Published On: 10 Janar, 2016

Reforma në drejtësi, 9 orë negociata të vështira

Grupi i Ekspertëve të Nivelit të Lartë dhe ekspertëve të Partisë Demokratike u mblodhën sërish bashkë në tryezën e diskutimeve të reformës në sistemin e drejtësisë, pas konsensusit të arritur me ndërmjetësinë e ndërkombëtarëve. Në dy mbledhjet e djeshme, që zgjatën për mbi 9 orë, ekspertët kanë rënë dakord për metodologjinë e hartimit të një projekti të përbashkët, ndërsa kanë nisur të diskutojnë edhe ato çështje që sollën debatin mes palëve, mënyrën e zgjedhjes së organeve kushtetuese.

Mësohet se këto janë dhe pikat ku palët mbeten sërish të ndara në mendime. Eksperti i Nivelit të Lartë, Genti Ibrahimi, pohoi pas takimit të paradites, se ishin në diskutim çështje si formula e përzgjedhjes së anëtarëve të Gjykatës Kushtetuese, këshillave gjyqësore apo edhe votimi me 3/5. Ndërsa burimet pohojnë se kapitulli më i debatuar në mbledhjen e pasdites ishte ai i prokurorisë. Palët nuk bien dakord për mënyrat sesi duhet të veprojë prokuroria që të jetë më efiçente kundër krimit dhe korrupsionit. Eksperti Ibrahimi sqaroi se deri ditën e hënë do të jetë gati një dokument i vetëm, dhe për çështjet në diskutim palët do t’i paraqesin Komisionit të Posaçëm për Reformën në Drejtësi, dy variante. Më 12 janar, projekti final do të jetë gati në tryezën e Komisionit.

Rikthimi në tryezë

Ekspertët e mazhorancës dhe të opozitës kanë diskutuar mbrëmjen e djeshme, nw seancën e dytw tw ditës, për rreth 5 orë mbi sugjerimet e Komisionit të Venecias për ristrukturimin e prokurorisë, por dhe ngritjen e institucioneve të reja. Palët kanë ndarë mendime mbi ngritjen e Këshillit të Lartë të Prokurorisë, funksionimin e zyrës Anti-korrupsion apo edhe mënyrën e zgjedhjes së prokurorëve. Burimet nga mbledhja që zgjati rreth 5 orë, pohojnë se për shumicën prej këtyre çështjeve palët kanë pasur mendime të ndryshme të cilat duket se do të vështirësojnë punën për formulimet finale. Ndërkohë që ekspertët e PD-së pohuan pas mbledhjes, se çështjet më delikate si mandati i Prokurorit të Përgjithshëm, roli i presidentit apo dhe votimi me shumicë të cilësuar do të shqyrtohen sot.

Palët ndërkohë kanë rënë dakord parimisht që të shmanget roli i ministrit të Drejtësisë në institucionet e drejtësisë, si një nga pikat më të diskutuara në tryezës së Ekspertëve të Nivelit të Lartë. Ekspertët demokratë pohuan gjithashtu se sot do të nisë puna konkrete për formulimet finale për secilën nga këto çështje. Ndërkohë që dje paradite ekspertët janë fokusuar tek metodologjia e punës por edhe te përzgjedhja dhe emërimi i gjyqtarëve. “Ka disa momente diskutimi si formula e përzgjedhjes dhe emërimit të anëtarëve të Gjykatës Kushtetuese, formula e përzgjedhjes dhe emërimit të anëtarëve të këshillave gjyqësore dhe prokuroriale, çështje që kanë të bëjnë me mënyrën e krijimit dhe organizimit të njësisë së posaçme Anti-korrupsion. Shumica e cilësuar është një çështje gjithashtu”, sqaroi eksperti i Nivelit të Lartë, Genti Ibrahimi.

Për këto çështje, tha ai, palët do të paraqesin propozimet e tyre dhe në rastet e pamundësisë për të formulim të përbashkët, do të paraqiten dy variante, brenda të njëjtit draft i cili do të jetë i përbashkët. “Ne po identifikojmë pozicionet ku jemi dakord dhe pozicionet ku jemi në qëndrime të kundërta. Aty ku jemi në qëndrime të njëjta, formulimet i kemi gati, aty ku ka qëndrime të kundërta do të duhet që secili grup të paraqesë formulimin e vet dhe do të përpiqemi t’i unifikojmë. Në rast të kundërt do shkojmë me dy formulime”, deklaroi Ibrahimi.

Ekspertët janë të vendosur për të vijuar në mënyrë intensive me diskutimet dhe për të arritur një produkt final, që duhet të jetë gati brenda së hënës. Pas këtij procesi fjalën e fundit do ta ketë Komisioni i Posaçëm Parlamentar për Reformën në Drejtësi i cili pritet të ketë mbledhjen e parë për këtë vit, ditën e martë. “Të martën është afati i fundit. Të hënën duhet të mbarojmë punë, në mënyrë që të martën të futet në lojë procesi politik, produktin do ta marrë në dorë Komisioni ad-hoc. Zgjidhjet teknike i japim ne, po nëse është e pamundur të biem në konsensus do e kenë ata, Komisioni i Posaçëm Parlamentar, topin në lojë”, theksoi Ibrahimi.

Reforma

Nisin konsultimet për projektligjet e tjera

Projektligji për ndryshimet kushtetuese është vetëm drafti i parë i domosdoshëm për reformën në sistemin e drejtësisë. Por ndërkohë, pas këtyre ndryshimeve, do të nisë puna edhe me të gjitha ligjet e tjera mbi bazën e të cilave funksionojnë institucionet kushtetuese. Burime nga Komisioni i Posaçëm për Reformën në Drejtësi kanë konfirmuar se edhe për këtë proces kanë nisur tashmë konsultimet.

“Krahas punës për përfundimin e projektit kushtetues, ekspertët po vazhdojnë në mënyrë intensive procesin për hartimin dhe konsultimin e një sërë projektligjesh të cilat janë të rëndësishme për reflektimin e ndryshimeve kushtetuese dhe riorganizimin e mirëfunksionimin e sistemit të drejtësisë, me synimin që menjëherë me miratimin e ndryshimeve kushtetuese të fillojë procesi i zbatimit të tyre dhe funksionimi normal i sistemit në të gjitha hallkat e tij. Pranë grupeve të ekspertëve, për çdo projektligj janë ngritur grupe think-tank, me përbërje gjyqtarë, prokurorë, avokatë, noterë, pedagogë të së drejtës etj. për të kontribuar në konsultimin dhe përmirësimin projekteve me zgjidhje sa më të mira bazuar edhe në përvojën pozitive të sistemit”, sqarojnë burimet. Edhe këto ndryshime ligjore, pohojnë të njëjtat burime, do t’i nënshtrohet një procesi sa më gjithëpërfshirës konsultimesh.

Mandati i Llallës, Xhafaj: Do t’i drejtohemi sërish Venecias

Ndërprerja ose jo e mandatit të Prokurorit të Përgjithshëm, me hyrjen në fuqi që ndryshimeve kushtetuese, është një çështje që duket se do të mbetet pa zgjidhjen e ekspertëve. Kryetari i Komisionit të Posaçëm për Reformën në Drejtësi, Fatmir Xhafaj thotë se nuk ka ende një propozim përfundimtar por në rast të mungesës së një zgjidhje, politika do t’i drejtohet sërish Komisionit të Venecias.

“Kur të mbarojnë ekspertët do të kemi një përgjigje shteruese për këtë në momentin kur Komisioni i Posaçëm do ta shqyrtojë dhe do t’ia kalojë për shqyrtim Komisionit të Venecias. Ndoshta Komisioni i Posaçëm mund të ketë një qasje të ndryshme nga ekspertët dhe Komisioni i Venecias mund ta pranojë ose jo. Ngelet për t’u parë. Por nuk bëhet fjalë për ndërprerje të dhunshme siç ka ndodhur me prokurorët e tjerë por me një strukturim. Nuk po i shkarkon njeri anëtarët e KLD-së por po ristrukturohet si institucion. Kjo mund të ndodhte me çdo institucion të Republikës, ashtu edhe me Prokurorin e Përgjithshëm”, deklaroi Xhafaj për “Ora News”. Grupi i Ekspertëve të Nivelit të Lartë në variantin e parë të dërguar në Komisionin e Venecias sugjeronte ndërprerjen e mandatit të kryeprokurorit në një kohë që Venecia në opinionin e saj nuk e konsideronte domosdoshmëri këtë proces.

“Sipas projekt, shanset janë që Prokurori i Përgjithshëm nuk do ta përfundojë dot mandatin fillestar, meqenëse i duhet të largohet nga posti sapo të jetë zgjedhur Prokurori i Përgjithshëm i ri sipas rregullave të reja. Prokurori i Përgjithshëm nuk mbrohet nga kohëzgjatja njësoj si gjyqtarët ekzistues, dhe zëvendësimi i tij ndoshta mund të justifikohet nga riorganizimi i sistemit të emërimeve dhe modifikimi i rolit të Prokurorit të Përgjithshëm (domethënë “decentralizimi” i të gjithë sistemit). Megjithatë, zëvendësimi i Prokurorit të Përgjithshëm nuk është domosdoshmërisht një çështje nevoje dhe mbajtja e Prokurorit të Përgjithshëm deri në skadimin e mandatit të tij do të ishte e pranueshme”, shprehet Venecia. Por ky argument nuk ka bindur ekspertët të cilët edhe në variantin e rishikuar propozonin ndërprerjen e mandatit të kryeprokurorit.

Rama, sërish në zyrën e Metës

Reforma në sistemin e drejtësisë, që është konsideruar nga faktori ndërkombëtar si më e rëndësishmja në 25 vite pluralizëm, duket se ka mbajtur alert politikën shqiptare edhe dje, në një ditë zyrtare pushimi. Një ditë pas negociatave të gjata me ambasadorin amerikan Donald Lu dhe ambasadoren e Bashkimit Evropian, Romana Vlahutin, që rikthyen opozitën në tryezën e ekspertëve, kryeministri Edi Rama ka preferuar të diskutojë sërish me kryeparlamentarin Ilir Meta.

Në të njëjtën kohë kur ekspertët e të dyja palëve ishin mbledhur për të diskutuar metodologjinë që do të ndiqet për reformën në drejtësi, Rama ka shkuar në zyrën e Metës ku qëndroi për rreth 1 orë e 30 minuta. Pjesë e këtij takimi, në minutat e fundit, është bërë edhe ministri i Drejtësisë, Ylli Manjani. Në fund të këtij diskutimi asnjëra nga palët nuk ka pranuar të japë një koment për median. Edhe dy ditë më parë Rama ka takuar Metën për rreth 100 minuta tek “Vila 30”, e më pas ka shkuar në zyrën e Presidentit Bujar Nishani. Qëllimi i këtyre takimeve ka qenë gjetja e konsensusit mes palëve, që ekspertët e PD-së t’i riktheheshin tryezës së reformës në drejtësi dhe të binin dakord për draftin që do shqyrtonin.

Ju Rekomandojmë
 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...