Published On: 18 Qershor, 2016

Reforma në drejtësi, Majko: Sherri bëhet për një “gozhdë”

Ish-kryeministri Pandeli Majko e cilëson reformën në drejtësi si një kapitull të ri që i hapet vendit dhe shoqërisë shqiptare. Në një status në “Facebook”, Majko shkruan se drafti i ndryshimeve kushtetuese, i cili do të kalojë për shqyrtim në Parlament “nuk është gjest formal, por një përgjigje elokuente ndaj dobësive tona kombëtare”.

Majko shprehet se më shumë se kurrë, Shqipërisë i duhen politikanë të mirë, por, ata nuk do të ekzistojnë pa pasur gjyqtarë dhe prokurorë të aftë. “Nevoja për këta të fundit është ulëritëse dhe do të vendosë fatin e vendit më shumë se kartonët e politikës. Të bësh kauzë politike për emërime partiake në drejtësi është një sfidë e vështirë”, shkruan ai.

PËR NJË GOZHDË…

Deklarimi i Partisë Demokratike se do të djegë mandatet e veta në Kuvend, nëse dikush nga grupi i saj voton Reformën e Drejtësisë, ka nevojë për një shpjegim. Nëse një parti nuk kontrollon grupin e vet parlamentar, ky është problemi i saj i brendshëm. Ai nuk mund të kthehet në një problem të publikut, dhe aq më tepër, kjo dobësi e brendshme partiake të eksportohet në sigurinë kombëtare të vendit.
Çdo sinqeritet naiv e ka të vështirë ta kuptojë se një “rebelim” i brendshëm partiak duhet të nxisë një parti serioze që të rebelohet karshi rendit kushtetues të vendit.

KJO NUK ËSHTË RRUGA E DUHUR. Shqipëria nuk është ajo e vitit 1997 apo 1998. Ajo është anëtare e NATO-s, ku siguria dhe sovraniteti i saj ka garanci, të cilat nuk shkruhen në “Facebook”.

Keqkuptimi i lirisë jep shpesh në politikën shqiptare një reflektim, i cili vjen nga e kaluara e vendit.
Për shkak të rrethanave të jashtme dhe të brendshme, historia jonë kombëtare e ka të fiksuar thellë kulturën e dhunës në politikë. Qeverisja nga pozitat e forcës në historinë e vendit ka sjellë dhe sjell ide të gabuara politike. Ato kanë nxitur shqiptarët të urrejnë njeri-tjetrin për arsye politike. Ky fenomen ka shkuar deri atje sa politikanëve shqiptarë u është dukur më e “natyrshme” miqësia me kundërshtarët gjeopolitikë se sa me bashkëpatriotët e tyre.
Edhe fëmijët e shkollave kanë të drejtë sot të shohin me habi në leximin e historisë sonë kombëtare për miqësitë personale të politikanëve shqiptarë me kundërshtarët e shqiptarëve…

Mungesa e skrupujve për të qenë sa më parë dhe sa më shumë në qeverisje ka shkatërruar rregullisht raportin e publikut shqiptar me politikën. Kjo histori duhet të marrë fund.

Raporti i çdo shoqërie me lirinë pa drejtësinë ka qenë dhe do të jetë i deformuar. Drejtësia nën politikën ka prodhuar regjime në Shqipëri. Reforma e Drejtësisë që 33 deputetë kanë depozituar dje në Kuvend nuk është akt i njëanshëm për destabilizim. Ai kërkon që vendit dhe shoqërisë sonë me ndihmën e Shteteve të Bashkuara të Amerikës dhe Bashkimit Europian t’i hapet një kapitull i ri. Ai nuk është gjest formal, por një përgjigje elokuente ndaj dobësive tona kombëtare.

Pa drejtësi nuk ka të ardhme. Shqipërisë i duhen politikanë të mirë, por, ata nuk do të ekzistojnë pa pasur gjyqtarë dhe prokurorë të aftë. Nevoja për këta të fundit është ulëritëse dhe do të vendosë fatin e vendit më shumë se kartonët e politikës. Të bësh kauzë politike për emërime partiake në drejtësi është një sfidë e vështirë.

Në fund të votimit në Komisionin e Reformës së Drejtësisë, vendimi i përbashkët i anëtarëve të saj ishte që dokumenti që votuam të konsiderohej I HAPUR për çdo negociatë dhe ndryshim. Në vend që t’i “skërmitemi” njëri-tjetrit besoj se ka ende kohë për të negociuar të mesmen e “artë”.

Me pak realizëm zgjidhjet mund t’i kemi në tavolinë.
Boll u morëm me një pikturë të mbaruar. Zgjidhja është pas saj. Kjo është pak fyese, por e vërtetë. I gjithë ky sherr bëhet për një “gozhdë”. Nuk është hera e parë që ndodh. Sigurisht!

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...