Published On: 26 Shkurt, 2016

Roli i autorit në kohën më kritike të kombit…

  • U bë promovimi i librit “Për Gjermanin”-histori diplomatike dhe kujtime, nga autori Bashkim Zeneli.

Maxhun Smajli                                                                     

Ditë më parë, nën organizimin e përfaqësisë diplomatike të Republikës së Kosovës në Munih, u bë promovimi i librit “Për Gjermaninë” – histori diplomatike dhe kujtime, të autorit, Bashkim Zeneli, ish-Ambasador i Republikës së Shqipërisë në Gjermani gjatë viteve 1997-2002.

Edhe karrikat e fundit të sallës së Qendrës kulturore 2411 në Munih, ishin të mbushura me bashkatdhetarë; krijues dhe dashamirë të librit, të ardhur nga anë të ndryshme të Gjermanisë, por edhe nga Austria.

Çdo i pranishëm në sallë mbante në dorë librin: “Për Gjermaninë”, si vlerë e çmuar, për të pasuruar shpirtin e tyre me një boshllëk njohurie, nga një kohë që siç thoshte autori,  Bashkim Zeneli; “U largova nga Shqipëria për në Gjermani, duke e lënë atdheun në flakë, ku nuk shkoj shumë dhe nga flakët u përfshinë edhe pjesët tjera të atdheut tonë; Kosova, Kosova Lindore dhe Ilirida, tashmë nga pushtuesit shekullor serb e maqedon.

Në sallë mbretëronte qetësia, kur Naser Idrizi, Konsulli përgjithshëm, në shenjë nderimi për autorin, Bashkim Zenelin, referuesin e librit, Bedri Islamin, dhe për të pranishmit në sallë, i ngritur në këmbë, i përshëndeti dhe falënderoi për pjesëmarrje në promovimin e librit “Për Gjermaninë”, që siç tha, “është i një rëndësie të veçantë për diplomacinë shqiptare në përgjithësi”.

“Është një kënaqësi e veçantë për ne si përfaqësues të Republikës së Kosovës, por kujtoj edhe për ju, që sot po bëhet promovimi i një libri diplomatik, që për autor ka diplomatin, i cili gjatë viteve 1997-2002, në ditët më të vështira të kombit tonë, bëri të pamundurën për sensibilizimin e çështjes shqiptare. E sot, të nderuar, në mënyrë simbolike, përmes këtij organizimi promovues, ne si përfaqësues të shtetit të Kosovës, por edhe në emrin tuaj, shprehim mirënjohjen dhe falënderimin tonë për punën e madhe që ka bërë autori i këtij libri, Bashkim Zeneli”.

Më pas, drejtimin e programit promovues të librit e mori, ztr. Hamdi Reçica, konsull pranë Konsullatës së përgjithshme në Munih, njëherësh autor i krijimeve të shumta poetike.

Për rëndësinë e librit foli, Bedri Islami, i cili mes tjerash tha: “U ktheva prapë në Munih, nga ku i kam të freskëta kujtimet për punën e madhe të shqiptarëve për çlirimin e Kosovës. Këtu, përveç atdhetarëve të shumtë, patën punuar edhe Fehmi e Xhevë Lladrovci. Jemi tubuar, apo na ka tubuar libri dhe vetë autori, një bashkudhëtar i veprimtarisë për çlirim, ish-Ambasadori, Bashkim Zeneli. Librat e diplomatëve janë shumë të pakët dhe delikat. Ky libër ndryshon nga librat e tjerë, sepse vetëm në faqet e fundit mund të kuptosh shpirtin e tij patriot. Ztr. Bashkim Zeneli nuk ishte ambasador vetëm i Shqipërisë, por i gjithë shqiptarëve. Derisa shfleton faqet e librit, në brendi të kopertinave, lexuesi do të takohet me realitetin se, sa më shumë që ndrydhej popullata shqiptare e Kosovës, aç më tepër  intensifikohej përpjekja  e diplomacisë sonë. Aç më tepër diplomati ynë, autori i librit, shkrihej, tretej në shpirtrat e shqiptarëve e veçmas atyre mërgimtar, derisa u shndërrua në një trup të vetëm. Ky diplomat me fat, në ditët më të vështira të kombit tonë u gjet me shërbim diplomatik në shtetin e njerëzve të mëdhenjë; Göthe, Nitsche, Hegelit etj., në Gjermani. Në shtetin më të preferuar të shqiptarëve, ku edhe gjindet numri më i madh i tyre; nga Kosova dhe trojet tjera etnike”.

Libri ka 557 faqe të ndara në tri pjesë; – Pjesa e parë; Nga ndarja deri te rënia e Murit të Berlinit (1-179); Pjesa e dytë; Muajt drejt bashkimit, ëndrrës së madhe gjermane (181-355) dhe Pjesa e tretë; Vitet e mia në Gjerm ani (357-551).

Pjesën e tretë e fillon me Guten Morgen, Deutschland dhe e përfundon me Danke, Deutschland!

Pra ky libër të bënë përshtypje për vlerat e saja të mëdha më të hapur kopertinat, kur lexojmë përgatitjen arsimore dhe intelektuale të autorit. Pastaj, konsultimin me literaturë të shumtë; 110 libra historik, gazeta revista dhe artikuj nga autorë të ndryshëm. Përveç këtyre, i rrisin vlerën librit edhe roli i autorit në kohën më kritike të kombit… Andaj, lexues të dashur ju ftoj që këtë libër ta keni në pronësi tuajën. Duke e lexuar dhe rilexuar, ju do të mësoni për një periudhë të krenarisë kombëtare edhe në fushen diplomatike të atdheut tonë.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...