Published On: 23 Janar, 2016

Rekord matematikor: Zbulohet numri më i madh natyral

Numri më i madh i rëndomtë deri tani ka patur 17 milionë shifra dhe është zbuluar në vitin 2013

SAN FRANCISCO – Matematikani nga Universiteti Central Missouri Curtis Cooper zbuloi se numri i ri natyral rekord ka më shumë se 22 milionë shifra.

Numrat e rëndomtë janë 2, 3, 5, 7, 11 dhe gjithë të tjerët në varg të cilët janë të pjesëtueshëm me njëshin dhe veten profesori Cooper më shumë se një muaj i kaloi duke punuar në kërkimin e numrit më të madh të rëndomtë deri tani dhe arriti ta bëjë atë kur numrin 2 e shumëzoi me të njëjtin numër 74.207.281 dhe nga rezultati i fituar zbriti 1.

Numri më i ri i natyral tani ka 22.338.618 shifra të pabesueshëm dhe është i pamundur të shkruhet në formën e tij origjinale. Matematikisht shkruhet “2 në 74.207.281 minus 1”.

Numri më i madh natyral deri tani ka patur 17 milionë shifra, ndërsa është zbuluar në vitin 2013.

Projekti me titull Internet kërkimi i madh për numrat natyralë të Marsenne (GIMPS) për këtë zbulim Cooperin e shpërbleu me 100 mijë dollarë.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...