Published On: 25 Janar, 2016

Reagim ndaj shkrimit: Sulltan Murati I “përçan” qytetin kosovar

Me ardhjen në krye të komunës së Obiliqit të kryetarit Xhafer Gashi dhe konstituimit të legjislaturës së re komunale, Kuvendi i Komunës përkatësisht asambleistët e Kuvendit Komunal duke u thirrur në kompetencat që ju jep Ligji mbi Vetëqeverisjen Lokale, nxjerrin një vendim me të cilin e shfuqizojnë vendimin e padrejtë të ish kryetarit të komunës, vendimi Nr-1-18, i datës 26.02.2014.

Menjëher pas anulimit të këtij vendimi, kryetari i komunës Xhafer Gashi fillon takimet me ministrinë e Ministrinë së Kulturës për të parë mundësinë e realizimit të një projekti të tillë. Në vizitën që i bënë komunës sonë ministri i Ministrisë së Kulturës Kujtim Shala sheh nga afër gjendjen e rëndë të kësaj shtëpie dhe premton që do të bëjë të pamundërën që Obiliqi të bëhet me një objekt të ri të kulturës. Brenda pak muajsh ministri Kujtim Shala paraqet modalitetet dhe planin e tij për realizimin e këtij projekti, dhe kështu me datën, 26.08.2015, nënshkruhet memorandumi i mirëkuptimit ndërmjet Ministrisë së Kulturës dhe Komunës së Obiliqit për ndërtimin e shtëpisë së kulturës.

Me buxhetin për vitin 2016 Ministria e Kulturës ka paraparë fillimin e ndërtimit të kësaj shtëpie.

Është e rëndësishme të potencohet që objekti i cili do të ndërtohet do t’i përmbushë në tërësi nevojat e shoqërive kulturore që ushtrojnë aktivitet në komunën e Obiliqit.

U munduam që kronologjikisht të tregojm se si kemi ardhur deri këtu, dhe se sa i quditshëm është riaktualizimi i kësaj teme nga ish kryetari Mehmet Krasniqi në një kohë kur ne mendojmë të caktojm datën e fillimit të punimeve.
Përse jemi kundër që Shtëpia e Kulturës të mbaj emrin e Sulltan Muratit?

Sulltan Murati ishte vetëm njëri nga shumë Sulltan të Perandorisë Otomane të cilët për 600 vite ishin okupator të trojeve shqiptare. Viti 1389 për ne shiptarët është viti që shënon Betejën e Kosovës, një ndër betejat më të fuqishme që janë zhvilluar kundër Perandorisë Otomane dhe në të cilin betejë është vrarë Sulltan Murati.

Për ne është e rëndësishme që Sulltan Murati ishte i paftuar dhe i pa dëshiruar në trojet shqiptare, dhe si i tillë ishte luftuar nga shqiptarët e asaj kohe.

Këtë kështu e kemi mësuar në librat e historisë dhe si e tillë për ne kjo mbetet e vërteta mbi këtë periudhë kohore.
Ne konsiderojmë që permes emrit të Sulltan Muratit, po mëtohet të vendosen në Kosovë idetë e tij pushtuese, prandaj jemi kundër.

Në aspektin historik, nuk ka asnjë argument për ta sjellur në Kosovë këtë emer. Në komunën e Obiliqit, nuk ka asnjë qytetar të përkatësisë turke.

Për ne është e pa pranueshme që t’i vendoset emri i një personaliteti ushtarak, një shtëpie të kulturës, një personaliteti për të cilin as historianët e Turqisë nuk është se flasin shumë, p.sh., një ndër historianët më të mëdhenjë të Turqisë Halil Inalcik, nuk flet për këtë personalitet.

Ne i kemi heronjët e kohës sonë dhe duam ti vendosim emra të tillë, heronjë të cilët përveç tjerash kanë dhënë kotribut në art, kulturë dhe në çlirimin e vendit.

Po ashtu dëshirojmë të potencojmë që për Betejën e Kosovës ekziston vetëm një dokument origjinal (Letra e komunës së Firencës drejtuar mbretit të Bosnës Tvërtko, 20.10.1389), që është i ruajtur në Firencë të Italisë, ai dokument tregon për historinë dhe për vrasjen e Sulltan Muratit, për këtë dokument dhe për Betejën e Kosovën ka njohës të shumtë të kësaj periudhe kohore, një ndër ta është Prof. Dr. Jahja Drançolli i cili me opinionet e tij i vërteton konstatimet tona për refuzimin e këtij emri.

Për të vërtetuar qëndrimin tonë refuzues, dhe kërkesën tonë për të respektuar atë periudhë kohore dhe relacionet e at’hershme ndërmjet shqiptarëve dhe Perandorisë Osmane, ofrojmë shembullin e relacionit të Francës dhe Gajermanisë, kur në Luftën e Dytë Botërore, përkatësisht në Betejën Normandisë janë vrarë 1 milion e 800 mijë persona. Sot këto dy shtete pavarësisht raporteve miqësore, e respektojnë atë periudhë kohore dhe në këtë shtet (Francën), nuk mund të gjejsh as edhe një institucion që bart emrin e ndonjë gjenerali gjerman që ka rënë ne atë betejë.
Qëndrimi ynë për atë periudhë kohore nuk e përcakton relacionin tonë me Turqinë e sotme, për ne Turqia e sotme është ndër miket më të mira të Republikës së Kosovës.

Në fund të reagimit, dëshirojmë të potencojmë që ky projekt nuk ka shkaktuar përçarje te qytetarët e komunës së Obiliqit dhe as te asambleistët, këtë e dëshmon vendimi kundër i asambleistëve të Kuvendit Komunal.
Ne jemi të gatshëm që për të gjitha konstatimet, të ofrojmë edhe dëshmi për hirë të opinionit dhe të vërtetës.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...