Published On: 20 Prill, 2016

Regjisori Fadil Hysaj e dogji dramën “Grafitet” të Mehmet Krajës


Sokol Plakolli

Shfaqja fillon me një improvizim të zbehtë, monoton dhe patetik, që në situatën e parë kuptohet se kemi të bëjmë me një regjisor i cili improvizon situata skenike të cilat nuk i trajton dhe zhvillon deri në fund, madje as në atë stad sa të jenë të pranueshme dhe të besueshme për publikun. Falë zotit që aktorët e gjeneratave të hershme akoma po gjejnë forcë dhe kurajë, që ti falin shpirt nga shpirti i tyre i madh prej artisti skenës.  Në këtë kontest, paraqitja në skenë e aktores së karakterit me plot sharmë, Drita Krasniqi, ngjallë të publiku motivin që kjo shfaqje duhet shikuar deri në fund ngase ajo, pra “artistja” mund të shfaqet prapë.   Edhe pse e angazhuar në rolin episodik të aktores, ajo e ushqen shikuesin me rrezatim dhe subtilitet femëror të cilin do të duhej ta pasqyronte personazhi i Lirisë. Qe do që në Teatrin Kombëtar të Kosovës akoma rolet ndahen në baza klanore dhe familjare…

Aktori i mirënjohur Çun Lajçi me energjinë e tij të pa shterur, si promotor i shfaqjes i qëndron besnik deri në fund asaj që për artistin është e shenjtë. Pra, i qëndron besnik skenës. Duke i dhënë shpirt secilës situatë të trajtuar keq nga ana regjisoriale. Çun Lajçi si aktor i karakterit, pa të cilin shfaqja “Grafitet” nuk do të mund të konsiderohej shfaqje, bart merita kapitale në realizimin e këtij projekti teatrorë të realizuar në mënyrën më të zbehtë të mundshme. Çun Lajçi bashkë me Drita Krasniqin e arsyetuan ardhjen e publikut i cili në teatër vjen për të parë të bukurën, vjen për t’u ngopur.

Në anën tjetër teksti i autorit Mehmet Kraja është tekst i pranueshëm, por kujtoi i përzgjedhur me vonesë për t’u inskenuar në TKK. Për situatën në të cilën po kalon Kosova tema që trajton ky tekst është paksa e tejkaluar. Fatkeqësi që tekstet e autorëve të nivelit të Krajës po duhet të presin derisa individ të caktuar të vijnë në pushtet që të mundë të inskenohen. Edhe pse pak i vonuar si inskenim ky tekst me një gjetje të mirë regjisoriale lehtë do të mund të komunikonte me publikun. Sidoqoftë ne i kemi jetuar temat që trajton autori në dramën “Grafitet” dhe lehtë mishërohemi me to. Por, regjisori i shfaqjes z. Fadil Hysaj, i cili me profesion është  teoricen i teatrit, në mungesë të kuadrit profesional ka shfrytëzuar rastin dhe ka arritur të bëjë emër si regjisor, madje edhe t’i afrohet pensionit si profesor i rregullt në katedrën e regjisë teatrore. Ai e “djeg” tërësisht tekstin e dramës ” Grafitet ” të autorit Kraja.

Goditja e parë që ai i bënë tekstit dramaturgjik është konvertimi i personazhit të Lirisë prej një femre fatkeqe, e cila s’ka faj se Zoti e ka krijuar të bukur dhe “të uriturit” e synojnë atë secili sipas apetiteve të veta, në një femër prostitutë. Në fakt Liria do të duhej të tentonte ta fshehë bukurinë e saj, e cila është e dukshme, bukuri me të cilën ajo ka ra në hall. Regjisori e kthen personazhin e Lirisë të cilën e luan bashkëshortja e tij aktorja Shyqerie Buqaj, në një personazh morbid, i cili e vranë shfaqjen dhe e irriton shikuesin.

Ai e banalizon skajshëm personazhin e Lirisë nga një personazh jetësorë apo personazh, i cili simbolizon lirinë e shumë pritur për ne, duke e personifikuar atë me statujën e Lirisë. Ky trajtim kujtoi paushall, jo vetëm që është metaforë plotësisht e pa arsyetuar skenikisht, por edhe prish unitetin stilistik të shfaqjes, duke bërë zhvendosje kohore të pa logjikshme gjë që e vranë temporitmin e shfaqjes dhe shkakton huti të panevojshme te shikuesi si dhe dëmton rrjedhën logjike të fabulës. Por, jo vetëm kaq. Edhe metaforat tjera si ‘UÇK’, ‘LDK’, ‘Kosovo je Serbija’, janë demode dhe improvizime të tejkaluara me të cilat shikuesi është tej ngopur dhe nuk vjen më për t’i parë në teatër. Në anën tjetër tabela e shahut, e cila gjatë gjithë shfaqjes qëndron në skenë aspak nuk shfrytëzohet.

Thjeshtë kësaj shfaqje i mungon dora regjisoriale, kisha përshtypjen se 5 ose 6 regjisor të ndryshëm kanë dorë në realizimin e kësaj lloj shfaqje të improvizuar keq, ku secili aktor luan sipas parafytyrimeve të veta. Prandaj, edhe pjesa dërmuese e situatave në shfaqje janë të ndërtuara dhunshëm dhe të pa trajtuara deri në fund. Vendosja e shumicës së mizanskenave në thellësi shpeshherë i bënë aktorët që të mos dëgjohen.

U befasova kur e mora vesh nga pllakati se në këtë shfaqje është angazhuar koreografi i mirënjohur Gjergj Prevazi. Ngase në shfaqje nuk pashë të ketë fare koreografi, gjithashtu në shfaqje nuk ka muzika të kompozuara, por ka efekte dhe një interpretim me violinë. Kostumet e punuara me shije dhe përkushtim janë adekuate për secilin karakter të personazheve. Pos kostumet e personazhit të Lirisë për të cilën e ritheksoi nuk do të duhej të duket si prostitutë. Skenografia e shfaqjes edhe pse e punuar mirë, i takon stilit komunistë dhe e vranë shfaqjen. Teatri është teatër dhe nuk ka nevojë që korridorit ti ngjitet edhe tavani.

Gjithsesi edhe kasta e aktorëve të tjerë me përkushtim kanë ngjyrosur personazhet që ata luajnë, por që janë karaktere të pa zhvilluara dhe mbeten në nivelin e formave të karakterit. Ndërsa, Çun Lajçi dhe Drita Krasniqi janë të vetmit aktorë në shfaqje që krijojnë atmosferë. Kanë marrëdhënie konkrete. E dinë çka luajnë dhe kanë zhvillim logjik brenda personazhit.

Krejt në fund do të doja t’ua rikujtoi këshillit artistik të Teatrit Kombëtar të Kosovës, se me ardhjen e tyre në krye të Teatrit Kombëtar urgjentisht patën shkarkuar ish drejtorin artistik, me arsyetimin “performancë e dobët artistike “.

 

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...