Published On: 29 Qershor, 2016

Rama ndërkombëtarëve të tij: Unë drejtësinë, ju paret


Tani gjuha politike e Edi Ramës ka ndryshuar. S’është më as gjuha e kryeministrit e as e ndonjë politikani. Është thjesht gjuha e një lobisti. Ai nuk dëshiron më bisedime dhe ka njoftuar se do të tentohet blerja e votave në parlament në një votim që është parathënë se do të ndodhë me 21 korrik. Roli i “ndërkombëtarëve të Ramës” po shtohet gjithnjë e më tepër, duke u tentuar të dublojë rolin e vërtetë të ndërkombëtarëve, atë të partnerëve të palëve në Shqipëri, e në një demokraci hibride si e jona, atë të mbrojtjes së opozitës nga dhuna e pushtetit.

Tani gjuha politike e Edi Ramës ka ndryshuar. S’është më as gjuha e kryeministrit e as e ndonjë politikani. Është thjesht gjuha e një lobisti, i cili po orientohet sipas sponsorëve të tij dhe tani ka përfunduar tek detajimi i pazareve. Në mënyrë krejt të njëanshme, ai ka shpallur se s’e njeh më as Komisionin e Venecias e as rekomandimin 88 të tij, për të cilin më herët kishte deklaruar se do t’i qëndronte pikë për pikë kompromisit që vjen nga kjo instancë zëmadhe juridike. Po ashtu ai s’ka më asnjë dëshirë të tentojë një kompromis për ndryshimin më të madh që po i bëhet kushtetutës së vendit, qysh se ajo është miratuar më 1998 (në fakt mund të themi se tinëzisht po tentohet themelimi pa shpallje i një republike të re). Edi Rama nuk dëshiron më bisedime dhe ka njoftuar se do të tentohet blerja e votave në parlament në një votim që është parathënë se do të ndodhë me 21 korrik. Ai ka nxitim dhe për këtë ka hapur kartat në tavolinë. Ai po u thotë “ndërkombëtarëve të tij”: Unë drejtësinë, ju paret. Krejt investimi dyvjeçar i institucioneve ndërkombëtarëve për reformimin e thellë të institucioneve të drejtësisë po hidhet poshtë, sepse po shndërrohet tashmë në një lojë politike të kryetarit të Partisë Socialiste, i cili po luan sipas parimit win-win me lobistët e tij. Ai po merr të porositur një sistem drejtësie të qepur sipas midesë së tij, dhe po e imponon në publik si një reformë që “do na çojë në selamet”.

Por shpallja e festës, “marrja e nuses” ka hasur në një pengesë serioze. Ky zijafet po pengohet nga opozita, e cila s’mund të lejojë që Edi Ramës t’i dorëzojë drejtësinë, çka do ta shndërronte atë në kryehetues, kryeprokuror e kryegjykatës të shtetit të partisë. Për këtë pengesë, pazari është i thjeshtë. Rama do tentojë puçin në parlament, por lobistët duhet të kryejnë edhe një përpjekje të fundit: për asgjësimin e opozitës duhen pare të reja. Rezistenca ka dalë më e fortë sesa mendonin “ndërkombëtarët e Ramës”, prandaj edhe koha deri tek ultimatumi i 21 korrikut, nuk është se premton shumë. Lobistët janë vënë sërish në punë dhe Edi Rama është në pozicionin e pritësit, sipas parimit “win-win”; edhe drejtësinë e merr, edhe gështenjat do të nxirren me duart e të tjerëve, edhe e ardhmja e regjimit bëhet gjithmonë e më pink me ekzekutimin që po tentohet t’i kryhet opozitës parlamentare.

Roli i “ndërkombëtarëve të Ramës” po shtohet gjithnjë e më tepër, duke u tentuar të dublojë rolin e vërtetë të ndërkombëtarëve, atë të partnerëve të palëve në Shqipëri, e në një demokraci hibride si e jona, atë të mbrojtjes së opozitës nga dhuna e pushtetit. Letra e djeshme e 3 kongresmenëve amerikanë është një shembull kuptimplotë i këtij partneriteti, ndërkohë që e gjithë fushata private e Ramës dhe e “ndërkombëtarëve të tij” është një pazar që do marrë një goditje të keqe bash ditën kur kanë shpallur edhe në ultimatum, më 21 korrik. Sa më shpejt të kuptohet se prej ultimatumit s’vjen asgjë e mirë, aq më të forta janë gjasat për të instaluar një dialog që do prodhojë një konsensus të vërtetë reformator, sipas rekomandimit 88 të Komisionit të Venecias.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...