Published On: 10 Gusht, 2016

Ratifikimi i Demarkacionit do të ishte  barazi me tradhti kombëtare

 

Nga Skënder  MULLIQI

Institucionet më të larta të shtetit, Qeveria dhe Parlamenti e kanë humbur autonominë e tyre si organet vendimmarrëse për secilën shoqëri demokratike. Qeveri dhe Parlament janë berë Thaçi dhe Mustafa, sepse ata po i marrin të gjitha vendimet e rëndësishme për Kosovën. Është brengosëse për demokracinë kur qeverinë nuk ka mundësi më e kontrolluar populli. Kjo është e para. E dyta, është brengosëse  për një shtet kur kemi privatizim plaqkitës. E treta, a ka gje më shqetësuese së kur afër gjysma e popullatës janë të pa punë. E katërta, Kosova po ballafaqohet më emigrim masovik , më shumë së kur ishim të okupuar nga Serbia. E pesta, kemi gjendje gadi katastrofale në shëndetësi  dhe në në arsim. Të gjithë këto parametra shoqërore të cilat në secilin shkrim nga secili nga ne duhet veçuar, janë treguesi më i mirë së më çfarë gjendje politike dhe të rrjedhave ekonomike po përballemi tash e shumë kohë. Parashtrohet pyetja: pse qeveri? Qeveria e një shteti është për ti zbatuar vendimet të cilat merren në kuvend si institucinoni më i lartë. Kjo nuk po ndodhë. Nuk po ndodhë se një kontroll i rreptë është instaluar edhe në kuvend pikërisht nga autokratët Mustafa dhe Thaçi. Këta janë bërë shteti vet, sepse po i përkrahin deri diku edhe ndërkombëtarët së ata kan nevojë njerëz servilë. Po marrin vendime pa e pyetuar popullin sepse populli e ka preferuar heshtjën si metodë kapituluese para këtyre diktatorëve. Kjo heshtje nese vazhdohet do të na shkaktojë dëme të pa riparueshme  si shtet dhe si komb. Unë mendoj së gjithnjë e më shumë është ka na rrezikohet Republika. Kjo do të ishte e pa falshme  jo vëtem për shqiptarët e Kosovës. Kur vendimet politike merren në mënyrë autokratike, atëherë kemi edhe  sisteme jo stabile. Edhe të disa shtete në rajon e kemi këtë gjendje  të përballjes më sistemin centralist të vendmarrjës. Në Kosovë ekziston bindja të qytetarët së Qeveria ka krijuar të gjithë këtë  destabilitet politik .Dhe, në kuptimin e plotë të fjalës vëtem formalisht kemi qeveri . “Zajednica” , Demarkacioni dhe shumë marrveshje  të nënshkruara  nga Thaqi dhe Mustafa  janë  marrveshjët më të dëshme politike deri më sot  .E kan futur Kosovën në krizë përmanente institucionale. Segmentet e caktuara politike, të kthyera më shumë  segmente të para politikës , nga frika prej Gjykatës Speciale, nuk janë të interesuara që të kemi stabilitet politikë dhe qëndrueshmëri ekonomike. Nëse dikush ka shkelur në dërrasa të kalbura , nuk ka të drejtë të luajë së pari më  Republikën, dhe nuk ka të drejtë ta vën në pëshore të ardhmen e shqiptarëve në Ballkanin Perëndimor. Ky destabiltet politik po tërheqë më vete edhe jetën e keqe të cilën po e bëjnë shumica. Rendi dhe qetësia apo më mirë të themi forcimi institucioneve të shtetit, nuk po iu hynë në funksion kastët politike në pushtet. Këta mund  të mbijetojnë  vëtëm në saje të krizave. I kanë bërë të pafuqishëm njerëzit për ta ndryshuar gjendjen, duke përdorur rregullisht manipulimet pëefide politike. Kulmi i marrëzisë do të ishte ratifikimi i Demarkacionit në Kuvend në formën qeveritare. Një ratifikim i tillë do të lënte pasoja afatgjata për Kosovën, dhe do të ishte barazi me tradhti kombëtare…

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...