Published On: 25 Shkurt, 2016

Rezoluta për zgjedhjen e Presidentit, që nuk u jetësua

  • Përkujtesë
Shkruan: Dr.Muhamet Hamiti
Mbas krizës politike që krijoi zgjedhja jokushtetuese e Behgjet Pacollit President të Kosovës para pesë vitesh, liderët e tri partive politike, PDK, LDK, dhe AKR, Hashim Thaçi, Isa Mustafa dhe Begjet Pacolli, kanë pasë arritur një marrëveshje më 6 prill 2011 me të cilën pajtoheshin që për Presidente të propozohej nënkolonelja e policisë Atifete Jahjaga, me zotimin që të bëheshin ndryshimet kushtetuese dhe të Ligjit për Zgjedhje në mënyrë që herën tjetër Presidenti i Republikës së Kosovës të zgjedhej drejtpërdrejt nga populli. Kjo Marrëveshje u votua me shumicë absolute në Kuvend si Rezolutë më 7 prill 2011. Por nuk u realizua kurrë.
Kjo është pika 2, kyçe, e kësaj Rezolute të Kuvendit të Republikës së Kosovës:
2. Kuvendi i Republikës së Kosovës mbështetë zotimet dhe afatet kohore të përmbajtura në Memorandum që kanë të bëjnë me nevojën për amandamentimin e Kushtetutës së Republikës së Kosovës dhe legjislacionit të ndërlidhur në mënyrë që presidenti i Republikës së Kosovës të zgjedhet në mënyrë të drejtpërdrejtë nga populli. Kuvendi mbështetë afatin kohor të përmbajtur në Memorandum sipas të cilit zgjedhjet e para presidenciale në Kosovë do të mbahen jo më vonë se gjashtë muaj nga data në të cilën ndryshimet e nevojshme kushtetuese dhe legjislative hyjnë në fuqi. Kuvendi mbështetë themelimin e një komisioni, të udhëhequr nga një deputet i Kuvendit i identifikuar nga koalicioni qeverisës, për këtë qëllim ashtu siç është paraparë në Memorandum. Në pajtueshmëri me Memorandumin, Komisioni do të synojë të kryejë punën e vet brenda 6- 9 muajsh nga data e themelimit.
Rezoluta nuk u jetësua kurrë sepse sheshazi ka munguar vullneti i dy aktorëve kyçë të Marrëveshjes, Hashim Thaçit dhe Isa Mustafës. Këta të dy, por edhe shumica e liderëve politikë, e duan zgjedhjen e Presidentit si pjesë të pazarit për pushtet — formim të Qeverisë.
Zgjedhja e Presidentit në votë popullore do t’u hiqte liderëve kryesorë politikë të Kosovës një instrument të fuqishëm manovrues për formim të koalicionit/Qeverisë.
I vetmi lider politik që ka ngulmuar për zgjedhje të Presidentit të Kosovës nga populli –
në kohën kur ishte hartuar Korniza Kushtuese e Kosovës në kohën e Administratës së OKB-së në Kosovë (UNMIK) – ka qenë Presidenti Ibrahim Rugova. Atë kohë të gjitha formacionet politike shqiptare, pos Lidhjes Demokratike të Kosovës (LDK) të Ibrahim Rugovës, kanë qenë kundër zgjedhjes së Presidentit me votë popullore. Kundër kanë qenë edhe serbët.
 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...