Published On: 9 Janar, 2016

“Reforma pazar politik, ndryshimi i kushtetutës shpëton drejtësinë”

Nga Isuf Kurtaj

Reforma në drejtësi ka ngecur në debatin për përzgjedhjen e funksionarëve të lartë të drejtësisë me 3/5 apo me 2/3 e deputetëve nga Parlamenti. Juristi Çlirim Gjata në një intervistë për gazetën “Shekulli” këshilloi që reforma të bazohet pikë për pikë te rekomandimet e “Komisionit të Venecias”, ndërsa, duke komentuar ngërçin e fundit për reformën, ai tha se ky pretekst i nxjerrë nga opozita është një luftë interesash politike, që shumë shpejt dhe lehtë, sipas tij, mund të kthehet në një pazar politiko-parlamentar. Këto lloj kompromisesh, thotë Gjata, mund të sjellin qetësi politike për momentin, por do të dëmtojnë profesionalizmin dhe pavarësinë e gjyqësorit. Zgjidhja që jep ai për shpëtimin e drejtësisë, vjen vetëm përmes ndryshimit të kushtetutës. “Duhet ndryshuar sistemi i organizimit kushtetues të politikës nëpërmjet një kushtetute të re, ku të parashikohet parlamenti dy dhomësh, me senat, kuptohet me një sistem të ndryshëm zgjedhor nga ky që kemi dhe president nga populli. Institucionet e larta të drejtësisë, Prokurori i Përgjithshëm apo drejtuesit e agjencive dhe institucioneve të tjera të pavarura të emërohen nga senati në bashkëpunim me Presidentin e zgjedhur nga populli”-thotë Gjata.

Zoti, Gjata, Komisioni i Venecias ka dërguar rekomandimet e saj mbi draftin e reformës në drejtësi. Si i lexoni ju opinionet e “Venecias”?

Jemi të detyruar të biem dakord të gjithë me ato që shënon Komisioni i Venecias. Kjo për faktin se sugjerimet dhe këshillat që jep ky Komision përbëjnë kritere të padiskutueshme juridike për garancitë demokratike të ndërtimit dhe funksionimit të institucioneve të një vendi që aspiron për në BE. E thënë thjesht, është Europa ajo që nuk të pranon pa plotësuar kriteret juridiko-institucionale themeltare të ndërtimit të një shteti të cilët kalojnë edhe nga “Venecia”. Pastaj ishim ne që i kërkuam Komisionit të Venecias asistencën në fjalë dhe nuk mund të themi që tani nuk jemi dakord, të paktën me disa pika. Ne nuk mund ta trajtojmë Komisionin e Venecias në vitin 2016 si Gjykatën e Hagës për incidentin e Kanalit të Korfuzit në vitin 1946, ku komunistët shqiptarë pranuan të shkojnë në gjyq në këtë gjykatë dhe kur humbën gjyqin thanë nuk e njohim, se jemi vend sovran. Po atëherë pse shkove në gjyq? Nuk mund të përdoret kjo logjikë në raport me Komisionin e Venecias, që pasi i kërkove këshillim nuk i pranon ato që s`të pëlqejnë. Mendoj se duhet hequr dorë nga kalamanllëqet politike, duhet të jemi seriozë ndryshe nuk do të trajtohemi si të tillë nga faktori ndërkombëtar. Si përfundim, nuk ka pika të rekomandimeve me të cilat të mos biem dakord, por e gjithë reforma duhet të bazohet pikë për pikë te këto rekomandime.

Roli i Ministrit të Drejtësisë dhe emërimi i krerëve të drejtësisë ka hapur debate mes shumicës dhe opozitës. Kjo e fundit kërkon që drejtuesit të zgjidhen me 2/3. Si e gjykoni arsyetimin e opozitës dhe cila është një rrugë e mesme që ju rekomandoni se mund të zhbllokojë ngërçin?

Ju lutem më lejoni të jap mendimin tim si jurist, për këto probleme, pasi nuk më intereson fakti se për çfarë po përplasen palët politike. Mendoj se të dyja kanë interesat e tyre, përpara interesit madhor të reformës. Prandaj le ta shohim edhe nën prizmin e rekomandimeve të Komisionit të Venecias. Aty (te rekomandimet) kundërshtohet ndërhyrja e Ministrit të Drejtësisë pothuajse në të gjitha institucionet e reja, që do të ngriheshin (sipas draftit), si te ato të emërimit, ashtu edhe te ato të kontrollit dhe ndëshkimit te gjyqtarëve e prokurorëve. Me të drejtë kjo perceptohet si ndërhyrje drastike e ekzekutivit në gjyqësor duke shkelur kështu parimin e ndarjes së pushteteve. Dhe pas çdo ekzekutivi, kuptohet qëndron një maxhorancë politike parlamentare (pa folur edhe për kompetencat që do të ketë parlamenti mbi organet e reja kushtetuese të emërimit në gjyqësor), e cila në mënyrë pragmatiste do ta përdorë këtë ndërhyrje në funksion të zgjedhjeve të saj më të afërta. Pra formula është e thjeshtë, asnjëherë nuk do të kemi një gjyqësor të pavarur nga politika, si pasojë do të kemi gjithmonë një gjyqësor të korruptuar, siç po ndodh aktualisht me gjyqësorin shqiptar. Përse po bëhet atëherë kjo reformë?

Sa i takon zgjedhjes së funksionarëve të lartë të drejtësisë me 3/5 apo me 2/3 e deputetëve nga parlamenti, përsëri është një luftë interesash politike, që shumë shpejt dhe lehtë mund të kthehet në një pazar politiko-parlamentar, të tipit të këmbimit të lodrave të fëmijëve dhe që do të sjellë ndoshta qetësi politike, por do të dëmtojë profesionalizmin dhe pavarësinë e gjyqësorit. E kam thënë mendimin tim edhe më herët, që duhet ndryshuar sistemi i organizimit kushtetues të politikës nëpërmjet një kushtetute të re, ku të parashikohet parlamenti dy dhomësh, me senat, kuptohet me një sistem të ndryshëm zgjedhor nga ky që kemi dhe president nga populli. Institucionet e larta të drejtësisë, Prokurori i Përgjithshëm apo drejtuesit e agjencive dhe institucioneve të tjera të pavarura të emërohen nga senati në bashkëpunim me Presidentin e zgjedhur nga populli. Ky sistem që kemi dështoi dhe solli pasojat që kemi sot. Atëherë duhet ndryshuar sistemi. Ato që po shohim deri tani janë korrigjime të sistemit aktual që për mendimin tim nuk do të sjellin rezultatet që shoqëria pret.

A jeni dakord me formulën që 3 anëtarë të Gjykatës Kushteutese të zgjidhen nga Presidenti i Republikës, 3 nga Kuvendi dhe 3 anëtarë nga organet gjyqësore?

Po e filloj përgjigjen me një pyetje. Për çfarë i duhen Kuvendit 3 anëtarët e Gjykatës Kushtetuese, po Presidentit që vetë është zgjedhur nga Kuvendi? Këto duhen sqaruar dhe debatuar në publik dhe sidomos në rrethet e juristëve. Të tilla skema nuk japin garanci dhe mund të çojnë në konflikte politike dhe bllokim të institucioneve. Le të abstragojmë për një moment dhe të themi se një parlament nesër nuk ka një mazhorancë të caktuar për zgjedhjen e 3 anëtarëve të Gjykatës Kushtetuese, cili është mekanizmi zhbllokues? Madje për këtë tërhoqi vërejtjen edhe Komisioni i Venecias në raportin e tij, që nuk parashikohen mekanizma zhbllokues. Unë po shkoj më tej; do të parashikohen vetëm ato mekanizma, që kënaqin interesat e politikës. Mendoj se debati i sotëm për këtë problem, pikërisht për një Gjykatë Kushtetuese të pavarur nuk po bëhet. Ndërsa përsa i takon mandatit aktual të Prokurorit të Përgjithshëm, rezervoj të shprehem pasi i takon atij vetë, Prokurorisë së Përgjithshme, ose dhe Presidentit të shprehen.

Por unë e shoh si një fakt në potencë dhe mund ta analizojmë në raport me parimet kushtetuese. Së pari është Komisioni i Venecias ai që kundërshton ndërprerjen e mandatit në fjalë për shkak të kësaj reforme. Dhe me të drejtë nuk mund të ndërpriten mandatet sa herë ka reforma. Kjo do të shërbente si precedent i keq, kur do politika të shkarkojë një funksionar që nuk i shërben, ndërmerr një reformë dhe funksionari ikën. Përkundrazi mandati është garanci në punën e tij. Së dyti duhen parë kriteret kushtetuese kur ndërpritet një mandat, madje edhe ato doktrinare dhe nuk më rezulton një shkak ky. Të mos harrojmë precedentët. Diku nga viti 2010, në mos gabofsha, parlamenti shqiptar miratoi ligjin për pastërtinë e figurës së funksionarëve të lartë që kishin shërbyer në kohën e diktaturës, ai që në gjuhën mediatike u quajt ligji për lustracionin.

U kundërshtua gjatë jo vetëm nga faktori politik vendas, por edhe nga faktori ndërkombëtar që vepron në Tiranë. Kjo nën arsyetimin se nuk mund të preken mandatet kushtetuese. Dhe ky ligj u shfuqizua nga Gjykata Kushtetuese e kohës. Pra kemi një precedent të mosprekjes së mandatit të funksionarëve të lartë të drejtësisë i mbështetur nga faktori ndërkombëtar dhe i sanksionuar ky edhe në një vendim të Gjykatës Kushtetuese. Dhe mendoni kur nuk u prek mandati i atyre, që mund të akuzoheshin deri dhe për krime kundër njerëzimit në diktaturë, si mund t’i ndërpritet dikujt sot vetëm për shkak reforme!

Si e gjykoni rolin e ndërkombëtarëve dhe konkretisht të ambasadorit amerikan, për të kryer sa më shpejt këtë reformë?

Mendoj se po bëhet një presion pozitiv, i cili, duke përjashtuar ndonjë deklaratë të tepruar të ndonjë ambasadori, ja ka arritur deri diku që në mënyrë figurative, e them, t’i tregojë politikës shqiptare dy këmbët dhe këpucën. Do të veçoja rolin e ambasadorit amerikan në prizmin human të angazhimit të tij. Gjendja e gjyqësorit tonë është me të vërtetë e mjerueshme e me pasoja të rënda për qytetarët dhe ndërhyrja e tij në aspektin mediatik kundër korrupsionit në këtë pushtet nuk se s’ka dhënë frute. Përkundrazi, ka qytetarë që i drejtohen gjyqtarëve që do t’i shkruajnë ambasadorit në fjalë dhe këta i ka kapur frika. Ky është një paradoks shqiptar, por të paktën është pozitiv. Gjithsesi mendoj që përtej deklaratave kundër korrupsionit në drejtësi, faktori ndërkombëtar duhet të angazhohet më fort në raport me politikën në atë masë e mënyrë që kjo e fundit të detyrohet të ndërtojë një sistem drejtësie jashtë ndikimit të saj dhe mos e trajtojë reformën në drejtësi për përfitime të momentit. Ky do të ishte kontributi më i madh.

A besoni realisht në vullnetin e klasës politike për të bërë këtë reformë dhe a mendoni se kjo nismë do të sjellë ndryshime pozitive në gjyqësor?

Politika shqiptare duhet të zgjidhë paradoksin kryesor të saj. A është e gatshme të ndërtojë një gjyqësor të pavarur të tillë që të dënojë penalisht këtë politikë? Ajo që bie më shumë në sy është fakti se të gjithë flasin për reformimin e gjyqësorit e me të drejtë, por askush nuk merr në analizë shkaqet përse arritëm deri këtu? Përse dështoi ky sistem i ndërtimit, kontrollit dhe funksionimit të drejtësisë? Mendoj se reforma pa u analizuar shkaqet do të jetë gjysmake, ose e tillë, që edhe nëse zëvendësohen të gjithë gjyqtarët do të ndërtojë një sistem që do të na sjellë përsëri këtu ku jemi. Kjo për shkak se faktori kryesor i katandisjes së gjyqësorit në këtë pikë është politika, mënyra se si e ndërton ajo sistemin e drejtësisë. Kam frikë se po ndodh i njëjti fenomen. Politika thjesht po kuron sipërfaqësisht sistemin, por përsëri do të ketë shumë në dorë në gjyqësorin shqiptar. Dhe marrëveshja e heshtur – gjyqtar mos dëno politikën dhe korruptohu sa të duash – do të vazhdojë në një formë të re por që në thelb do të mbetet e njëjta. Prandaj dhe jam skeptik për mënyrën se si po trajtohet reforma.

 

Loading...
 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Loading...

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...
Loading...