Published On: 11 Shkurt, 2016

RRËFIME TË MOÇME ARBËRISHT:Kreshmesha

RRËFIME TË MOÇME ARBËRISHT
Kreshmesha
(nga Giosafatte Capparelli – Malcori)
Dielli, në ato ditë të fund marsi, ndërsa po ulej ture iu afruar kurrizit të Malit të Montesë, ku prapa tij, edhe pak, e do të fshehej për t’u prejtur edhe atë ditë, ashtu symadh dhe i zjarrtë si po dukej, nisi të kuqërrisni muret dhe dritaret e vjetra të shpisë së lalë Fatlumit. Ato mure dhe dritare të mëdha që ruanin ka(h) perëndimi dhe që derdheshin sipër një shesh të vogël e vezak, i cili, si për magji, kish(te) dalë nga bashkimi, në formë petikoi, i dy shpive të mëdha: ajo e Kaluqërave me atë të Lafkrave.

Na, fëmjët e gjitonisë sonë, asi moti, gëzoheshim ture kaluar pjesën më të madhe të ditës në këtë shesh të vogël e vezak, anfiteatër i lodrave e i ëndrrave fëmijërore tona, të cilit i kishim qepur emrin: “Bregu i Vogel”.

Lidhej ky, nga ana lart, me Bregun (o Bregun e Madh) me anë të një rrugic(j)e që shkonte nën shpisë së Kaluqërave, kurse, nga ana poshtë, me Sheshin e Madh (o Sheshin e Qishës) me anë të një shkall(j)e që, ture zdrepur, shkonte nën shpisë së Lafkrave, ndërsa, nga ana perëndimore, aty, që të kuptohemi, ku thundra qëndron hapur dhe nuk krijon, si në të kundërtën e saj, një gjymsë rrethi, një udhëz shumë e ngushtë, aq sa një gadhur i ngrakuar me barrë sa mënxit mund të hyni, e lidhni me gjitoninë e Shpellës.

Atë ditë marsi të vonuar, sperët (rrezet) e atij dielli trakulues (që kapton) e të prushtë, ture rarë mbi qelqet e dritareve, çaheshin e këputeshin në dysh, ture shtuar fuqinë e tyre, dhe çdo gjë veshej me një të kuqë të çelur aq sa krijonte në tërë atë gjitoni të vogël një atmosferë ëndërruese në të cilën binte në sy, ende më fort, shëmtira e një nus(j)e (kukulle) kasht(j)e e veshur me të zeza, plakë, e thatë, e ashpër, njerkë, vajtuese, e varur aty, dhjà tek ëndi (shtalka) i djathtë të dritares së ndarjes së zjarrit të shpisë së lalë fatlumit; rrini nën shkëlqimin e atyre qelqeve, me furkë e bosht ndër duar, dhe ndër këmbë mbani një kokërr portokal(j)e ku ishin ngulur, në rreth, si sperë dielli, shtatë penda pul(j)e.

«Kjo është Kreshmesha». Na tha lalë Fatlumi, kur na pa të tërmosur (lebetitur) përpara asaj pamje që, në fund të fundit, çelni fantazinë tonë, dhe, gjithashtu, këllit në shpirtin tonë fare pak lemeri, aq e shëmtuar ish(te) dukja e saj.

Gjatë fëmijërisë sime, lalë Fatlumi, ashtu si(ç) kam thënë edhe në disa rrëfime të tjera, ishte pjesëtari i fundit të familjes fisnike të Lafkrave, një nga (si edhe ajo e Kaluqërave, bashke me disa të tjera) dyert e mira të katundit tonë. Kish(te) kaluar, aso kohe shtatëdhjetat, e shkoni ditët që i mbeteshin, para që të ndërroni jetë, ture shkoqùr kujtimet e tij, ture diovasur, ture shkruar, dhe nëng mangojnë rastet që na kushtoni neve, fëmijët e gjitonisë së Bregut të Vogël. Të paharruara historitë dhe ndodhitë që na rrëfyeni (rrëfente), dhe mbresa të forta e të pashlyeshme ende ruami në kujtesën tonë nga rrëfimet që na diovasni, të gjitha të shkruara në një libër dorëshkrim që kish(te) bërë don Eroku, një lalë i tij, aq i moçëm sa ai vetë ng’e mbani mend. Atë dorëshkrim, lalë Fatlumi, e ruani si sytë e ballit.

Në dimër, kur moti ish(te) keq, o kur, në mënyrë të papritur, rrëpirni, o kur vorea fryni ture ulëritur anamesa rrugicave, o kur bora zbardhni udhë, sheshe, fusha e male, e nga qaramidhet, e rënduara nga kjo barrë e bardhë, e shpive të ulta vareshin dhjetëra e dhjetëra kanarikul (cepikë), që si helle akulli arrinin njera në truall, dhe një i ftohtë i thatë të pritni çerën, – dimra acari kemi shkuar; rrëfyejnë, pjeqtë tanë, se në motra të lashta, kur dimri egërsohej dhe i ngulni dhëmbët e thonjtë katundit tonë, atëherë bora bini me ditë e javë të tëra, aq sa të dukej se ajo ng’ bini vetëm nga qieli në dhe, por edha nga dheu në qiell – atëherë na i shkojmë në shpi lalë Fatlumint, e jo pa e lajmëruar përpara, dhe përherë ture i shtruar pye(j)tjen e zakonshme: «Sa nesh mund të vijmë?»; përgjigjja, gjithmonë, ish(te) po ajo, dhe ngaherë e shoqëruar me një buzëqeshje: «Aq sa mban vatra!». Ndërsa, më motin e mirë, Bregu i Vogël me muret e larta që e rrethojnë, me ato hyrje e dalje që kish(te) në tri anë të tij, arrini të kish(te) një ajrisje parrajsore që me të vërtetë t’e kish(te) ënda të kalonje aty ditë të tëra; dhe probleme të tjera ng’ishin: sheshi ynë kish(te) vende pjot.

Kështu se, atë ditë të fund marsi, nën sperët e atij dielli pranveror që po trakulonte, i kumbisur me kurrizin mbi murin e shpisë së tij, lalë Fatlumi zu fill të na kallëzoni, jo para së të nderqni zërin e të ulni shapkën, aq sa të pengoni diellin që të mos i bini ndër sy, historinë e Kreshmeshës.

«Kreshmesha ish(te) gruaja e Karnivalit. Qëndroi vetëm pasi i shoqi gjet, në mënyrë të papritur, vdekjen të martën e Ditëve Hua të motit 18**.

Njihej, në katër anët e vendit, ky njeri, si i pandënduri (llupsi) më i mirë i gjithë botës; ish(te) i zoti të hani e të pini për ditë e net të tëra pa të sosur fare.

Dhe rasti i mirë i duall, dhe ng’e la t’i shkoni humbje, mbas Ditës së të Vdekurëve.

Nisni java e të Lidhurave. Shtatë ditë të tëra, plus dy të marra hua, për të ngrënë, të pirë e të këcyer, para Kreshmës së Madhe, gjatë së cilës do të ruheshin dyzetë ditë agjërimi më të pjot e metani më të thella në përgatitjen e Pashkëve të Mëdha.

Ng’i shkoi dëmë asnjë ditë, gjatë asaj jave: hëngri e piu me të madhe, ditë e net këcei e këndoi, shpinë e vet e lërei si edhe të shoqen, ng’ desh t’e dini më se ku ish(te), njera kur, ture u dirë (gdhirë) e marta e Ditëve Hua, mbi një shkall(j)e druri, i vdekur e i startarosur, me buzët që i kishin mbetur të shpërveshura e të varura, të trasha e të fryta si dy copa mish të zier, nga të cilat, ashtu i shtrirë si(ç) ish(te) mbi shkallës, i kulloni vera e tepërt, me barkun e frytë, aq sa dukej se do të dilni nga këmisha dhe nga çasti në çast të pëlsitë (të pëlciste), me këmbët përpara, katër nga shokët e tij më të ngushtë ia qelltën (shpunë) në shpi të shoqes, Kreshmeshës.

Gjindja e katundit disi të tromaksur nga pasojat e festave dhe të verës, por edhe pse të porsa rarë nga shtrati, atë menatë, mbanin vesh se të xënin të rejat e asaj nat(j)e. Dhe ndërsa gojë më gojë, derë më derë, gjitoni më gjitoni përhapej lajmi i lemerishëm të vdekjes së Karnivalit, Pjeqësia e katundit, edhe ajo pak e tromaksur nga kjo ndodhì, pa humbur mot, u mbjodh, dhe, anagast, vendosi rreth kësaj vdekje, dhe, me gojë të Kryepjakut, shpalli programin e ditës:

“Pjeqësia, këtu e mbjedhur, sot e marta e Ditëve Hua të motit 18**, gjegji martritë, këndoi kartat, muar parasysh bëmat e të ndjerit, gjatë kësaj jave, dhe gjykoi Karnivalin Grykëmadh. Vendimi, që e nderuara Pjeqësi ka lëshuar, do të bëhet i ditur, në formën cerimoniale ashtu si(ç) e kërkon tradita jonë e lashtë, po sot mbasdite, në orën katër, tek Sheshi i Madh, para popullit”.

Dy orë para orës katër, ashtu si(ç) kish(te) vendosur e nderuara Pjeqësi, gjindja e katundit zunë të fularnin Sheshin e Madh para Qishës së Madhe. Gra, burra, pjeq e fëmilë, aty të grumbulluar, buthtonin, në shprehjet e tyre, një padurim të madh, dhe ture ndërruar fjalë me njëri tjetrin, ture dhënë mendime e gjykime, ture pushtitur deklarata se si do të përfundoni kurmi-kufomë i zotnisë Karnivali-t Grykëmadh, ture qeshur, ture qarë e ture kënduar bënin që ai shesh të brumbullini (gumëzhinte) nga të katër anët, dhjà sikur aty t’u kishin derdhur disa gonè arëzash dhe atë t’e (ta) kishin pusht(r)uar.

Gjindja vejnë ture u shtuar, po ashtu edhe thërritjet e tyre, të cilat u bënë edhe më shurduese kur, pak para orës katër, nga udhëza që ulej nga gjitonia e Shpellës, dhe bini dhjà në qëndër të Sheshit të Madh, katër burra, po ata të asaj menate fatzeze, zdrepeshin nga pjesa e lartë të katundit ture mbajtur sipër mushkut (kollapit) të tyre shkallën-tavùt, ku, i frytë, i bubunjasur, ngjyrëmanushaqe, i vdekur dhe i startarosur, rrini i strirë kurmi-kufomë i Karnivalit Grykëmadh. Prapa, vijnë pas, e shoqja Kreshmesha ture qarë e vajtuar, burra me arganete e karramunxa (gajde) dhe, në fund, një turmër fëmilësh, që nxini si një re e mbarsur me shi, që ture thërritur e këcyer, ngrëni në ajër shtëllunga buhoi (pluhuri) gjatë asaj udhëze.

Shkalla-tavut me Karnivalin sipër u vendos në mes të sheshit, njerëzit hodhën valle rreth të vdekurit, pinë, kënduan, ndërsa Kreshmesha, në këmbë të shoqit, qani fatkeqësinë e saj dhe vajtoni burrin e vdekur:

“Oh e mjera u! Si të le (lashë) vetëm, u e shkreta? Oii, e zeza u!

Kish të m’u kishin tharë e këputur këto këmbë? Oii, e zeza u!

Thashë, atë, të pavlyerin e burrrrit tim, ka për t’e ruajtur i Madhi Zot! Oii, e zeza u!

Si ng’më gjeti edhe mua cinxulluza (vdekja) e zezë? Oii, e mjera u!…”

Në orën katër pikë, ra një qetësi e madhe mbi sheshin para qishës dhe mbi katundin e tërë. Pjeqësia rrini aty, para derës së madhe të qishës, ndërsa Kryeplaku bëhej gati të diovasni vendimin e gjyqit. Dhe, mbasi rregulloi zërin, me ton të lartë e madhështor, ashtu si(ç) e kërkoni cerimonia, zu të këndoni vendimin e gjyqit:

“Sot, e marta e Ditëve Hua të motit 18**, Pjeqësia e këtij katundi u mbjodh për të gjykuar sjelljen e Karnivalit Grykëmadh gjatë javës së fundit të jetës së tij, dhe nga ato që gjegji nga martritë, nga këndimi i kartave, nga bëmat e tij që rrëfifen gojë më gojë, duall në shesh se, gjatë kësaj jave të të lidhurave, Karnivali Grykëmadh piu shtatë bute me verë, hëngri pjot sallucica e hjiromer njera sa vdiq i startarosur si e shini edhe ju. Për kaq sa thamë, ai baltësoi shpirtin e vet me mëkatin e grykësisë, parandaj kurmi-kufomë i tij dënohet me djegie. Pjeqësia e katundit urdhëron, gjithashtu, që të bëhet gati, këtu, tek ky shesh, një zjarr i madh me shkarpa të thata e me dru lisi e të digjet kurmi-kufomë i Karnivalit Grykëmadh para se të bierë muzgu, dhe nesërmenatë hit, që do të mbetet pas djegies, të shprishet e t’e marrë lumi.”

Me kaq, Pjeqësia e katundi la sheshin.

Gjindtë, të dhezur nga festa, nga vera, por edhe më shumë, nani, nga vendimi i Pjeqësisë, dukeshin të marrë. Thërrisjnë e ulërijnë edhe më fort se përpara, dhe kush me shkarpa të thata, kush me një krah dru lisi, ashtu si kish(te) urdhëruar Pjeqësia e katundit, në një të hapur e të mbullitur sysh, bënë gati një zjarr aq të madhë sa flakët e tij zdallambarnin (shndritnin) tërë atë shesh të pafund, dhe nistën të përvëlonin e përsullonin për së largu.

Sipër kësaj pis(j)e (ferri), në të rarë muzgu e asaj dit(j)e, u kumbis kurmi-kufomë i Karnivalit Grykëmadh.

Ra muzgu, ra nata, por vallet, këndimet, të pirat, të thërriturat, të gjindjes rreth zjarrit, vazhduan njera para agut. Pëstaj, të lodhur e të këputur, secili muar udhën e shpisë së vet.

Ndërsa, i tërë sheshi dhe katundi të zbrazur mbanin erë shkrumë e hi, aty, para atij zjarri gjymsë shuar, mbeti vetëm Kreshmesha, e taraksur dhe e gurosur.

Të nesërmen u kish(te) dirë e merkurra pas Ditëve Hua. Ende me natë, u fshi Sheshi i Madh, hit të grumbulluar u vu në disa thasë, dhe u shprish, ashtu si(ç) kish(te) porositur e nderuara Pjeqësi, mbi lumin e kulluar që rrjidh qetë, afër fare katundit.

Çudi! Kreshmesha, nga vendi ku e kishin lënë gjindja e katundit një ditë para, ng’ kish(te) lëvizur fare; ashtu e tromaksur dhe e gurosur dukej se vazhdoni të qani e të përgjoni burrin e saj.

Ajo kish(te) vdekur. Dhe vdekjen e saj, katundi e muar vesh vonë, aty nga mesi i ditës.

Që atë ditë, ajo nisi të simbolizoni Kreshmet e Mëdha. Tradita popullore e paraqet atë si një nuse (kukull), pjakë, e shëmtuar dhe e thatë si një shkarpë, shenja këto të varfërisë, mjerimit dhe agjërimit, e veshur me petka popullore të zeza për vdekjen e të shoqit, dhe me furkë e bosht ndër duar, që ture tjerrë, ajo u kujton të gjallëve rrjedjen e ngadalshme të jetës së njeriut njera në vdekje, dhe përfundon, stolisja e saj, me kokërr portokale me shtatë penda pul(j)e, të ngulura në formë rrethi, si sperët (rrezet) e diellit, simbolizojnë ato, shtatë javët e Kreshmeve të Mëdha. Të parat gjashtë nga këto penda, çdo të diel, si shkojnë javët, hilqen e digjen, kurse e shtata e ka radhën të Shtunën e Madhe. Ajo hilqet e digjet bashkë me Kreshmeshën në të rarë kumborët hareshëm që paralajmërojnë ngjalljen e Krishtit, ndërkohë që prifti në qishë, ture shprishur fjeta dhafnie e petale lulesh, këndon: “Ngreu, o Perëndi, jetën gjyko… Anàsta o Theòs, krìnon tìn ghìn…”

Këtu, duhet shtuar, fëmijë të dashur, se katundi ynë ng’e ka pasur në traditë Kreshmeshën, përkundra ng’e njih(te) fare. Qe ime shoqe, zonja Amele, që është me origjinë, ashtu si(ç) dini të gjithë ju, nga katundi arbëresh shumë afër tonit, e cila kur erdh mes nesh, mbas martesës, bashkë me pajën e shpresat e nusërisë, suall (soli) me vetë edhe Kreshmeshën. Kështu se, për herën e parë në katundin tonë, ajo u var në dritaren e shpisë sime. Por, gjithashtu, lipset të dihet, se edhe të tjerë katunde arbëreshë ng’e kanë pasur në traditën e tyre. Kreshmesha i nget (përket) tradites lëtire (italiane) ku, në mbarë vendin (Italinë) njihet me ëmra të ndryshëm: Quaremma, Coremma, Caremma… ka edhe kush thotë që ka lidhje me mitoligjinë greke, prandaj e njeh me ëmrin “Kloto” (Kloto, një nder tri Parkat; klothes = tjerrësja, ajo që me furkë e bosht tjerr(te) fatin e njerëzve).

Përfundomi kështu, ture thënë se arbëreshët Kreshmeshën e kanë marrë hua nga tradita lëtire, i kanë rregulluar ëmrin (ture u nisur nga fjala Kreshmet, kanë farkëtuar fjalën Kreshmèshë), dhe, si çdo gjë, gjatë këtyre shekujve, që kanë marrë hua pa detyrën e kthimit, edhe kreshmeshën, si të tjerat gjëra, e kanë përvetësuar».

Dhe këtu, e me këto fjalë, lalë Fatlumi, i dha fund kallëzimit të tij.

E Ënjtja e Madhe kish(te) shkuar.

Atë natë të Prëmte e Zezë, ture u dirë (gdhirë) e Shtuna e madhe, na fëmijët e gjitonisë sonë ng’ kemi mbullitur sytë fare. Prisnim me padurim të madh të zbardhni e Shtuna e Madhe se të dijmë cilin prej nesh, zonja Amele, guraja e lalë Fatlumit, do të zgjidhni për të helqur pendën e fundit tek Kreshmesha, e t’e digjni në zjarrë bashkë me kukullen. Tradita parashikoni, në mes të tjerash, se një fëmijë i vogël i familjes gëzoni të drejtën e helqjes dhe e djegies së pendës fundore, sepse ai, me moshën e tij të njomë, simbolizoni çeljen e jëtës së re në botë.

Lalë Fatlumi me zonjën Amele, fatëkeqësisht, ng’ kishin pasur bijë.

Shumë gjëra si kjo (Kreshmesha, gjuha, prejardhja, riti, lashtësia, klasicizmi…) në rininë tonë, kanë qenë simbolet e mitet në të cilat brezi ynë, e këtu kam fjalën per ata që sot kanë kaluar të pesëdhjetat, ka besuar dhe ka marrë frymëzim per të krijuar një ideal jete.

Sot? Sot po ashtu si dje, ng’ dua të shkoj si pesimist që ndjell zi. Vetëm se nanì kanë ndërruar pikat e referimit nga të cilat rinia, sot, frymëzohet.

A ka mbetur ende, sot e kësaj dite, në katund ndonjë kukull- kreshmeshë?

Ky rit, si i till, ng’ ka pasur, në katundin tim, gjatë kohës, ndonjë përhapje të madhe. Ng’ dua të gabohem, por deri nja dhjetë vjet përpara, familja Taurino, më saktësisht, z. Mena Elmo e Kaluqërave, ndjesë pastë, kishte një kukull-kreshmeshë, ndoshta e vetmja kopje ende në qarkullim. Unë, të kësaj kukull, ruaj në arkivin tim një kopje fotografike.

Ju kërkoj, të dashur lexues, ndjesë për gabimet që do të përpiqni (hasni) gjatë diovasjes.

Lexohemi.

Malcori.

Firmozë – Shqipëri e Italisë, mars 2015.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...