Published On: 8 Mars, 2016

Republika Jonë e Kosovës! (Apo, si ta kthejmë Kosovën nga de fakto protektorati në një demokraci algoritmike)

Nga Yll Rugova

Kosova është shpallur shtet i pavarur, me kushtetutë të veten dhe nën administrimin e askujt tjetër pos qytetarëve të Kosovës. Po, ajo është shpallur republikë me ndihmën e partnerëve ndërkombëtarë, edhe po, ende nuk është funksionalizuar në tërësi. Por, në rastin e parë si qytetarë të Kosovës përveç mirënjohjes (që e kemi obligim moral) asnjë obligim tjetër nuk kemi ndaj bashkësisë ndërkombëtare. Të paktën jo ligjor. Sa i përket funksionalizimit, këtu duhet të kemi kujdes në marrëveshjet absurde që po bëhen me Serbinë, por edhe sa i përket mënyrës se si vetë sillemi ndaj shtetit që është në ndërtim. Pa e njohur së pari ne Kosovën si shtet, nuk mund të presim ta njohin të tjerët.

Kushtetuta e Kosovës, njëherë për njëherë na vështirëson shumë ndryshimet ne të (sepse edhe ⅔-tat e votave të serbëve duhen për çfarëdo ndryshimi). Sidoqoftë, ndryshimet janë të mundshme. Kushtetuta aktualisht është si një kompjuter pa asnjë program të instaluar, ku programet duhet t’i instalojmë vetë. E nëse na duhet, edhe sistemin në tërësi mund ta ndryshojmë e instalojmë vetë.

Kurse kur flasim për çfarë sistemi duhet të ketë Kosova, këtu na duhet diskutim ma i gjërë shoqëror. Teknikisht, mendoj se janë tre rrugë të ndryshme që mund t’i ndjekim. Mund të bëhemi shtet i zakonshëm ballkanik që vazhdimisht kopjon modelet e shteteve të zhvilluara. Shtet eksperimental, me modele të paprovuara deri më tani. Ose protektorat ndërkombëtar.

Si shtet i zakonshëm ballkanik nuk është se e ka ndonjë të ardhme, njësoj siq nuk kanë shumë të ardhme shtetet tjera të preokupuara me të kaluaren, me luftën me gjuhën dhe krenaritë tjera të tyre. Si shtet i tillë, Kosova do të ishte në garë të vazhdueshme në Ballkan dhe përfundimisht si skenarin më të mundshëm të zhvillimit do të mund ta kishte Maqedoninë. Sidoqoftë, në një skenar të tillë, nuk është se cilësia e jetës do të ishte më e keqja në botë. Kosova mund të mbetet një nga shtetet më të varfra në Evropë, por më mirë se shtetet e varfra të Afrikës.

Unë nuk jam shumë idhëtar i rrugës së parë.

Personalisht mendoj që jemi në rrethana të përkryera për të eksperimentuar. Mendoj që duhet ta kemi guximin që modeli i organizimit shoqëror, politik e ekonomik të jetë në përputhje me kontekstin aktual shoqëror e teknologjik. Për shembull, pse duhet që votimi të ndodhë me copa të letrës nëpër kuti, e numërimi i këtyre votave të bëhet nga individ të njëanshëm të partive? Tashmë përmes teknologjisë jemi (njerëzimi në përgjithësi) duke qarkulluar triliarda euro në vit me siguri ekstremisht të lartë. E pse nuk mund ta bëjmë të njejtën edhe për votat? Logjistikisht do të ishte tepër më e lehtë, kurse edhe sa i përket sigurisë, votat do të ishin 100% të sakta.

Si termrregulloret algoritmike veç ka filluar të jetë pjesë e diskutimeve në qarqet dhe debatet në SHBA dhe Evropë. Ideja është që ligjet të jenë të krijuara asisoj që teknikisht mos respektimi i tyre të jetë i pamundur (si për shembull nëse në Facebook e bën like një foto ose postim, është a pamundur që t’ia bësh like 2 herë, sepse sistemi nuk e mundëson. Pse nuk mund të ndodhë e njejta edhe me votimin?).

Në rrethanat aktuale sistemi politik, shoqëror e ekonomik nuk ka ende një alternativë të testuar dikun në botë. Shumica e shteteve të botës funksionojnë ende me modelin e shteteve-kombe të bazuara në mitet kombëtare e historike. Ato i bashkojnë njerëzit rreth gjuhës, ideve, religjioneve dhe përrallave të projektuara në të kaluaren dhe në emër të kësaj pastaj punojnë e luftojnë për shtetin e tyre.

Ato shtete janë reflektim i periudhës në të cilën janë inceptuar. Për to është shumë më i vështirë eksperimentimi dhe ndryshimi. Kurse për Kosovën që ende nuk është shtet, eksperimentimi është një mundësi e mirë. Ndoshta, madje mund të themi e vetmja arsye pse duhet të jetë shtet.

Përndryshe mund të zgjedhë edhe rrugën e tretë, të mbetet veç një protektorat ndërkombëtar me liri të zgjeruar në arsim, gjuhë e kulturë…

Çkadoqoftë që dëshirojmë për të ardhmen e Kosovës (shtet të zakonshëm, eksperiment apo protektorat), së pari duhet ta krijojmë mundësinë që të zgjedhim. Me njerëzit aktual në pushtet, Kosova po e humbet çdo ditë e më shumë mundësinë e zgjedhjes.

Prandaj, së pari duhet ta heqim këtë pushtet, e pastaj ta nisim diskutimin.

(Kosova mund të zgjedhë edhe të bashkohet me Shqipërinë, pastaj debati do të ishte pak a shumë prap i njejtë, Shqipëria e Bashkuar çfarë shteti duhet të jetë: shtet ballkanik, apo shtet i guximshëm që eksperimenton?).

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...