Published On: 7 Mars, 2016

Rafet Rama dhe shkelja e Kushtetutës gjatë zgjedhjes së Hashim Thaçit për president!

Driton Tali

Kushtetuta u shkel në raundin e pare të votimit, jo vetëm për faktin se në garë nuk ishin më shumë se dy kandidat (shih nenin 86.5), por edhe sepse Rafet Rama ka marrë vetëm 4 (apo 5) vota. Raundi i parë: Thaçi mori 50 (apo 53) vota, Rafet Rama 4 (apo 5) vota dhe 27 te pavlefshme. Raundi I dytë: Thaçi ka marrë 64 vota, Rafet Rama, 2 vota dhe 15 vota të pavlefshme. Atëhere logjikisht shtrohet pyetja se: ku mbetën edhe 26 (apo 25) vota të cilat z Rafet Rama i mori për t’u nominuar si kandidat?! Kushtetuta e thotë qartë (shih nenin 86.3) se “deputetët mund të nënshkruajnë (që d.m.th., përkrahin) vetëm një kandidat”! Për ndryshe del se nuk ka pasur garë serioze. Pra, Rafet Rama nuk ka qenë kandidat i vërtet që për ndryshe i bie se ka qenë fals! E që logjikisht votimin e bënë të ketë qenë fals. Neni 86 [Zgjedhja e Presidentit] Neni 86.3., Secili shtetas i Republikës së Kosovës mund të nominohet si kandidatë për President të Republikës së Kosovës, nëse ajo/ai siguron nënshkrimet e të paktën tridhjetë (30) deputetëve të Kuvendit të Kosovës. Deputetët e Kuvendit mund të nënshkruajnë vetëm për një kandidatë për President të Republikës së Kosovës. 86.4., Zgjedhja e Presidentit bëhet me dy të tretat (2/3) e votave të të gjithë deputetëve të Kuvendit. 86.5., Nëse asnjëri kandidat nuk merr shumicën prej dy të tretave (2/3) në dy votimet e para, organizohet votimi i tretë në mes të dy kandidatëve të cilët kanë marrë numrin më të lartë të votave në votimin e dytë dhe kandidati që merr shumicën e votave të të gjithë deputetëve, zgjedhet President i Republikës së Kosovës.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...