Published On: 8 Shtator, 2016

Republikën e deshëm vetë, jo bashkimin me Shqipërinë

Republikën nuk na e imponuan. Atë e kërkuam dhe e dëshiruam vetë. Ishin pikërisht vuajtjet tona drejt kësaj përpjekje që motivuan botën perendimore për të na çliruar dhe pavarësuar.

Mungesa e përgjegjësisë shtetërore për tu marrë me problemet reale në vend po synohet të mbulohet me simulim të një krize të identitetit në Kosovë.

Kjo krizë – që me zell po ushqehet nga rebelë pa kauzë në të dy anët e kufirit – ma kujton atë thënien e famshme, po parafrazoj, ki kujdes çka dëshiron se ka rrezik që dëshira të plotësohet.

Republikën nuk na e imponuan. Atë e kërkuam dhe e dëshiruam vetë. Ishin pikërisht vuajtjet tona drejt kësaj përpjekje që motivuan botën perendimore për të na çliruar dhe pavarësuar.

Republikën nuk e zgjodhëm në vend të Shqipërisë. Ishte opsioni i vetëm për tu liruar nga shtypja dhe për të qenë zot të vetvetës. Ishte opsion i vetëm edhe për shkak se as ne dhe – çka është më me rëndësi – as Shqipëria nuk kishim kapacitet për më shumë.

Pjesëmarrja e elitave tona politike në dizajnimin dhe krijimin e Republikës nuk ishte përmbajtësore për fajin e tyre dhe jo të aleatëve që e krijuan shtetin tonë.

Obsesionimi i “etërve” formal të Republikës me faktin se po bëheshin pjesë e historisë me shpalljen e pavarësisë i kishte bërë ata që pak të mendojnë për funksionalizimin e shtetit.

Si duket kishin menduar se shteti ishte një profeci vetëpërmbushëse.

Tash që tërheqja e aleatëve kyç nga kujdesi i përditshëm i vendit i ka bërë të ndjejnë peshën e rëndë të përgjegjësisë shtetërore, kësaj elite politike të konsumuar i është aktivizuar instikti i vasalit që kërkon një zotërues të ri. Dhe atë e kërkon në Shqipëri, ndër vendet e pakta në botë që aktualisht mund t’i konkurrojnë Kosovës me keq-qeverisje.

Problemet në vend nuk mund të zvogëlohen apo fshehen duke ia bashkangjitur ato problemeve të mëdha të Shqipërisë.

Fakti që kjo klasë e konsumuar politike nuk ka qëndrueshmëri për të jetësuar shtetin – në kuptimin e plotë të fjalë – nuk do të thotë që Republika do të dështon.

Republika do të bëhet, për këtë jam i bindur.

Siç është dizajnuar nga aleatët tonë, Republika do të bëhet një shtet ku mirëqenien mund ta kërkojnë dhe gjejnë pa dallim të gjithë qytetarët që Republikën e njohin dhe e pranojnë për atdheun e tyre dhe që i kontribojnë zhvillimit të Republikës duke punuar.

Kjo Republikë do të bëhet kur debati shoqëror të përqendrohet në ekonomi, arsim, shëndetësi dhe drejtësi, tema për të cilat kjo klasë e konsumuar politike nuk ka asgjë për të thënë.

Vetëm kur të arrijmë përparim në këto fusha mund të bisedojmë nëse ky progres mund të zgjerohet edhe në Shqipëri.

Deri atëherë, kemi shumë punë për të bërë.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...