nëse të mungon fakti, mos fillo shkrimin” (Idriz Zeqiraj).

Faktet i kisha dhe ato do ti përdor.

Letrat tjera, të gjithat dhe nga të gjitha personalitetet që kanë bërë emër në letrat shqipe, ata që më kanë shkruajt do ti botoj, kur të vie koha.

“Njerëzit që kafshojnë dorën e atij që i ushqen zakonisht lëpijnë këpucët e atyre që i godasin” (E. Holar). FUND

shkendija

Shkëndija: Mësuesit e anatemuar, ku i pari jam unë.

 

LEXONI shkrimet tjera nga fejtoni i Sinan Kastratit:

http://www.shqiptari.eu/ne-liri-me-shprese-se-nje-dite-do-ta-kryej-amanetin/b

http://www.shqiptari.eu/jeta-ne-liri-peripetite-dhe-pasojat/

http://www.shqiptari.eu/izolimi-ne-tuzell/

http://www.shqiptari.eu/ne-spitalin-ushtarak-ne-sarajeve/

http://www.shqiptari.eu/jeta-nen-trysni-dhe-kercenim-ne-ushtrine-jugosllave/

http://www.shqiptari.eu/udb-ashet-jugosllave-me-thoshin-i-ke-ba-miq-balistat/

http://www.shqiptari.eu/kurre-me-kembe-se-shkeli-universitetin/

http://www.shqiptari.eu/si-i-rekrutonte-te-burgosurit-politik-sigurimi-i-shtetit/

http://www.shqiptari.eu/dhoma-e-burgut-te-hetuesise-ne-prishtine/

http://www.shqiptari.eu/jeta-ne-burgun-e-prishtines/

http://www.shqiptari.eu/kush-e-zhdepi-dajak-xhavit-halitin-kush-e-vuajti-kete/

http://www.shqiptari.eu/demonstrueset-femrat-dhe-femijet-rrezoheshin-e-shkeleshin/

http://www.shqiptari.eu/cka-na-tha-akad-gazmend-zajmi-rektor-i-universitetit-te-prishtines/

http://www.shqiptari.eu/a-ishin-demonstratat-e-81-shit-te-organizuara-dhe-kush-ishin-organizatoret/

http://www.shqiptari.eu/ne-kujtim-te-demonstratave-te-11-e-26-marsit-te-vitit-1981-2/

 
Displaying 14 Comments
Have Your Say
 1. Kontribut per njohjen e KAPLLAN RESULIT, – vijim, pjesa 2
  Është e vërtetë se Programi dhe Statuti i Ftontit Nacional-Çlirimtar për çlirimin e Kosovës është hartuar në vitin 1970, disa muaj para arrestimit të Akademikut Resuli. Është e vërtetë se në atë Program është formuluar edhe parulla KOSOVA REPUBLIKË, bile edhe si shtet i pavarur nga askush, por është e vërtetë edhe se ajo parullë është formuluar dhe lansuar gojarisht e me shkrim prej tij qysh me kohë. Pra, shumë kohë para arrestimit.
  Pasi kishte arritur në Shqipëri Akademiku Resuli nisi ta shihte me sytë e tijë se në Shqipëri diçka nuk shkonte as me ligjet e Kushtetun e Shqipërisë, se jo më edhe me parimet e marksizëm-leninizmit. Kur ia preu Bashkimi Sovjetik edhe marrëdhëniet dilomatike Shqipërisë, atij iu bë e qartë tradhtia më mizore që po i bënte Enver Hoxha me klanin e tij kauzës së njerëzimit në përgjithësi e në këtë kuadër edhe kauzës së popullit shqiptar, pra edhe diasporës shqiptare në Jugosllavi, edhe vetë popujve të Jugosllavisë. Duke menduar për rrugëdalje nga ajo situatë, ai vjen në idenë se emigracioni jugosllav në Shqipëri (e në këtë kuadër edhe emigrantët shqiptarë nga Kosova, si dhe në përgjithësi të gjithë shqiptarët e Jugosllavisë!) duheshin mobilizuar rreth një parulle të re.
  Dhe ja, ai krijoi së pari parullën KOSOVARË TË TË GJITHA SHTRESAVE, PA DALLIM FEJE, KOMBËSIE DHE IDEJE – BASHKOHUNI! që e lanson përmes romanit të tij famëmadh TRADHTIJA, i dërguar për botim qysh në vitin 1962: u botua pas tre vitesh, legalisht – në Tiranë, me 1965.
  Ndërkohë ai vjen edhe në idenë e Kosovës Republikë dhe për këtë gjë ai flet së pari me përfaqësuesit e pushtetit, me kolonelin Skënder Backa e të tjerë, bile e lanskon atë ide edhe përmes shkrimeve të tija, që ja botonte vetë shteti dhe Partia e Enver Hoxhës. Po edhe sikur të mos e kishte bërë këtë gjë legalisht, në bazë të cilit ligj e me ç’të drejtë e arrestoi Enver Hoxha, me ç’të drejtë e dënoi për agjitacion e propagandë? Apo nuk e dinte Enver Hoxha se Akademiku Resuli ishte në Shqipëri emigrant politik, pra shtetas i huaj?! Me ç’të drejtë Enver Hoxha arreston e dënon një shtetas të huaj për agjitacion e propagandë, kur sipas ligjeve ndërkombëtare ai nuk kishte të drejtë atë gjë, dhe – për më tepër – nuk e kishte atë të drejtë as sipas ligjeve të Shqipërisë. Cili ligj i Shqipërisë ua ndalonte të huajve të shprehnin lirisht mendimet e tyre?! Shumë-shumë, po qe se shkrimet e Akademikut Resuli nuk i pëlqenin, mund të mos ia botonte (ashtu siç nuk ia ka botuar shumicën!), e në qoftë se as bisedat e tija gojore nuk i pëlqenin – mund ta shpallte edhe për personna non grata e t’i kërkonte të largohej prej Shqipërie, por jo ta arrestonte e t’i kërkonte llogari penale për mendimet që kishte shprehur, apo për ëndrrat që thurrte lidhur me të ardhmen e atdheut të tij – atje, përtej kufirit! Që të mos flasim pastaj për rjepjen për së gjalli që i ka bërë e tentimet e shumta edhe për ta zhdukur fizikisht, që të mos flasim pastaj për masakrimin e familjes e të fëmijve të mitur! Krimet më monstruoze të Enver Hoxhës ndaj Akademikut Resuli tani janë të njohura nga të gjithë. Kanë rënë në duart e Musolinit dhe të Hitlerit komunistët e shquar, udhëheqësit e proletariatit ndërkombëtar Antonio Gramshi dhe Gjergj Dimitrov, por as me ta përbindshat Musolni dhe Hitleri nuk janë sjellë si Enver Hoxha me Akademikun Resuli. A thua Akademiku Resuli paraqiste një rrezikshmëri më të madhe për Enver Hoxhën se Gramshi dhe Dimitrovi për Musolinin dhe Hitlerin?!
  Ç’qe e gjithë kjo urrejtje e Enver Hoxhës kundër Akademikut Resuli? Oficeri i SIGURIMIT Haki Keta, sapo e arrestuan Akademikun Resuli, i tha: “E dimë se nuk jeni agjent i UDB-së, por ama ju i keni vënë gishtin në plagë popullit shqiptar, o Kapllan Resuli!”
  Ato ditë arriti nga Beogradi në Tiranë ambasadori jugosllav Jovan Peçenoviq dhe të gjithë e morën vesh të vërtetën e arrestimit të Akademikut. Të gjithë e morën vesh se për vendosjen e marrdhënieve diplomatike në rang ambasadash Titoja i kishte kërkuar Enver Hoxhës t’ia dorëzonte gjallë Akademikun Resuli. Pasi i dështuan E.Hoxhës tentativat për t’ia dorëzua gjallë, e likvidoi me duart e veta.
  Pra, Akademiku Resuli është arrestuar plotësisht i pafajshëm, por jo pa dashje, gabimisht. Klika e E.Hoxhës, që është marrë me kurdisjen e procesit gjyqësor kundër Akademikut Resuli e dinte fare mir këtë gjë. Ata e dinin se pa u zbatuar kërkesa e Titos (likvidimi i Akademiku Resuli dhe heqja nga qarkullimi i veprave të tija!) nuk vinte në Tiranë Jovan Peçenoviq dhe fillin e mëndafshit, që ia kishte hedhur E.Hoxhës rreth fytit Mao Ce Duni me premjen e kredive e të ndihmave ekonomike, Titoja nuk do t’ia hiqte.
  _________________
  1) SHEHU, Shpëtim: Dinjiteti i njeriut në…kasafortë – Sigurimi i shtetit dhe bëmat e tij,- gazeta BASHKIMI Viti XLIX (49), Nr. 208 (13.254), Tiranë, 09.IX.1991, f. 2.
  2) Cili është ai kosovar shqiptar, jashta kufijve të Shqipërisë, tek i cili Kapllan Resuli na paska bërë agjitacion e propagandë kundër pushtetit popullor e PPSH-ës, kur dihet se K.Resulit kurrë nuk i është lejuar as që t’u afrohet kufijve të Shqipërisë, se jo më edhe që t’i kalonte, të dilte jashta tyre ?! Resuli është takuar në Tiranë vetëm me shkrimtarin Ramiz Kelmendi, i ardhur nga Jugosllavia si turist, të cilit i ka dhuruar me atë rast romanin TRADHTIJA, botimi i dytë. Takimi i tyre është survejuar nga agjentët e SIGURIMIT, që i kanë shoqëruar hap pas hapi. Bile, edhe pasi janë ndarë prej tyre dhe kanë shkuar në dhomën e hotelit, ku e kishte Resuli romanin TRADHTIJA, që e kishte përgaditur për t’ia dhuruar Ramizit, njerëzit e SIGURIMIT jo vetëm që i kanë përgjuar nga dhoma fqinje, por edhe, kur Kapllani me Ramizin dolën nga dhoma, dolën edhe ata në koridor për të përgjuar se mos po flisnin ndonjë gjë edhe aty, në koridor, gjë që Ramizi e vuri re menjëherë. Apo s’është e vëtetë kjo gjë, o Ramiz Kelmendi ?! Qysh me kohë, përmes librit BABAI I KOSOVËS REPUBLIKË, fq. 37, fusnota 11, ju është bërë thirrja : « Le të thotë vetë Ramiz Kelmendi çfarë propagande na i paska bërë K.Resuli kundër pushtetit popullor e PPSH-ës, kundër Shqipërisë e popullit shqiptar ?! » Ramizi ende nuk i është përgjegjur kësaj thirrjeje. Përse ?!
  Kapllan Resuli, sot e kësaj dite, kur edhe anëtarët e Komitetit Qendror të PPSH-ës janë ngritur e bëjnë propagandë kundër pushtetit popullor e PPSH-ës, për veten e tij nuk bën propagandë të tillë, po përkundrazi, mbron e lufton për pushtetin popullor, për kauzën e socializmit, sa dhe si askush tjetër ! As ata që bëjnë sot e kësaj dite pjesë në PPSH-ën (Qysh prej vitit 1991 e transformuar në Partia Socialiste e Shqipërisë !), as nuk kanë luftuar dhe as nuk po luftojnë me devotëshmërinë më të madhe se kjo e Akademikut Resuli për kauzën e pushtetit popullor e të socializmit. Akademiku Resuli si askush tjetër na e ka vërtetuar se me mish e me shpirt ka qenë dhe vazhdon të jetë i përkushtuar si askush tjetër për kauzën e pushtetit popullor dhe të socializmit, ndërsa ata, që na e arrestuan Akademikun Resuli, që na e akuzan si armik të pushtetit popullor e të socializmit, që edhe na e dënuar me atë akuzë (në Jugosllavi dhe në Shqipëri !), sot ulurijnë për veten e tyre kundër pushtetit popullor e socializmit, ulurijnë si çakej të tërbuar, duke mos i lënë radhën për të uluritur atyre që vërtetë kanë qenë dhe janë kundër pushtetit popullor e socializmit.
  3) RESULI, prof. dr. Kapllan: PROCESET GJYQËSORE ENVERISTE, Ulqin 2016, fq. 96., faksimil.

  Përgjigjiuni
  Pelqej(0) Nuk Pelqej(0)
 2. Suad SULEJMANAGA thotë:

  Kontribut per njohjen e KAPLLAN RESULIT
  Sa qe Enver Hoxha gjallë, në Shqipëri askush nuk mori guxim as ta pëshpëriste me njeriun më të besuar parullën KOSOVA REPUBLIKË. Pas arrestimit të akademikun prof. dr. Kapllan Resuli në Shqipëri, të cilin e kanë akuzuar dhe dënuar, ndër të tjera, edhe për parullën KOSOVA REPUBLIKË, pasi e dënuar me 43 vite burg dhe i shkatërruan familjen, i masakruan edhe fëmijët, pasi bënë çmos për ta zhdukur edhe fizikisht, në Kosovë u përqafua parulla KOSOVA REPUBLIKË nga masat e gjëra shqiptare dhe po valohej si flamur i luftës së tyre, nga demostrata në demostratë dhe nga barikada në barikadë.
  Titoja dhe Enver Hoxha, si dy vëllezër të të njejtit qëllim, personalisht dhe përmes gaulajterve të tyre, përfaqësuesve zyrtarë dhe agjentëve të maskuar, haptas dhe fshehtas, u angazhuan me të gjitha forcat e tyre kundër parullës KOSOVA REPUBLIKË.
  Enver Hoxha me Ramiz Alinë dhe me gjith tevabinë e tyre në pushtet qenë të parët që dolën kundër kësaj parulle, para Josip Broz Titos dhe Aleksandar Rankoviqit e klikës së këtyre. Me datën 03. nëntor 1970, pasi merr urdhër edhe nga Beogradi, personalisht Enver Hoxha urdhëroi arrestimin e shkrimtarit Kapllan Resuli1), pasi dështoi në përpjekjet e tija të shumta për t’ja dorëzuar Josip Broz Titos, që e kërkonte, siç shprehen në Shqipëri – për mish dashi.
  Një ndër akuzat e Enver Hoxhës kundër shkrimtarit tonë disident Kapllan Resuli është edhe parulla KOSOVA REPUBLIKË. Ja se ç’thuhet në at Akt-akuzë monstruoze :

  « I pandehuri Kapllan Resuli, qysh me ardhjen e tij në Shqipëri (1960), nisi të agjitonte, me gojë e me shkrim, në kosovarë brenda e jashta kufijëve shtetërorë të Republikës Popullore të Shqipërisë, kundër pushtetit popullor e Partisë së Punes të Shqipërisë2). Ai nisi të fliste e të shkruante se në Shqipëri emigrantët kosovarë trajtohen keq, se Shqipëria ishte kthyer në një « varreze e patriotizmit të vllezënve kosovarë », se udhëheqësave të shtetit shqiptar « as që u shkon ndër mend për Kosovën », se qysh gjatë luftës Partia e Punës e Shqipërisë ka mbajtur qëndrim të padrejtë ndaj çështjes kosovare. I pandehuri arrin gjer atje sa të mohojë luftën internacionaliste të divizioneve tona në Jugosllavi, gjakun e derdhur atje bashkë me vëllezërit kosovarë dhe t’i atribojë Partisë së Punës të Shqipërisë krimet e kryera kundër popullit kosovarë nga klika titiste gjatë viteve 1945-1946. Sipas tij, edhe sot, partia e pushteti popullor, të nisur nga interesa lokale, nuk janë me popullin kosovar, nuk e përkrahin luftën e tij, përkundrazi – e pengojnë. Nëpërmjet letrave që u ka adresuar njerëzve të ndryshëm, i pandehuri pretendon se « Partia nuk ka kohë të ndihmojë popullin kosovar, me që është e zënë me luftën në Azi, Afrikë dhe Amerikën Latine ». Duke dashur gjithnjë të ngjallë mosbesimin e popullit kosovar ndaj politikës marksiste-leniniste të Partisë së Punës, ta kundërvejë atë ndaj Republikës Popullore të Shqipërisë, i pandehuri bën thirrje për Kosovën-Republikë, harton « Programin dhe Statutin e Frontit Nacional-Clirimtar të Kosovës », synon të krijojë organizatë të pavarur të partisë brenda emigracionit kosovar në Shqipëri, të gjitha këto pa dijeninë e organeve shtetërore, me qëllim që ta çorodiste, ta hidhte popullin kosovar në aventurë, t’i jepte shkas klikës titiste të shpërthejë e të shtojë terrorin e masakrat ndaj minoritetit shqiptar në Jugosllavi.
  Duke dashur të realizojë qëllimin e tij armiqësor ndaj Republikës Popullore të Shqipërisë, i pandehuri Kapllan Resuli mundohet të bindë kosovarët se Partia e Punës së Shqipërisë as që e ka përkrahur, as e përkrah dhe as do ta përkrahë popullin kosovar në luftën e tij. « Mjer ai që pret përkrahje nga Shqipëria », « Kali i botës të lë në rrugë » – propagandon i pandehuri dhe nën maskën e “mbështetjes në forcat e brendshme », në « kryengritje popullore të armatosur », të agresionit nga jasht, bën thirrje për t’u armatosur nga Shqipëria, për t’u arratisur nga Shqipëria, për të luftuar nga malet e Kosovës, për një Kosovë të pavarur nga askush. Thirrje të tilla bën i pandehuri me « Programin dhe Statutin e Frontit Nacional-Clirimtar për çlirimin e Kosovës”, me korrespondencën me të tjerët. Qëndrimin e organeve të shtypit dhe të ndërmarrjes botuese « Naim Frashëri », të cilat me të drejtë nuk kanë botuar vepra dhe shkrime me përmbajtje të gabuar, i pandehuri është munduar ta paraqesë si diskriminim të temës kosovare dhe të shkrimtarëve kosovarë në Shqipëri.
  Sipas të pandehurit, për Kosovën më shumë kanë folur « të jashtmit » se sa shqiptarët. « Në shtypin shqiptar – pretendon ai – lejohen të shkruajnë agjentët e UDB-së dhe ndalohen patriotët dhe revolucionarët e vërtetë ». Në të njëjtën kohë, në kundërshtim me faktet, duke e hequr veten si përfaqësues i emigracionit kosovar në Shqipëri, gjithmonë me qëllim që të shuajë dashurinë e popullit kosovar ndaj Republikës Popullore të Shqipërisë dhe Partisë së Punës së Shqipërisë, ngre zërin: « Nuk kërkoj për të më ndihmuar,- shkruan në një letër redaksinë së gazetës « Drita »,- po së paku mos na pengoni në luftën që prej disa dekadash po e bëjmë vetëm »… »3)
  Duke lënë më një anë shpifjet e hartuesve të kësaj Akt-akuze, interpretimet e tyre tendencioze dhe tejet qesharake, në kundërshtim më flagrant me aspiratat shpirtërore që sot kanë jo vetëm të gjithë kosovarët, por edhe të gjithë shqiptarët, të Shqipërisë dhe të diasporës, neve i tërhjekim vemendjen lexuesve vetëm në dy aspete të kësaj Akt-akute :

  1) Se Akademiku Resuli na e paska propaganduar qysh më parë, që kur ka arritur në Shqipëri, me gojë e me shkrim, përmes letrave të tija, parullën KOSOVA REPUBLIKË, bile dhe shtet më vete – « të pavarur nga askush » !
  2) Se Enver Hoxha me partinë e tij, me pushtetin e tij, na paskan qenë kundër kësaj parulle, kundër këtij qëndrimi të Akademikut Resuli. Pra – njësoj si Titoja me Milosheviqin.

  Përgjigjiuni
  Pelqej(0) Nuk Pelqej(0)
 3. Kapllan RESULI thotë:

  I nderuar Sinan Kastrati.
  Ju falenderoj për sinqeritetin tuaj dhe, në mënyrë të veçantë, për pranimin se mua dhe veprën time e paskeni njohur qysh në bangat e shkollës fillore, kur unë isha në burgun e Xhaxhit Enverit, ku po më ripnin për së gjalli pse kisha krijuar e lansuar parrullën KOSOVA-REPUBLIKË, sa nga „dashuria e madhe “ që kishin ata, enveristët, për Kosovën, aq edhe në shërbim të klikës gjakatare Tito-Rankoviq, që ua kishte kërkuar edhe vdekjen time.
  Për sa i përket bacës Aziz Zhilivoda, rahmet pastë, deri ditën e arrestimit tim e kam konsideruar si babanë tim, ndërsa Mërgimen, vajzën e tij, e kam patur si bijën time.
  Besoj se ju është dashur të mësoni shum nga Baca Azizi. Para së gjithash nga vetë emri që i ka vënë vajzës së lindur „në mërgim“. Pra, Shqipëria, edhe për të, ndonëse gjysëmanalfabet, na paska qenë MËRGIM, e jo NËNË E SHUMËDASHUR, atdhe. Këtë gjë na e vërtetoi edhe trajtimi i tij nga ajo „NËNË“ – pjellë jo e popullit, por e banditit Enver Hoxha.
  Me kokë në torbë Aziz Zhilivoda ka hyrë në Jugollavi, ka shpërndarë broshurat e Xhaxhi Enverit (Edhe romanin TRADHTIJA !), ka përdredhur në dajak, bile edhe ka vrarë cilindo që ia ka kërkuar banditi Enver Hoxha, duke menduar se ai, si Xhaxhi Enver, dhe SHQIPËRIA – ishin e njëjta gjë, ashtu siç e thoni edhe ju me të drejtë. Për Nënën Shqipëri ai ka derdhur gjak e ka qenë i gatshëm të jepte edhe jetën. Dhe ja, në shenjë mirnjohjeje, Xhaxhi Enveri e përplas në burg vetëm e vetëm pse nuk pranoi të dilte dëshmitar i rremë kundër këtij Kapllani, duke e akuzuar Bacën Aziz edhe se na paska qenë antishqiptar, bile edhe agjent i UDB-së. E si atë – edhe të gjithë kosovarët e tjerë, në përgjithësi. Në krye me autorin e romanit TRADHTIJA !
  Ndaj keni të drejtë që „veprat“ e Xhaxhi Enverit i keni futur në thonjëza.
  Po nuk i meritojnë thonjëzat edhe veprat e atyre të tjerëve, sidomos jo romani GJARPINJTË E GJAKUT, që është jo vetëm me vlera ideore, por edhe artistike. Adem Demaçin shajeni për ato që i ka për t’ia sharë (E kush prej nesh nuk ka ndonjë gjë për t’u sharë?!), po njihjani edhe hakun. E në qoftë se ka kush për ta sharë atë – ja kam unë, ja askush tjetër : dy herë ka dalë dëshmitar i akt-akuzave të ngritura kundër meje : të akt-akuzës së UDB-së jugosllave dhe të akt-akuzës së SIGURIMIT shqiptar. E pra, unë jam ai që ua kam mësuar shqiptarëve të Shqipërisë emrin e tij dhe – siç shihni – unë jam ai që rishëm po mbroj çdo gjë pozitive që ka ai.
  Pak a shum kështu qëndron puna edhe me Rexhep Qosen dhe me Ismail Kadarenë, por edhe me vetë Enver Hoxhën. Ja, të tillë jemi ne – disidentët, që në radhë të parë kemi luftuar e vazhdojmë të luftojmë kundër „komunistëve“, duke filluar me Stalinin, Titon dhe Enverin, gjë që ju e dini shum mir, po nuk doni ta pranoni, edhe pse Akademia e Shkencave e Prishtinës jua tha troç e sakt se Kapllani është i majtë, por që komunizmin e Enverit e ka quajtur komunizëm banditësh. Më parë se komunizmin e Enverit, unë e kam quajtur komunizëm banditësh komunizmin e Titos. Bile dhe komunizmin e Stalinit, jo vetëm me poemën time disidente BOJANA (Dubrovnik 1952 !), por edhe me studimin MBI DETERMINIMIN E SHOQËRISË DHE TË RENDIT SHOQËRON (Skopje 1954).
  Ndaj nuk më besohet që nga veprat e mija nuk paskeni mësuar asgjë (Si dhe nga veprat e të tjerëve !), se nuk mund ta besoj që ju nuk dini të lexoni e të kuptoni atë që lexoni. Njeriu me dy kokrra kripë në kokë edhe nga vepra më e parëndësishme mëson diçka. Vetë fakti që ju e pranoni se „ndjeni kënaqësi kur bisedoni me mua“, tregon se keni mësuar dhe mësoni nga unë shumë gjëra që nuk i dini, se akoma jeni nxënësi im. Apo e dini se ç‘ndodh me zanoret e gjuhës që flisni përdit dhe ç’pasoja ka gjuha shqipe nga fleksioni i fjalëve dhe ndyshimi i gjatësisë së zanoreve, zbulime këto albanologjike të këtij Kapllani, që janë futur edhe në enciklopedinë shqiptare ?! Apo i dini ato që kam shkruar në studimin e përmendur MBI DETERMINIZMIN…?!
  Ju duket se e konsideroni veten më të mençur se një akademi e tërë e shkencave. Nihilizmi juaj është evident. Në qoftë se nuk e dini, nihilizmi është stigmatizuar anë e kënd botës jo vetëm si dukuri antikombëtare dhe antishoqërore, por edhe si dukuri antishkencore. Në letrat shqiptare e ka stigmatizuar qysh me kohë Sterjo Spase me romanin e tij të mirnjohur PSE ?.
  Për sa i përket pyetjes tuaj se ç’mendoj për „vëllaun tim“ Adem Demaçi, që qenka dakord të jetë kryetar i Konfederatës Ballkanike, ju them se unë, për veten time, nuk do ta pranoja atë post kurrë, edhe sikur ajo Konfederatë të valonte flamurin e klasës punëtore. Penën e shkrimtarit dhe të shkencëtarit nuk e ndroj me asnjëfarë posti shtetëror, se kurrë as që kam luftuar për ndonjë karierë politike. Edhe në Tiranë, kur dola prej bugut, më afruan kandidaturën për deputet në Kuvendin Popullor dhe – siç dihet – ua refuzova. Në Ulqin refuzova postin e kryetarit të komunës. Në Zvicër kam refuzuar postin e komandantit të karavanit me ushqime (ku kishin fshehur armët !), „ndihmë“ për ata që luftonin në Bosnjen.
  E për sa i përket pyetjes tuaj : „A është e vërtetë se unë, në një gazetë sllave, kam deklaruar : Kosova t‘i kthehet Serbisë ? – ju them : JO, NUK ËSHTË E VËRTETË !
  Çdo gjë që them unë, enveristët e kthejnë për së mbrapshti, me kokë posht, që të më akuzojnë pastaj kështu e ashtu. Edhe dekorimin me medaljen prej floriri me emrin e poetit kombëtar cërnagoras Petar II Petroviq-Njegosh, që ma bëri para disa muajsh Mitropolia Cërnagorase, e paraqitën përmes mediave të tyre sikur KISHA SERBE më paska shpallur KALORËS I SHENJTË I KISHËS ORTODOKSE SERBE. Po është e vërtetë se POPULLI SËRB (pra JO KISHA ! AS PUSHTETI !) para katër-pesë vitesh më kanë dekoruar me medaljen prej floriri KURORA SËRBE, bile më kanë shpallur edhe KALORËS I POPULLIT (jo i KISHËS!) dhe LUFTËTAR I SHENJTË (prap – I POPULLIT, jo I KISHËS! Ka kuptimin e nomenklaturës komuniste HERO I POPULLIT). Kurse nga POPULLI RUS, me firmën e atamanit kozak kol. Voisllav Vidakoviq, më kanë arritur dy dekorata GJERDANI GJITHËSLLOVEN dhe “Aleksandar Nevski”. Deri më sot nuk di as që t’i kenë përmendur enveristët, se jo më edhe që t’i kenë përfolur.
  Lidhur me deklarimin tim për Kosovën, përmes mediave shqiptare të vërtetën e ka thënë vetëm HAXHIMULLASAKICA : Kundër enveristëve në pushtet, të demaskuar si hajduta, është ngritur mbar populli. Që ta denigronin dhe kthenin urretjen e popullit në një drejtim tjetër (Tek ky Kapllan e shejtan), si dhe sa e sa herë të tjera, enveristët u janë drejtuar për ndihmë kolegëve të vetë, titistave në Beograd. Këta urdhërojnë gazetaren e tyre për të më bërë një intervistë, ku nuk botojnë qëndrimet e mija antititiste, por hulumtimet e mija shkencore lidhur me historikun e Kosovës. Në bazë të analizës së historikut në fjalë dhe të situatës botërore, unë kam ardhur në konkluzionin se zhvillimi dijalektik i shoqërisë nuk po shkon drejt copëzimit feudal, por drejt bashkimit, integrimit dhe shkrirjes edhe të popujve më të mëdhej të botës, se lere të popujve të vegjël, siç janë konkretisht sërbët e shqiptarët. Për rrjedhim, kam qenë dhe jam i mendimit se edhe Kosova do t’i kthehet Sërbisë. Pra – DO T’I KTHEHET, e jo T’I KTHEHET, siç e kanë falsifikuar shpehjen time enveristët.
  Mendoj se, si çdo shkencëtarë tjetër, kam të drejtë dhe unë t’i shpreh mendimet e konkluzionet e mija. Kush mendon ndryshe, le të na e dokumentojë mendimin e tij.
  Sa për dijeni; ky mendim i imi bazohet mbi marksizëm-lenjinizmin dhe në vazhdën e luftës sime që kam bërë e bëj kundër titizmit dhe enverizmit. Në qoftë se ndokush e konsideron veten të aftë që ta hedhë posht materializmin dialektik e historik me argumenta shkencorë, le të udhërojë, ta bëjë. Unë do të jem i pari që do ta përgëzoj e do të solidarizohem me të. Por ama – me argumenta shkencorë, e jo me sharje e fyerje, me kërcënime e mallkime, intriga e falsifikime, siç kanë bërë e po bëjnë me tezat “e mija” albanologjike.
  Sine ira et studio! – zotëri Sinan Kastrati.

  Përgjigjiuni
  Pelqej(0) Nuk Pelqej(0)
 4. Kapllan RESULI thotë:

  I nderuar Sinan Kastrati,
  Megjithqë e kam lexuar artikullin tuaj lidhur me demostratat e vitit 1981, deri në kët moment emrin tuaj nuk e kam zënë as me gojë dhe as me majen e lapsit, as për mir dhe as për keq.
  Që krahasimet e bëra nga unë, nuk ju pëlqejnë juve, aspak nuk më habit, se duhet të jeni nga ata që duan t’i ngrejnë Enver Hoxhës përmendore në Kosovë. Kur t’ia ngreni, mos harroni që pranë përmendores së tij të ngreni edhe përmendoren e Titos. Bile edhe të sulltan Muratit, të Musolinit e të Hitlerit.
  Mospëlqimi juaj është punë për juve, po pretendimi juaj se krahasimet e mija „nuk qëndrojnë“, nuk është punë vetëm e juaja, por edhe e neve, që e përmbysëm Enver Hoxhën me klikën e tij, e që përfaqësojmë jo vetën mbarë popullin shqiptar, por mbarë botën. Enverizmi, si version i stalinizmit shqiptar, është i gjykuar nga zhvillimi dijalektik i shoqërisë, i stigmatizuar dhe i hedhur posht, si diktaturë social-fashiste e më kriminale, njësoj si fashizmi i Hitlerit dhe i Musolinit.
  Ka mundësi që juve, duke qenë në Kosovë, e njihni situatën më mir se unë, që në vitin 1981 nuk isha atje. Por ama edhe unë e njoh situatën në Shqipëri më mir se ju, që nuk ishit tek unë, as në Shqipëri dhe as në skëterrën e quajtur BURREL.
  Prandaj më lejoni t’jua prezantoj idhujt tuaj nga Shqipëria:
  Ismail Kadare, në poemën e tij hyjnizuese për Enver Hoxhën SHQIPONJAT FLUTUROJNË LART kishte shkruar: „Shqipërinë kaq sa është e duam,/ as më të vogël dhe as më të madhe/“. Shkoi kolegu i tij Fatos Harapi në shtypshkronjë dhe – para se të botohej – ia hoqi ato vargje.
  Në këtë kohë unë jo vetëm që e kisha botuar romanin TRADHTIJA, por kisha lansuar edhe parrullën KOSOVA – REPUBLIKË !
  Me gjithë përpjekjet e ethshme të enveristëve që të më mohojnë atsinë e kësaj parrulle, tashmë është dokumentuar e vërtetuar se ky Kapllan e ka formuluar dhe lansuar. Prej këtij Kapllani e kanë marrë të gjithë kosovarët shqiptarë.
  Enver Hoxha juaj e arrestoi Kapllanin dhe akuza kryesore e më e rëndë kundër tij është pikërisht kjo parrullë. Urdhëroni e shikoni Akt-akuzën, se jua kam botuar faksimilin e saj në librin tim PROCESET GJYQËSORE ENVERISTE, Ulqin 2016.
  Kështu unë jam jo vetëmBabai i asaj parrulle, por edhe i burgosuri Nr. 1. Fatkeqësisht për ju që më mohoni e që doni t’i ngreni Enverit përmendore, nuk më kanë arrestuar për atë parrullë as SERBËT dhe as TITOJA me Rankoviqin, por pikërisht ky – Enveri juaj. Titoja me Ramnkoviqin, në atë kohë, akoma nuk kishin arrestuar askend për atë parrullë.
  Dhe jo vetëm kjo, por të gjithë të arrestuarit e mëvonshëm në Jugosllavi për atë parrullë, të gjithë së bashku, nuk kanë bërë burg sa vetëm unë në Shqipëri. Dhe nga Titoja me Rankoviqin nuk janë trajtuar në mënyrë më kriminale se unë nga Enver Hoxha e Kadareja, që më përdhunuan vajzën katër (4) vjeçe, më prostituan gruan, më arrestuan djalin dhe nuses së tij i hypën me shqelma dhe e bënë të dështonte bebenë pesë (5) muajshe. Personalisht mua – dhjetë (10) herë me radhë më kanë rjepur për së gjalli në kuptimin e plot të kësaj fjale, duke kërkuar prej meje që të mohoj kombësinë dhe fëmijëve – atësinë.
  Kosovarët e arrestuar nga Enver-Kadareja në Shqipëri janë më shumë se kosovarët e arrestuar nga Tito-Rankoviqi në Jugosllavi. Dhe burg kanë bërë më shumë se kosovarët në Jugosllavi. Dhe trajtuar janë një mijë herë më keq e në mënyrë më kriminale. Kosovari i arrestuar nga Enveri Nazmi Berisha edhe i ka botuar fjalët e tija: „Ju të Shqipërisë qenkët më të zes se titistat !“ Ndaj, para se t’ia ngreni përmendoren Enverit, duhet t’ia ngreni Titos, se – në krahasim me Enverin – ka qenë shumë-shumë më „i mirë“.
  Ju pëlqen apo nuk ju pëlqen juve, në Jugosllavi nuk janë ndjekur e arrestuar ata që lexonin Kadarenë, Demaçin e Qosenë, por ata që lexonin Kapllanin. Dhe Sefedin Krasniqi, nën dyshekun e studentes në Prishtinë nuk ka gjetur ndonjë vepër të Kadaresë-Demaçit, apo të Qoses, por romanin TRADHTIJA të këtij Kapllani. Rolin që ka luajtur ky Kapllan me romanin e tij në letërsinë shqiptare dhe, me shembullin e tij personal, në historinë e popullit shqiptar, të luftës për liri e demokraci, e veçanërisht në Kosovë, nuk e ka luajtur asnjëri nga të përmendurit, aq më pak veprat e tyre. Ju pëlqen apo nuk ju pëlqen juve, romani TRADHTTIJA, megjithqë është kaluar gjysma e shekullit që ëshjtë botuar, akoma qëndron i paarritur nga autorët shqiptarë të diasporës e të Shqipërisë.
  Mohimi që po i bëni këtij Kapllani nuk është vetëm në dëm të Kapllanit, por edhe në dëmin tuaj. Mohimi i Kapllan Resulit është mohimi i së vërtetës. Kurse E VËRTETA, heret a vonë, del në shesh dhe triumfon mbi gënjeshtrat. Mos harroni se historinë nuk do ta shkruani ju, por e vërteta, dokumentacioni.

  Përgjigjiuni
  Pelqej(0) Nuk Pelqej(1)
  • Sinan Kastrati thotë:

   Kapllan Resuli, sonte kam musafire dhe po me vie keq me u largua por tash kur u kthye sofra e pe hane darken po te lajmerohem se neser, besoj te pergjigjem.
   Te pershendes!
   Sinan Kastrat

   Përgjigjiuni
   Pelqej(0) Nuk Pelqej(0)
  • Sinan Kastrati thotë:

   Shumë i nderuari Kapllan Resuli,
   Është kënaqësi kur bisedon me njerëz akademik për tema shumë të diskutueshme siq janë demonstratat e vitit 1981 apo edhe për personalitet si Kapllan Resuli, Adem Demaqi, Rexhep Qosja e … Enver Hoxha e ”veprat” e tyre.
   Kapllan, unë ty të njoh që kur kam qenë fillorist. E njoh edhe Adem Demaqin e … Enver Hoxhën.
   Kapllan, unë jam Sinan Kastrati. Jam dhëndër i Familjës së Aziz Zhilivodës. Jam i martuar me qikën e Qerimit nga katundi Zhilivodë. Qerimi e Azizi janë djemt e dy vllazërve: Shabanit dhe Mustafës…
   Sa unë e di, ti e njeh Azizin. Me siguri, ti ke qenë te ai disa herë, në Lagjen Skënderbeu në Elbasan ku ai jetonte.
   I nderuari Kapllan a e more vesh se nuk jam ai që ti mendon?
   Kaplla,, unë as tash nuk e kam ndërmend me u zgjat më shumë në muhabet me ty.
   Kapllan, nuk kam pas kurrfarë paragjykimi për ty e as për ”heronjët”,si Adem Demaqi e Rexhep Qosja për të cilët unë mendoj se janë pjellë dhe prodhim i Xhaxhit apo si me enda një mollë të kalbët, janë të njëjtë.
   Dikund, në reagimin tënd ti Kapllan thua se ”… Është tejet sinjifikative që nën dyshekun e koleges së tij studente nuk kishte gjetur asnjë libër tjetër, as të Ismail Kadaresë dhe as të Adem Demaçit, të Rexhep Qoses, apo të cilitdo autor tjetër !”. Zotëri, e keni gabim. Librin e Ademit, ”Gjarpi…”, që ka shumë pak vlerë artistike, e kemi pas nën jastëk e kemi fjet e jemi zghua me te, me librat e Xhaxhit Enver, të Gjergj Fishtës etj.
   Për shqiptarët e Kosovës, përgjithësisht sidomos rininë studenteske cdo gjë që ka ardhur nga Jugu (Shqipëria është në Jug të Kosovës), ka qenë e mirë, e dëshirueshme dhe i kemi lexua me dëshirë e me mall.
   Por; Kapllan, po dal aty ku ty po të dhemb ”dhami e po t`shkon guha”. Kam lexua shumë, ama shumë për ty e për Adem Demaqin, mjerisht apo ”fatbardhësisht”, asgje s`kam fitua,as njohuri …
   …….
   Tash, Kapllan, po të pyes: 1. A është e vërtetë se ti në një gazetë sllave ke deklarua: Kosova ti kthehet Serbisë (linku): http://telegraf.al/aktualitet/albanologu-resuli-kosova-ti-kthehet-serbis-shqiptart-sjan-autokton dhe e dyeta, për ”vëllain” tënd, Adem Demaqin: Demaqi: Pranoj të jem kryetar i konfederatës ballkanike, (linku)
   http://botapress.info/demaci-pranoj-te-jem-kryetar-konfederates-ballkanike/
   FUND
   sinan.kastrati@hotmail.com

   Përgjigjiuni
   Pelqej(0) Nuk Pelqej(0)
 5. Kapllan RESULI thotë:

  Para së gjithash dua të falenderoj Sefedin Krasniqin, që më njeh për autor të romanit TRADHTIJA dhe që demostron fakte të vlerave ideo-artistike të kësaj vepre, të cilën, siç na dëshmon, rinija studenteske kosovaro-shqiptare, megjithqë unë i kisha bërë 10 vite në burgun e Enver Hoxhës (!), vazhdonte ta mbante në duar këtë vepër të ndaluar nga Enve Hoxha, ta lexonte e të frymëzohej nga ajo vepër për luftën që po bënte. Është tejet sinjifikative që nën dyshekun e koleges së tij studente nuk kishte gjetur asnjë libër tjetër, as të Ismail Kadaresë dhe as të Adem Demaçit, të Rexhep Qoses, apo të cilitdo autor tjetër !
  Enver Hoxha nuk më ka dënuar si agjent të UDB-së (!), po – përkundrazi – më ka dënuar si përfaqësuesin kyesor të diversionit ideologjik e politik në Shqipëri, gjë që ma ka shkruar edhe në akt-akuzë, shembull ky më pa precedan në praktikën e tij kriminale. E megjithë këtë, gojarisht e me shkrim ai ka përhapur fjalë se gjoja më paska dënuar si agjent të UDB-së. E falenderoj S.Krasniqin që nuk i paska gëlltitur shpifjet e E.Hoxhës dhe se me guxim e me shkrim, së paku sot, deklaron të vërtetën antienveriste se nuk ka asnjë fakt të qenies sime pjestar i UDB-së. Fakte të mosqenies sime agjent i UDB-së (Po përkundrazi – armik i saji !) ka patur dhe ka plot. Ndër të tjera – i tillë është edhe romani TRADHTIJA.
  Aq më tepër e falenderoj se S.Krasniqi, me këto qëndrime nuk del vetëm kundër E.Hoxhës, por edhe kundër Ismail Kadaresë, i cili romanin TRADHTIJA e shpalli vepër pa ide të lirisë dhe pa vlera ideo-artistike, roman i dërmuar stalinist. Kurse për kët Kapllan, edhe pasi iu pranua pafajësia e plotë nga Parlamenti Shqiptar (Dhe nga Akademia e Shkencave e Prishtinës !), vazhdoi të shpifte e të intrigonte në hullinë e enverizmit, se Kapllani na paska qenë edhe agjent i UDB-së. Bile, si kontradiktor që është, pasi më ka dënuar në Tiranë si antistalinist, në Paris më shpall për stalinist.
  E falenderoj edhe që na sqaron se atë “ia paftë sherrin” romanit na e paska thënë me shaka. Përgjegjja ime nuk ka fijen e shakasë.
  Për sa i përket sqarimeve të tjera, mendoj se më kot i ka dalë zot si jevgu dinit personit « N.Malcolm ». Në komentin tim jo vetëm që askund nuk kam thënë se Sefedin Krasniqi është « N.Malcolmi », por as që kam aluduar, apo shfaqur dyshime për atë gjë. Nga ana tjetër i tërë komenti im ka të bëjë me « N.Malcolmin » e të tjerë si ky. Aspak me S.Kasniqin, të cilit – siç shihni – unë edhe i jam mirnjohës për atë që ka shkruar lidhur me mua e romanin tim.
  E falenderoj S.Kasniqin edhe që e pranon se unë kam mbajtur “burg të gjatë », se titistët dhe enveristët burgun tim në Jugosllavi prej 18 muajsh ma kanë bërë tre (3) muaj, kurse burgun prej tridhjetë (30) e kusur vitesh në Shqipëri ma kanë bërë gjithësejt tre (3) vite.
  Mirpo nuk kam si ta falenderoj për pretendimin e tij se ne, me burg të gjatë, që kemi vuajtur shumë, jetojmë me bindje se « kudo ka konspiracion ». Kjo bindje e tij është staliniste (titisto-enveriste), se vetëm ata duan të na bindin se nuk paskemi të bëjmë me konspiracion. Ndjekja staliniste kudër nesh që nuk jemi thyer, por edhe po e vazhdojmë luftën tonë kundër stalinizmit, vazhdon sot e kësaj dite. E kundër disidentëve vazhdon jo vetëm nga stalinistët, por edhe nga kapitalistët, edhe nga shtetet Perendimore me pretendime më demokratike. Edhe nga SOROSI !
  O Sefedin, ato fjalë pozitive për mua dhe romanin TRADHTIJA provoni t’ja dërgoni për botim medijave të Tiranës. Jo vetëm që nuk do t’jua botojnë, por – edhe në qoftë se jua botojnë – si shkrimtarin Esat Myftari, deputet në Parlamentin Shqiptar, do t’ju shpallin për agjent të UDB-së !
  Lidhur me mua, konspiracioni titisto-enverist dhe kapitalist është aq evident, sa që edhe ministri i kulturës së Cërna Gorës na e pranoi jo vetëm gojarisht, por edhe me shkrim.
  Ju kujtoj edhe fjalët e dr. Avdi Baletës : « Po na dalin fjalët e Kapllan Resulit ! ”
  Për sa i përket asaj se “ njeriu është i tillë siç e ndien veten ”, duhet ta dini se Qendra e Studimeve Albanologjike, Instituti i Historisë në Tiranë, me gojën dhe penën e Beqir Metës thotë ndyshe, se njerëzve nuk duhet tu lejohet deklarimi siç e ndiejnë veten, por u dashka marrë parasyshë edhe origjina e tyre. Unë jam i mendimit se praktikisht duhen respektuar ndjenjat e tyre, por teoritikisht duhet patur parasyshë edhe origjina e tyre, sidomos në rastet kur ndjenjat e njerëzve janë në dëm të kombit e të atdheut, apo të zhvillimit dialektik të shoqërisë. E sidomos kur kemi të bëjmë me regjime policeske, që s’lënë gjë pa kurdisur kundër nesh. Në bazë të kombësisë shqiptare, që ma vari për fyti Enveri me Kadarenë, më shpallën shërbëtor të ideologjisë së bogjezisë shqiptare, edhe pse e dinin fare mir se isha komunist dhe internacionalist.
  Enver Hoxha me Ismail Kadarenë nuk kanë respektuar asnjëfarë ligjesh, rregullash e parimesh. Duke qenë komunist i dokumentuar, ata më kanë shpallur për antikomunist; duke qenë shtetas jugosllav, ata më kanë shpallur shtetas shqiptar; dhe duke qenë edhe me kombësi jugosllave, cërnagorase, ata më shpallën edhe me kombësi shqiptare, vetëm e vetëm që kështu të justifikonin dënimet e tyre kundër meje.
  O Sefedin, veç Shqipërisë tuaj, asnjë vend në botë, as Sërbia titiste, deri më sot nuk ka dënuar me burg asnjë ditë ata që deklaronin kombësinë e tyre jo të vendit ku janë arrestuar, gjegjësisht josërbe. As sërbët që deklaroheshin shqiptarë e që, për më tepër, duke u deklaruar shqiptarë, kërkonin shkëputjen e teritoreve sërbe për t’ia bashkuar shteteve të tjera. Shqipëria juaj enveristo-kadareiste më ka dënuar mua me dhjetë (10) vite burg më monstuoz, mbi ato 30 e kusur që m’i kishte dhënë më parë e që po i mbaja, pse kam deklaruar se me kombësi nuk jam shqiptar, por jugosllav-cërnagoras, duke mos pretenduar për asnjë pëllëmbë të Shqipërisë se i duhet shkëputur e bashkuar ndonjë vendi tjetër ! Shihni dokumentacionin e botuar në librin tim PROCESET GJYQËSORE ENVERISTE, Ulqin 2016.
  Unë ju përgëzoj që ju keni arritur deri tek ndërgjegja se Enver Hoxha duhet gjykuar dhe dënuar, e jo të nderohet. Por jo vetëm për krimet që ka bërë kundër shqiptarëve. Enver Hoxha duhet gjykuar e dënuar edhe për krimet që ka bërë kundër të tjerëve, se – siç keni konstatuar me të drejtë – nuk është më mirë ta duash ”dreqin tënd se melaqen e huaj”. Unë jua kam vërtetuar me jetën e veprën time se më parë i kam gjykuar e dënuar sërbo-cërnagorasit “e mi”, Titon me klikën e tij (Edhe për krimet që kanë bërë ndaj të huajve !), dhe pas kësaj kam kaluar edhe në gjykimin e dënimin e të tjerëve, të josërbëve e jocërnagorasve, që e kanë merituar këtë gjë. Dhe këtë sepse josërbët e jocërnagorasit nuk po e bënin këtë gjë vetë. Sikur ta bënin ata, unë nuk do të merresha me atë punë. Demaskimi i enverizmit i takon shqiptarëve, ashtu siç na takon neve – jugosllavëve – demaskimi i titizmit. Të pastrojë plehërat secili në shtëpinë e oborrin e tij !
  Edhe një herë ju përgëzoj më sinqerisht për gjykimin e Enver Hoxhës, po mos harroni se krahu i djathë i tiji ka qenë Kadareja, që edhe qenit të Enver Hoxhës i ka thurur hymne. Për çdo krim të Enverit ai ka thurur poema hymnizuese, duke indoktrinuar popullin me enverizëm, duke e trullosur e duke ia qorruar sytë, që të mos shihte realitetin më monstruoz që kishte krijuar. Të urrehet Enveri e të përgëdhelet Kadareja – nuk shkon, se ata janë dy anë të së njejtës medalje. Ata janë të gërshetuar me njeri-tjetrin, të lidhur e të shkrirë në mënyrë të pazgjidhëshme. Enveri nuk mund të meret me mend pa Kadarenë, po as Kadareja nuk kuptohet pa Enverin. Përpjekja që kanë bërë e po bëjnë enveristët për ta veçuar Kadarenë nga Enveri dhe për ta afirmuar edhe si disident, jo vetëm që është hipokrizi staliniste, konspiracion social-fashist i rafinuar, që duhet t’i shërbejë rehabilitimit në perspektivë të Enver Hoxhës, por tashmë, ajo përpjekje, ka pësuar edhe dështimin më të plotë e më për turp, gjë që e ka pranuar dhe vetë Kadareja. Apo, pasi rrahu gjoksin se ia kishte ngrënë hallvën komunizmit dhe se ishte disidenti Nr. 1 i botës, nuk ju deklaroi edhe se kurrë nuk ka qenë disident, se nuk ishte as nacionalist ?! Pas Kadaresë, si i mbyturi pas shkumës së valëve, kapen vetëm enveristët dhe trutharët e Shqipërisë e të diasporës shqiptare.
  Është e vërtetë se unë kurrë nuk do të bëhem Kadare, por është e vërtetë se unë kurrë as që kam aspiruar për t’u bërë i tillë, as kur nuk e njihja atë, aq më pak sot. Siç i kam deklaruar edhe Razi Brahimit qysh me kohë, kur më propozoi që t’i konkuroja në konkursin kombëtar shqiptar, unë nuk kisha shkuar në Shqipëri për t’i konkuruar shkrimtarëve shqiptarë. Kam shkuar e kam qëndruar si i huaj, si shkrimtar disident e si emigrant politik, si autor i poemës BOJANA. Ndaj edhe vëllimit tim me tregime USHTIMA E KORABIT nuk i vura nëntitullin tregime shqiptare, por kosovare, duke e theksuar se kosovarë nuk ishin vetëm shqiptarët, por edhe sërbët e të tjerë, gjë që e vërtetojnë edhe personazhet e atij vëllimi.
  E këtë gjë e vërteton edhe intenacionalizmi im proletar, fal të cilit është konceptuar e shkruar edhe romani TADHTIJA. Po të mos kishte qenë ky intenacionalizëm, unë as që kisha shkuar në Shqipëri, se jo më edhe të shkruaja një roman të tillë, siç nuk e kanë shkruar, as që kanë për ta shkruar shkrimtarët shqiptarë, sa kohë që nuk do të përqafojnë internacionalizmin proletar.
  Duke u nisur nga shumë vepra të mija letrare, nolens-volens, unë nuk jam vetëm shkrimtar jugosllav, por edhe shqiptar, bile – tashti – edhe shkrimtar zviceran. E nesër, megjithqë jam lëkurë-badhë, mund të bëhem edhe shkrimtar afrikan, se qysh me kohë me Lumumbën jam vëllazëruar. I tillë është ky intenacionalimi ynë. Po ju – ju ia pafshi hajrin nacionalizmit dhe antinacionalistit Kadare !

  Përgjigjiuni
  Pelqej(2) Nuk Pelqej(2)
  • Sinan Kastrati thotë:

   I nderuari Kapllan Resuli, të përshëndes nga Suedia. Jam Sinan Kastrati, autori i shkrimit për demostratat e vitit 1981. ´Kam qenë edhe pjesmarrës i atyre demonstratave dhe ngjarjeve që iu kanë parapri atyre.
   Nuk e kisha ndërmend që të hyje në mes teje e Sefës e as në në mes teje e Malcolm e aq më pak të polemizoj me ty/juve. Unë, reagimin tënd të fundit e lexova me interesim të madh dhe me të thënë të drejtën nuk më pëlqeu pasi që krahasimet që i bënë në mes të Demaqit, Qosjes, Kadaresë dhe Hoxhës nuk qëndrojnë. Sigurisht se nuk e njeh sa e si duhët gjendjen në Kosovë, të para viteve 1981.
   Për të tjerat, herave tjera.
   Ditën e mirë!

   Përgjigjiuni
   Pelqej(1) Nuk Pelqej(0)
 6. sefedin Krasniqi thotë:

  Përshëndetje të gjithëve,

  Duke iu falënderuar kujdesit të Sinan Kastratit po i kthehem edhe njëherë këtij debati. Zakinisht nuk reagoj disa herë për të njëjtën temë sepse po devijon dhe po e humb kuptimin e vetë temës.
  Në fillim po i përgjigjem Kapllan Resulit. Pasi paska shfaqur dyshime se ka ndonjë lidhje mes meje dhe N Malcolm. E siguroj që s’kam lidhje me këtë nofkë apo emër të vërtetë. Dhe, nuk di pse shpesh më ngatërrojnë njerëzit pa arsye dhe pa fakte. Duke ditur që Kapllan Resuli ka mbajtur burg të gjatë, e arsyetoj. Sidoqoftë, të burgosurit që kanë vuajtur shumë jetojnë me bindje se kudo ka konspiracion dhe një fshehje pas hijes. Shkurt, unë jam Sefedin Krasnqi dhe ne FB jam Seff Krasniqi me dhjetra foto të vërteta. Nëse kam shkruar me emër dhe mbiemër të vërtetë, pse atëherë të shkruaj me nofkë ?
  Z. Kapllan Resuli, ne nuk njihemi. Ju keni jetuar në Geneve (CH), sa di unë. Ndoshta ende jetoni aty. Edhe unë jetoj në Zvicër. Nuk jemi takuar kurrë.
  Librin tuaj, « Tradhtia » kur e kam lexuar vërtetë kam qenë shumë i ri dhe më pati pëlqyer. Megjithatë, në asnjë moment nuk ka krijuar në mua ndjenjen e ndonjë revolte, sepse duke qenë i Zhilivodës, tipa si Pavlloviqi kemi pasur në çdo hap. Pastaj, unë kam qenë në diçka tjetër i dashuruar që ka qenë shumë larg Ballkanit. Nuk besoj që ka nevojë të sqarohem lidhur me këtë.
  Mos të harroj, shprehjen « sherrin ia paftë Kapllan Resuli tash për atëherë » e kam përdorur krejt për shaka. Këtë shprehje e kam mësuar nga njerëzit e Deçanit. Edhe ata e përdorin për t’i shtuar një dozë shakaje tregimeve të tyre. Ndoshta, më mirë ka qenë “sherin ia paftë mikja ime , tash për atëherë, sepse ai më pati lutur të shkoj ta kërkoj në konviktin të studentëve n°1, dhoma n° 424.
  Sidoqoftë, unë kam lexuar edhe shkrime tjera dhe revisten Ylberi. Kam dëgjuar edhe rrëfime të ndryshme dhe akuza nga shqiptarët, sidomos kur thonin se është deklaruar Kapllani malazez dhe ka ndërruar mbiemrin. Duke ditur nga linguistika e përgjithshme se emrat e njerëzve, kafshëve dhe gjësendeve janë arbitrarë ndaj vetë atyre që i kemi emërtuar me atë emër, nuk jam shokuar aspak as me veprimin tuaj, nëse është i vërtetë. Njeriu, pasi në lindje, nuk e zgjedh as nënen as babën, as kombin as atdheun, as emrin as religjionin, atëherë është i tillë siç e ndien vetën, së paku pas moshës madhore. Nëse e ndieni vetën jugosllav apo malazez, të qoftë përhajr.
  Nuk kam asnjë fakt që keni qenë pjestar i UDB-së, as mos pritni që ndonjëherë t’ua dhuroj atë atribut.
  Në demonstatat e vitit 1981, është e vërtetë e pakontestueshme se kam marrë pjesë por është e vërtetë që ka qenë pjesëmarrje spontane me disa miq të cilët edhe sot jetojnë. E kam thënë që nuk kam qenë i organizuar as pjestar i ndonjë organizatë apo lëvizeje klandestine. As burg s’kam bërë. Milicia më kanë trajtuar nja dy a tri herë, por ka qenë trajtim soft.
  Dy fjalë për Enver Hoxhen pasi e paske përmendur. Shqipërinë kam pasu rastin ta vizitojë në viti 1979, me kolegët e shkollës teknike « 19 Nëntori » të Prishtinës, nga atje jam kthyer i deshpruar. Nga 62 veta sa kemi qenë, nuk besoj të jetë kthyer ndonjëri me ndonjë dashuri për regjimin e Enver Hoxhes, por askush s’e shprehte hapur. Personalisht, si shumë kolegë të mi, kam pasur probleme me të afermit, sa herë e kam thënë të vërtetën e atij regjimi. As atyre qe e kanë dashur Enverin s’ua kam zënë për të keq, sepse ne, shqiptarët e Jugos, e donim Shqipërinë dhe nuk bënim dallimin në mes Enverit dhe Shqipërisë etj… I kemi dashur të gjithë politikanët që e kanë udhëhequr Shqipërinë për hatër të Shqipërisë.
  Fundja, në atë kohë, më mirë ishte ta duash siç thuhet « dreqin tënd se melaqen e huaj ». Ajo që më tmerron sot është kur disa kosovarë të krisur sot shkojnë aq larg sa me paturpësi don t’i ngrejnë një përmendore në Kosovë.
  Sa i përket Kadaresë, ju kurrë Kadare nuk do të bëheni edhe nëse fitoni çmimin Nobel.
  Për fund. Z. Kapllan Resuli, pasi paske mbetur me bindje internacionaliste proletare, tash po të them përnjëmend, sherrin ia pafsh pa të keqen e askujt !

  Përgjigjiuni
  Pelqej(2) Nuk Pelqej(0)
 7. Kapllan RESULI thotë:

  Lidhur me komentin nga „N.Malcolm“ evidentoj se nuk është e mundur që ta ketë shkruar z. Noel Malcolm, se ky anglez nuk e di shqipen, pa le që edhe ata të huaj që e dinë, jo vetëm që nuk u hedhin sy sajteve shqiptare, por – edhe në qoftë se ua hedhin – nuk merren me komente, sidomos jo të kësaj natyre si ky i këtij „N.Malcolmit“. Nuk ka dyshin se ky N.Malcolm nuk është anglezi Noel Malcolm, por ndonjë nga ata enverista që kudo shpifin e intrigojnë kundër meje.
  Noel Malcolmi, anglisht, ka shkrur më pozitivisht për mua dhe, lidhur me Kadarenë, edhe është mbështetur në dëshmitë e mija. Duke debatuar në television me Kadarenë, ai rishëm mbështetet tek të dhënat e mija.
  Lidhur me komentin e N.Malcolmit ka një dukuri alogjike: Emri im është përmendur në diskutimin e Sefedin Krasniqit me 14.prill 2016, në orën 12:30, kurse diskutimi i N.Malcolmit është i po asaj dite,
  por i orës 11:16. Kjo tregon se këtu kemi diçka të kurdisur, të falsifikuar.
  S.Krasniqit i them se mos të bëhet merak, me që sherrin romanit TRADHTIJA ja ia kam parë unë, ja askush. Por jo nga UDB-a, si të tjerët. Unë ja kam parë nga Enver Hoxha juaj, që mua më burgosi dhe dënoi për parrullën KOSOVA-REPUBLIKË, kurse juve ju nxiste në atë hulli. Lexoni VENDIMIN e Gjykatës së Lartë të Shqipërisë për dënimin e Kapllan Resulit: e keni në revinë YLBERI, 1992, kurse simjet jua kam ribotuar edhe në veprën time PROCESET GJYQËSORE ENVERISTE.
  N.Malcolmit shqiptar i them se unë kurrë nuk kam qenë, nuk jam dhe as që do të jem as dorë e mbledhur, se jo më dorë e zgjatur e Sërbisë. Por po, kam qenë, jam dhe do të jem grusht i ngritur në mbrojtje të së vërtetës. Që ju jeni kundër së vërtetës dhe kështu unë, edhe pa dashje, po ju godas edhe juve, nuk kam faj.
  Unë kurrë nuk jam hequr si viktimë e komunizmit, se komunist (pa parti!) kam qenë dhe jam edhe unë. Unë kam qenë dhe jam skrimtar disident, e kjo do të thotë se kam qenë kundër tradhtëtisë së Stalinit, Titos dhe Enver Hoxhës, e tutti quanti, të cilët kanë uzurpuar pushtetin popullor dhe diktaturën e proletariatit e kanë kthyer në diktaturë personale social-fashiste.
  Kadarenë as nuk kam dashur dhe as nuk dua ata godas, por – në vetëmbrojtje nga goditjet e tija të vazhdueshme, që para se të arrestohesha, gjat burgut dhe menjëherë si dola prej burgut, patjetër që do t’i përgjigjesha. Duke iu përgjegjur, bëra edhe detyrën internacionaliste ndaj klasës punëtore shqiptare.
  Kombësinë time jugosllave nuk e kam deklaruar kur kam dalë prej burgut, por qysh me kohë, që në Jugosllavi. Edhe ditën që kam arritur në Shqipëri, autoriteteve shqiptare u jam prezantuar si jugosllav, me origjinë cërnagoras, siç më shkruante edhe në LEGITIMACIONIN që kam sjellë me vete. Në burg edhe më kanë dënuar me 10 vite të tjera burg, mbi ato30 e kusur, që m’i kishin dhënë për agjitacion e propagandë, me motivacionin se duke u deklaruar se jam me kombësi jugosllav, e jo shqiptar, e paskam konsumuar nenin për agjitacion e propagandë. Urdhëroni e shikoni librin me dokumenta që jua përmenda.
  Unë nuk kam qenë dhe as nuk jam agjent i askujt, por jeni ju ata që keni qenë dhe jeni agjenta të UDB-së jugosllave dhe të SIGURIMIT shqiptar, në krye me Enver Hoxhën tuaj, që edhe më arrestoi me kërkesë nga UDB-a, që – pa arrestimin tim – nuk e niste për Tirnë ambasadorin e vet Jovan Peçenoviq.
  O shqiptarë, vazhdoni të shpifni, të më shani e të më mallkoni, se veç punës sime, luftës sime për liri e demokraci, veprave të mija, zbulimeve shkencore, edhe ju, me shpifjet e intrigat tuaja, me falsifikimet tuaja kundër meje, me urrejtjn tuaj pa precedan në historinë e njerëzimit, keni kontribuar që të më jepen dekoratat e arta, që më janë dhënë. Vazhdoni luftën tuaj më pa princip, shprehje e mosmirnjohtjes tuaj më monstruoze për të gjitha ato të mira që i kam bërë popullit shqiptar, se kështu do të kontriboni që të më jepet edhe Cmimi Nobel.
  Hyxhym pra shqiptarë kundër Kapllan Resulit! Mos leni gjë pa trilluar e pa thënë, se ashtu i shërbeni jo vetëm Enverit, por edhe Titos. Bile – edhe mua.

  Përgjigjiuni
  Pelqej(0) Nuk Pelqej(2)
 8. N Malcolm thotë:

  ketu po permendet edhe kapllan resulbegoviqi i cili ishte dore e zgjatun e serbise.Ai mbas rrezimit te komunizmit u hoq si viktime e tij por ne fakt ishte viktime e sherbimeve te fshehta te cilat resulbegoviqi donte me çdo kusht ta godiste kadarene keshtu kur ai nuk pati sukses deklaroj publikisht se nuk ishte shqiptar por malazez.Edhe neper tubimet e saj ne zvicerr lprk apo omlk e perdorte resulbegoviqin si propagande.Sa per demostrata e vitit 1981 duhen disa teori te zhvillimeve nderkombetare te analizohen .Shqiptart e kosoves ekonomikisht por edhe politikisht qendronin me mire ne ish jugosllavi se ne shqipni -zeri amerikes.Konflikti lindje perendim si dhe ngecja e shqipnise ne krahasim m e shqiptart ne ish jugosllavi enver hogja dhe paria e tij duke e shfrytezuar emigracionin ne perendim ndoshta edhe kane organizuar demostarata sepse regjimi komunist kishte frike nga emigracioni dhe kishte filluar ndikimin e saj edhe atje.Shembull ndarja e Lprk ne komuniste dhe jo komuniste.Nje tjeter variante mund te jete edhe forcat nacionaliste te serbise te cilat ishin te pakenaqura me avancimin e kosoves dhe kishin nje pervoje te gjate me popujt jo serbe te cilit kishin ba studime te veçanta per shperngurje e tyne si dhe menyren e mbajtjes se tyne nen shtypje te serbise.Shume botime te specializuara ishin ba ne serbi kunder shqiptareve dhe ato ishin burim i vazhdueshem per nacionalistet serbe perfshire edhe millosheviqin.Nese bazohemi ne organizata te ngjashme ne bote atehere po te shfletojme literaturen e tille do te shohim se shume organizata te tilla ishin krijuar nga sherbimet e fshehta te armikut dhe ato ishin perdor nga shtetet e ndryshme per qellime te caktuara ne periudha te caktuara me qendrime nacionaliste.Une besoj qe nese punohet bashkarisht me faktoret e permendur ne shkrim por edhe nese bashkpunohet me sherbiemt amerikane te intelegjences nese eshte e lejueshme do te mund te faktohen se kush ishin ne te vertete orginazatoret e demostratave te 81.Edhe nje gje harrova ta shkruaj se regjimi ne tirane kishte frike te madhe nga e djathta shqiptare ne kosove dhe emigracion dhe bente çdo gje qe ndimin e saj ta shtrinte permes orginazitave majtiste qe ishin ne diktatin e saj

  Përgjigjiuni
  Pelqej(1) Nuk Pelqej(0)
 9. Enver Spahiu thotë:

  Gjithecka mund te thuhet dhe te flitet per vitin 1981 ,mirepo nje nuk mund te pranohet !
  Azem Vllasi dhe sejmenet e tyre .
  Cila UDB a i ka organizuar demonstratat e vitit e vitit 81 ?
  E e Kosoves ? E Serbise ? E Jugosllavise ?
  Fakti i supozuar ,Udba e Kosoves permese A.Prapashtices (sipas S.Novoselles)!
  Si ka mundesi qe e njejta struktur ishte organizatore dhe gjykuese ?

  Përgjigjiuni
  Pelqej(2) Nuk Pelqej(0)
  • sefedin Krasniqi thotë:

   Dy fjalë me Enverin,

   Sa i përket Azem Vllasit, pas luftës, askujt s’mund t’ia ndalojë askujt të angazhohet në politikë si fillestar apo si riciklim. Atëherë, as Azem Vllasit. Nuk jam asnjë pikë adhurues i tij edhe sikur të behej nesër në vend të Thaçit, Mustafës apo Veselit dhe të më ofroj ndonjë post, nuk do ta pranoj. Ky është deklarim publik dhe vlen për gjithë jetën sa të jem gjallë. Por, nga ana tjetër, nëse Naser Vllasi bëhet dikushi dhe më propozon ndonjë post dhe më paguan mirë, do të pranoja pa asnjë hamendje. Besoj që u kuptuam. Por, shiko propzimin e Demaçit për Vllasin dhe Bakallin :Veprimtari Adem Demaçi, ka sqaruar se pse ish-zyrtarët komunistë, Azem Vllasin dhe të ndjerin Mahmut Bakallin, i ka futur në listë për veteranë të UÇK-së si pjesëtarë të Zyrës Politike të UÇK-së. Ai ka thënë se Vllasi dhe Bakalli e kanë ndihmuar me këshilla dhe informata.

   http://koha.net/?id=8&arkiva=1&l=142401

   Biseda mes shokës dhe thashetheme që demonstrata e vitit 1981 kanë qenë të organizuara nga UDB ka pasur që në vigjile të tyre e deri sot. Për ta hjek këtë mjegull duhet të mbahet një Simpozium shkencor dhe të thuhet e vërteta. Personin që e kam dëgjuar vetë se UDB qëndron pas demonstratave të vitit 1981 ka qenë Znj. Behatije Abrashi. Në shkollën ku punoja atëherë, për një kohë ka qenë aktiviste për deferencim. Kishim marrë urdhër që nxënësit mos t’i lëshojmë të dalin në demonstrata dhe deren e madhe të oborrit të shkolles e hapi një nxënese. Aty qelloi rastësisht Znj. Bahtije Abrashi dhe e kapi për flokësh nxënësen e futi në një portirnicë të shkollës, ku rinin prsonlei ndihmës I shkollës (ka qenë me xhama) dhe ia futi dy a tri shpulla të mira. Aty u gjedëm disa profesorë dhe intervenuam duke i thënë Znj. Abrashi se rrahja e nxënëses s’kishte kuptim. Ajo na u drejtu shkurt, “Ju s’dini gjë, pas gjithë kësaj është UDB”. Ne u tmerruam. Pra një kualifikim shkencor me fakte duhet t’iu jepet demonstratave që shumë thonë që i shfrytëzoi UDB, të tjerë që ishte direkt UDB organizatore, tjerë që UDB i shfyrtëzoi për t’ua marrë autonominë shqiptarëve të Kosovës, etj.
   Sa i përket Sabri Maxhunit Novosella, ai është deklaruar hapur dhe ka bërë betim publik duke e goditur Prapashticën. Në vend të këtyre goditjeve dhe akuzave më mirë do të ishte që të bëjnë një debat publik në TV.
   A nuk është thënë dhe a nuk po thuhet edhe sot e njëjta gjë, fatkeqësisht, për UÇK!? Si mendon ti zotëri që duhet ta shkruajmë historinë e çlirimit të Kosovës? Pa UÇK? Nuk shkon. Me UÇK “të akuzuar si dorë e zgjatur e Millosheviqit”!? Nuk bënë në asnjë mënyrë.
   Sepse pas disa viteve na del një Schmit me libër dhe na thotë “Skënderbeu ishte një bari” ose një Husamedin Ferr që do ta shkruaj një libër të tërë, se Skenderbeu ishte tradhtar e ata që kërkonin autonomi nën Turki dhe luftonin në anën e ushtrisë turke ishin patriotë.
   Pusi na ka marrë! Vetëm vajtimi dhe akuzat s’na ndoimojnë gjë.

   Përgjigjiuni
   Pelqej(1) Nuk Pelqej(0)
 10. sefedin krasniqi thotë:

  Përshëndetje Sinan Kastrati,

  Fillim e mbarim e kam lexuar fejtonin tënd lidhur me demonstratat e viti 1981. Ke bërë një punë të shkëlqyer. Kam pritur përfundimin që t’i them pak fjalë. Gjatë asaj kohe kam banuar nën shkollën fillore « Hasan Prishtina » në Prishtinë. Shumë miq të mi ende banonin në konvikte të studentëve dhe shkoja t’i takoj aty ku i kisha kaluar katër vite.
  Të kam njohur rastësisht nëpërmes Ismet Tahirajt dhe Ruzhdi Ismailit (ndjesë pastë !). Herën e parë të kam pa kur dole nga një lokal ngjitur me menzën e studentëve dhe ishe « qartur fare në fytyrë». Nuk di çfarë kishte ndodhur në atë lokal. Aty kishin qenë edhe disa studentë, por ti dole rrembyeshëm dhe me zhurmë. E pyeta Ruazhdiun, a mos po e njeh këtë student që iu paskan skuq sytë, zjarr për goje po qitka!? Ruzhdiu të kishte njohur mirë. Tha, ky është Sianan Kastrati dhe kam drojë që shumë shpejt do të burgoset, sepse është ekspozuar shumë. Po flet shumë haptas dhe po i beson gjithkujt.
  Më vonë kam dëgjuar nga Ismeti se të kanë burgosur. Ndërsa për peripecitë që i kishe pasur në Artakoll kurrë s’kam dëgjuar. As nuk kam pasur si të dëgjoj, sepse kam qenë « larg fronteve ». Sidoqoftë, më ke bërë të qeshem por edhe të ndihem keq.

  Kush vërtetë i organizoi demonstarata e viti 1981 që çmenden dhe dridhën Jugosllavinë ?

  Duke mos i nënçmuar ato të vitit 1968, për të cilat tashmë janë shkruar shumë faqe dhe dihen organizatorët, pse për këto të vitit 1981 askush nuk del të thotë : « Unë jam organizatori apo ne jemi organizatorët » ? Pse edhe pas 35 viteve të kaluara historianët tonë nuk organizojnë një Simpozium dhe të ftohen ata që janë përmendur më së shumti dhe që kanë bërë burg të gjatë për to, ta zëmë Ali Lajçi ? Pse nuk ftohet edhe Azem vllasi për të dhënë shpejgime të qarta se çka dihej në strukturat politike të asaj kohe dhe të ftohen politikanë të gjallë ? Pasi Sabri Maxhuni – Novosella haptas ka pohuar se kanë qenë të organizuara nga Serbia duke dhënë shembull Abdullah Prapashticen, duke u betuar publikisht, pse nuk ballafaqohen këta dy dhe të inçizohet gjithçka ?

  A po kemi frikë nga Serbia a nga vetëvetja ?

  Do ta rrëfej një ndodhi. Pas lufte shova në Gjermani t’ia marr një intervistë Gani Gecit që doli libër. Aty takova një mik timin nga Drenasi dhe e dija që kishte marrë pjesë në demonstrata. I thash, o N…, a ma jep edhe ti një intervistë për demonstratat e vitit 1981 ? Jo, tha, unë jam djalë hasreti dhe kam fëmijë. Çdarë do të thotë kjo, i thash ? – Do të thotë se nëse e them të vërtetën më vrasin, sepse në atë kohë OMLK e Hydajet Hysenit e pati marrë përgjegjësinë dhe betohem që edhe pse kam qenë anëtar i saj (apo në kryesi, nuk me kujtohet) askush nga ne nuk e ka ditur. Një ditë, tha na thirri Hydajeti e na tha : « Ne, OMLK-ja, jemi organizatorët dhe duhet të fillojmë me shkrimin dhe shpërndarjen e parullave. Që atë ditë filluam dhe unë, tha, i kam hudhur në trenin që shkonte nga Fushë Kosova për Drenas e Pejë ».
  Nëse dikur kishim frikë nga milicia e Serbisë, sot a mos po kemi frikë nga vetëvetja të themi atë që kemi thënë apo kemi bërë dikur. Derisa nuk dalin me shkrime sikur ti, ata që dikur kanë folur dhe kanë bërë burg edhe burgu u ka shku huq !

  Me rrëfimin tënd të fundit nga shumë njerëz dhe ngjarje të asaj kohe, më kanë ardh në kujtesë Fata dhe Xhevat Zymberi (motër e vëlla) nga Ruhoti i Pejës. Natën më të zorshme u kam bërë konak në banesën time njëdhomëshe. Kësaj fates gati ia kam parë edhe « sherrin ». Gjatë ditës e kishte lexuar një referat para studentëve në mes konviktit nr. 2 dhe nr. 3 mbi do blloka të kuq, gjysma të thyer. Të nesërmen më tha nëse mund të shkoja t’i merrja në dhomën e saj në konviktin nr. 1 disa gjëra. I kishte fshehur nën dyshek disa prulla dhe librin « Tradhëtia » të Kapllan Resulit. Megjithëse më pati pëlqyer jashtzakonisht shumë ai libër, sherrin ia paftë Kapllan Resuli tash për atëhere sepse përpak më patën burgosur milicia.

  Shëndet e jetë të gjatë Sian Kastrati !

  Përgjigjiuni
  Pelqej(6) Nuk Pelqej(0)

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...