Published On: 17 Qershor, 2016

Referendumi në Britani të Madhe si sinjal politik

 

Më 23 qershor do të mbahet referendumi në Britanin e Madhe, me ç’rast britanikët do të votojnë për mbetjen e Britanisë së Madhe në BE ose për daljen nga kjo bashkësi. Pas kësaj date elitat politike do ta kenë më të qartë se, bartja e debatit nga terreni ku përplasen idetë për “më pak apo më shumë Europë”, tek debati “çfarë Europe do të donim”, është i pashmangshëm.

Nga Dr Sadri RAMABAJA

Europa është kontinent historik. Civilizimi ynë dhe shkalla e zhvillimit të tij nuk mund të mirret me mend pa kontributin e Europës. Shteti modern (1648) zë fill pikërisht këtu, në Europë. Ndërkaq projekti më i madh që rezulton si produkt i Europës moderne mbetet Bashkimi Europian. Ky projekt në themel të tij, krahas mendimit politk francez – komponentën filozofike dhe ideologjike që i parapriu revolucioneve të mëdha shoqërore me ndikim në gjithë Kontinentin, ka edhe mendimin racional gjerman dhe atë  politik anglez, që bazohej para së gjithash në interesat nacionale gjeostrategjike.

Në Europë zuri fill edhe diplomacia, respektivisht arti i aplikimit të “ inteligjencës dhe taktit në zhvillimin e marrëdhënieve zyrtare ndërmjet qeverive të shteteve të pavarura”, siç do të thoshte diplomati brtitanik Ernest Mason Satow.[1]

Këto elemente, marrë tok, e kanë shndërruar Europën në një tip kozmosi kulturor vazhdimisht në lëvizje, në ecje progresive dhe me ndikim gjithandej, por që mund të reflektojnë si fuqi politike vetëm nëse projekti përmbyllet i plotë.

Projekti gjithësesi nuk është i përkryer. Fakti që rreth 40% e britanikëve duan që Britania e Madhe të shkëputet nga BE-ja dhe 20% janë ende të papërcaktuar, madje mu në prag të referendumit historik të 23 qershorit (2016), dëshmon se projekti duhet rishikuar. Deficiti demokratik pas dështimit të projektkushtetutës (2005), pavarësisht përpjekjeve për korrektura serioze përmes Traktatit të Lisbonës, vazhdon të mbetet evident. Projekti politik nuk është arritur dot ende të shndërrohet në promotor që lëvizë shoqërinë nga poshtë lartë. Bartës të tij tutje mbeten elitat, jo popujt.

Pa një strukturim të ri politik, duket se krejt kjo që është arritur deri tashti, nuk ka mundësi të mbijetojë. Teoritë e dezintegrimit na mësojnë se, dezintegrimi si proces ka tempon e vetë. Si I tillë ai i ngjet llavinës: kur vie – merr me vete çdo gjë që i delë përpara. Këtë rrezik BE do ta përballonte vetëm nëse ndërkohë do ta kishte të ndërtuar pullazin politik, si mbulesën më të mirë të shtëpisë së përbashkët.  „Në një treg të brendshëm të përbashkët nuk mund të dashurohesh”, shprehej dikur Jacques Delors.

Kapitalizmi, nuk do të duhej të harronim, shprehet politologu dhe shkrimtari i njohur Prof. Dr. Johano Strasser, mbetet tutje kapitalizëm. Kushdo që mendon se ndikimi i tregut zvoglon nevojat e rënda të karakterit ekonomik e politik, ato sociale e mjedisore; kushdo që beson se si një komb i vetëm, mund të marrrshoj triumfalisht dhe të përballet me kapitalizmin financiar botëror, ai është subjekt i një gabimi mizor.[2]

 

Vendimet historike të qershorit

 

Qershori po vlerësohet nga njohësit e sistemit politik të BE-së, si muaji i kthesave historike të pritshme, respektivisht si muaji që do të përcaktojë fatin e BE-së.
Gjatë qershorit priten dy vendime me peshë historike për të ardhmen e BE-së:
1. Më 23 qershor do të mbahet referendumi në Britanin e Madhe, me ç’rast britanikët do të votojnë për mbetjen e Britanisë së Madhe në BE ose për daljen nga kjo bashkësi.
2. Ndërkaq vetëm dy ditë më heret – më 21 qershor, do të mirret vendimi nga ana e Gjykatës Kushtetuese Gjermane që ka të bëjë me Programin OMT (=Outright Monetary Transactions) të aprovuar nga Banka Qendrore Europiane dhe mund da vë në pikëpyetje Eurosistemin (jo vetëm si sistem monetar).

Këto dy ngjarje tregojnë një fakt tragjik: Europës po i përgaditet një e ardhme me shumë ndeshtrasha. Si ngjarja e parë edhe e dyta, na bëjnë me dije se Europa ka kohë që kemi filluar ta humbasim, ndërkaq tek tashti e vëmë re këtë fakt tragjik!

A ka kohë t’i shmangemi llavinës dhe të rifillohet ndërtimi i shtëpisë së re?

 

 

Pse gjasat për dalje të Britanisë nga BE janë megjithatë të vogla?

 

Të dhënat statistikore të Bankës Gjermane  Bundesbank  dëshmojnë se, përmasa e shkëmbimeve bilaterale të mallërave dhe shërbimeve mes Gjermanisë dhe Britanisë së Madhe ka shenuar rritje të konsiderueshme, qoftë edhe nëse krahasohen vetëm shifrat e vitit 2014 me ato të vitit 2015. Në vitin 2015 shkëmbimi bilateral kap shifrën prej 183 milardë eurosh, që d.t.th, se kemi të bëjmë me një ngjitje prej 7% krahasuar me vitin 2014.

Nëse i hedhim një sy eksportit, atëherë rezulton se për ekonominë gjermane, Britania e Madhe realisht është një treg i rëndësisë së veçantë. Jo më pak edhe Gjermania është treg i rëndësisë së veçantë për Britanin e Madhe. Gjatë vitit 2015 Gjermania ka eksportuar  në Britani të Madhe mallëra me vlerë prej 95 miliardë eurosh dhe shërbime me vlerë prej 23 milion eurosh. Po brenda kësaj periudhe Britania e Madhe ka eksportuar në Gjermani mallra në vlerë prej 41 milardë eurosh dhe shërbime në vlerë prej 23 miliardë eurosh.[3]

Për qytetarin britanik është e qartë se, janë interesat ekonomike ato që e mbajnë Britanin e Madhe të ndërvarur nga Bashkimi Europian.

Neni 50 i Traktatit të Lisbonës parasheh periudhën kalimtare prej dy viteve brenda së cilës do të trajtohet dalja në këtë rast e Britanisë së Madhe dhe reflektimi i këti akti në marrëdhëniet bilaterale. Sigurisht që pala më e dëmtuar do të ngelet ajo britanike, sepse

një veprim i kësaj natyre “do të kishte një ndikim të rëndësishëm në lëmin e investimeve dhe atë të besimit ekonomik, por edhe në ecurinë ekonomike gjithësesi të reduktuar”,[4] qe shprehur shefja e FMN-së, Christine Lagarde, gjatë një vizite së funmi në Londër.

Dalja nga rrethi vicioz – integrimi i thellë

 

Në botën aktuale të përfshirë nga një valë e gjerë konfliktesh dhe kundërthëniesh të natyrës gjeopolitike, të sigurisë etj., një strukturë lehtësisht e coptueshme, siç po reflekton të jetë ndërkohë Europa, do të mund të mbijetonte, vetëm nëse i nënshtrohet proceseve të thella integruese të natyrës politike, duke u shndërruar me vullnet në subjekt politik të fuqishëm. Ky akt historik – pafvarësisht diferencave aktuale – nëse referendumi britanik prfundon si do të duhej, duke fituar mendimi pozitiv për mbetjen e britanikëve si pjesë e BE-së, çka unë pres të ndodhë, parimisht BE do të mund të shpëtoj nga skema që do ta shpjente atë drejt shndërrimit në një strukturë amorfe dhe, me hove cilësore, të shndërrohej shpejt në Një Bashkësi të mirëfilltë politike e aftë për veprim si subjekt i fuqishëm politik.

Kriza aktuale në lëmin e integrimit europian, por edhe ajo financiare dhe së fundmi edhe kjo me refugjatët nga Lindja, koncipohet jo pa të drejtë, si produkt i boshtit Berlin-Paris.

Jugu i eurozonës e sheh veten si viktimë e diktatit të Berlinit dhe Parisit në dobi të bankierve privat gjerman dhe francez; europianolindorët i shohin si viktima të radhës vlerat perendimore  dhe akuzojnë Berlinin dhe Parisin për agresion, respektivisht ushtrim të një lloj imperializmi kulturor, ndërkaq Perendimi e shikon veten si viktimë e të ashtuquajturit dëm kolateral nga dyndja e paralajmruar tashmë e popujve të Lindjes drejt Europës Perendimore, e që si e tillë, siç u dëshmua në verën e kaluar, ia arriti që në një mënyrë a tjetër ta përmbysë konceptin aktual mbi kufijtë.[5]

Debati real: Çfarë Europe duam?

Për aq kohë sa Bashkimi Europian ishte shndërruar në një simbol i mirëqenies, egzistenca, nevoja e të qenunit të BE-së, nuk vihej në pikëpyetje nga qytetarët. Por ç’ndodhi në periferinë e Europës lidhur me krizën financiare dhe pasojat e saj; si po reflekton në polarizimin e shoqërive të jugorëve europian shtimi enorm i armatës të të papunëve; si po reflekton në qaret e së djathtës ekstreme kriza me refugjatët e Lindjes… dhe një varg pyetjesh të këtij karakteri, që po e trandin tashmë Europën ende nuk kanë përgjegjen meritore.

Nëse „Europa“ do të duhej të shndërrohej gradualisht nga një projekt elitar, siç ishte, në një projekt që i afrohet qytetarëve dhe shndërrohet gradualisht nga një projekt poshtë-lartë siç ishte, atëherë temat e theksuara prekin gjithë shoqërinë: nga të majtët deri tek të djathtët; ato kërkojnë përgjegje reale, ndërkaq aktualisht përgjigjet reale të kësaj natyre qytetarëve ua jep vetëm shteti-komb.

Janë vetëm 37 % e qytetarëve europianë, që asociojnë BE me rritën e mirëqenies, ndërkaq 57 % mendojnë krejt të kundërtën. Ky është rezultati i një ankete të publikuar së fundmi nga Fondacioni  Fridrih Ebert (Friedrich-Ebert-Stiftung). Prandaj, de fakto, refrendumi britanik është një dëshmi shtesë se ka ardhur koha që politika duhet t’ i servirë qytetarëve europian Planin B.

Prandaj kriza aktuale ashtu si edhe referendumi britanik faktikisht na rezulton si një mundësi e re për BE-në. Shih për këtë, referendumi në Britanin e Madhe  i ka gjasat të shndërrohet në një ngjarje politike që do të shënojë një prerje në historinë politike moderne të Europës. Pas kësaj date elitat politike do ta kenë më të qartë se, bartja e debatit nga terreni ku përplasen idetë për “më pak apo më shumë Europë”, tek debati “Çfarë Europe do të donim?”, është i pashmangshëm.

[1]             Shih librin e tij “ “A Guide to Diplomatic Practice”

[2]             Shih http://www.ipg-journal.de/schwerpunkt-des-monats/brexit/artikel/detail/eigensinnig-            querkoepfig-britisch-1463/

[3]             Shih  http://www.welt.de/wirtschaft/article156185763/Brexit-macht-Deutsche-und-Briten-

zu-Verlierern.html

[4]             Shih  http://www.ipg-journal.de/schwerpunkt-des-monats/europa-am-

abgrund/artikel/detail/europapolitiker-hoert-die-signale-1342/

[5]             Shih http://www.ipg-journal.de/schwerpunkt-des-monats/europa-am-

abgrund/artikel/detail/ze-elephant-in-ze-room-1348/

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...