Published On: 3 Shkurt, 2016

Rektori dhe dekanët duhet të jenë menaxher, e jo aparatçik të partisë!

 

Fadil Maloku

 

1.Gjatë gjithë kohës së pasluftës është kultivuar (njëherë përmes: LDK-s, tani PDK-s) stereotipi i vënies së monopolit të Universitetit Publik nga politika… përmes partizimit! Mjerisht, kjo traditë është duke vazhduar edhe në ditët e sotme me rastin shpalljes (në fakt; improvizimit!) së zgjedhjeve të përgjithshme në Universitetin “Hasan Prishtina”. Ku pothuajse në të gjitha Fakultetet, u ndërtua një praktikë e njëjtë e (leximit të CV-s) përzgjedhjes së dekanëve.

2.Praktika leximit të CV-ve, si gjëja kriter përcaktues për të shprehur vullnetin e kandidatit (lexo: grupit, klanit apo partisë!) për t’u përzgjedhur në postin e dekanit, pa ndonjë OFERTË konkrete të ilustruar me: obligime dhe përgjegjësi paraprake në formë të një Projekti Ideor, nga ana gjithë atyre që dëshiruan të bëhen dekanë, për mendimin tim jo vetëm që ishte absurde po në fakt ishte  banale dhe tejet jomorale!

3.Ishte ABSURDE, për shkak se; leximi i CV-ve, para kolegëve me asnjë element s’e dëshmon as aftësinë e as paaftësinë e kandidatëve mu zgjedhë dekan, aq më tepër kur posti i të qenit dekan në çdo njësi akademike s’është vetëm privilegje, e as post akademik e intelektual, por një post menaxherial, ku çdokush s’e posedon si dhunti!

  1. Ishte BANALE, sepse votimi do të duhej të dilte si një “produkt” i ballafaqimeve konceptuale midis dy apo më shumë kandidatëve, e jo i klaneve e grupimeve; politike, klienteliste, e besa në disa Fakultete (po del!) edhe mafioze!
  2. Ishte JOMORALE, për shkak se dolën në pah si: inatet, xhelozitë profesionale, naivitetet e barrikadimit pro et contra, konformizmit, stigmatizmit e panevojshme, varësitë hierarkike akademike brenda Fakulteteve,…etj. ashtu, edhe vula e organizimit partiak!
 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...