Published On: 5 Qershor, 2016

RA KY MORT E U PAMË NGA ISMAIL KADARE (DITAR PËR KOSOVËN)


Ma. BEKRI MURSELAJ

Kjo vepër e shkrimtarit Ismail Kadare, sajohet në kuadër të zhvillimeve politike-shoqërore, që kanë përfëshirë Kosovën gjatë vitit 1999.
Vepra “Ra ky mort e u pamë” nga Ismail Kadare, është e shkruar në formë të ditarit, “Ditar për Kosovën”. Kjo vepër përshkruan gjendjen më të vështirë nëpër të cilën po kalonte Kosova, gjatë atij viti.
Vepra në fjalë fillon me një parathënie, ndërsa më konkretisht fillon prej datës, 3 janar 1999, ku në kuadër të këtij “Ditari për Kosovën” do të njihemi me zhvillimet dhe përpjekjet më të mëdha që kanë ndodh gjatë vitit 1999, për Kosovën.
Kjo vepër e Kadaresë, përbën veprën më të rëndësishme që është shënuar në formë të Ditarit për Kosovën, ku jepen momentet më të rëndësishme që e kanë përcjellur atë periudhë kohore Kosovën. Kjo vepër e Kadaresë për Kosovën, mban dy momente të rëndësishme në vete:
1. Përkushtimin e Kadaresë, për të rrëfyer gjendjen nëpër të cilën po kalonte Kosova, duke dhënë intervista të shumta për të zgjuar interesimin e Evropës për Kosovën.
2. Konferenca e Rambujesë dhe e Parisit, si dy konferenca të rëndësishme për Kosovën.
Kjo vepër e Kadaresë, përmes këtyre dy momenteve trajton çështjen e Kosovës, në të gjitha fazat nëpër të cilat po kalonte Kosova në atë kohë.

DITAR PËR KOSOVËN
Kjo vepër e Kadaresë, fillon më 3 janar 1999, ku jepen shqetësimet e para të autorit në fjalë, por që këto shqetësime për Kosovën nuk do të mbarojnë vetëm si shqetësime në vete, por do të marrin formë dhe veprim të caktuar drejt kërkimit të zgjidhjes së çështjes së Kosovës.
Në këtë ditar, kryepersonazhi kryesor është vetë autori i librit, ku rrëfen përpjekjet dhe kontributin e tij dhënë për çështjen e Kosovës, në një mënyrë si një intelektual i shquar që në qarqet evropiane ka një miqësi të madhe, duke kërkuar që çështja e Kosovës të bëhet temë dhe kryetemë në arenën ndërkombëtare, për t’i ndihmuar popullit të Kosovës.
Ndër bisedat e para që zhvillon autori në këtë ditar është ajo me presindentit francez Jacques Chirac, që njëkohësisht fillon që të shfaqet qëndrimi i Francës për Kosovën, pastaj ftesa e ministrit Hubert Vedrin për një “Drekë në Ministrinë e Jashtme për Kosovën”, ku në këtë drekë ishin të ftuar edhe shumë burrështetas të tjerë, që u njoftuan për çështjen që po mbretron në Kosovë.
Takimet dhe bisedat me shumë burrështetas Kadare i zhvillon në mënyrë të palodhur, duke shprehur qëndrimin e tij se gjendja që po mbretërote në Kosovë nuk ishte aspak e mirë, dhe njëkohësisht shpreh shqetësimet e tij për popullin që gjendej në Kosovë. Takimi me Christofer Hillin dëshmon një shqetësim mjaft të madh në bisedë e sipër, duke bërë pyetje lidhur me fatin e popullit pas fillimit të bombardimeve të NATO-s, mbi ish Jugosllavi. Ku shohim se edhe diplomatët e huaj, midis qëndrimeve të tyre lidhur me gjendjen nëpër të cilën kalonte Kosova, shprehnin dyshimin për një katastrofë njerëzore që mund të ndodhte.
Bisedat dhe intervistat e shumta me burrështetas Kadare shfaq shqetësimin e tij, qysh herët, pra, në vitin 1991, kur i dërgon një letër presidentit François Miterand për gjendjen në Kosovë, ku atë kohë nuk gjen në mirëkuptimin e tij, lidhur me gjendjen në të cilën gjendej Kosova.

Në këtë kontribut të dhënë Kadare lidhur me gjendjen në Kosovë janë dhe shkrimet e tij të botuara nëpër gazetat e ndryshme si në “Le Monde” me tekstin “Trumfi i krimit”, në “El Pais” me tekstin “Ferri e ka emrin Kosovë”, ku jepen mendimet dhe kritikat e autorit ndaj Serbisë, si një shtet që po kryen krime mbi njerëzit në Kosovë.
Sa i përket bisedave dhe intervistave dhënë televizioneve dhe gazetave të ndryshme evropiane, shohim se autori i këtij “Ditari për Kosovën” ka dhënë një kontribut mjaft të rëndësishëm, ku çështjen e Kosovës e shpalos në arenën ndërkombëtare, me qëllim që kjo çështje të merr një përkrahje evropiane dhe të gjindej zhgjidhja më e mirë.
Libri “Ra ky mort e u pamë” i I. Kadaresë, në këtë pjesë të takimeve me burrështetas evropian, dhe dhënia e intervistave në televizione dhe gazeta, bënë që Kosova të bëhet temë kryesore në shumë ballina të gazetave evropiane, ku në këtë “Ditar për Kosovën” paraqitet kontributi i autorit lidhur me çështjen e Kosovës.
Në këtë pjesë të “Ditarit për Kosovën” njihemi me angazhimin e autorit të tekstit përball gjendjes që po kalonte Kosova, dhe dëshirës së tij për ta ndihmuar Kosoven në zgjidhjen e kësaj çështjeje në fjalë.
Ndërsa në pjesën tjetër, apo një pikë tjetër mjaft e rëndësishme e këtij ditari siç është paraqitja e dy konferencave të rëndësishme për Kosovën siç janë: Konferenca e Rambujesë dhe e Parisit, përsëri autori i këtij teksti është i angazhuar në mënyrë të tërthortë, duke dhënë kontibutin e tij jashtë sallave të konferencave.
Konferenca e Rambujesë dhe e Parisit, si dy konferenca të rëndësishme për Kosovën.
Këto dy konferenca brenda “Ditarit për Kosovën” zënë një vend mjaft të rëndësishëm ku jepet një angazhim mjaft i madh i shumë burrështetasve ndërkombëtar dhe i grupeve të të dy delegacioneve kosovarë dhe sërbë.

Sa i përket konferencës se Rambujesë, në këtë ditar jepen të dhëna për rreth ndërtesës që është zhvilluar konferenca, ku përveç delegacioneve ndërkombëtare dhe palëve të konfliktit, njihemi me një gjendje kaotike që mbretëron edhe jashtë ndërtesës, ku paraqiten grupe njërzish kryesisht nga Kosova që jetojnë në diasporë.
Në këtë pjesë të ditarit në fjalë, na paraqiten shumë gjendje emocionale të popullit tonë, duke pasur parasysh se një pjesë e popullësisë që kanë ardhur nga vendet e tjera, në të shumtën e rasteve nga ndjenjat e përziera emocionale kanë mendime të ndryshme, herë pro dhe kundër delegacionit kosovarë, dhe në anën tjetër barrën kryesore që e bart në vete është delegacioni kosovarë, ku mund të themi se në të shumtën e rasteve ky delegacion është gjetur para situatave dramatike, duke pasur parasysh peshën që kanë mbi vete.
Në këtë pjesë të këtij ditari na paraqitet një gjendje emocionale e tensionuar, ku të gjithë personazhet në këtë rast janë mjaft të nevrikosur përball gjendjes që mbretëron në sallë dhe po ashtu edhe në Kosovë.
Përveç gjendjes të tensionuar emocionale këtu paraqiten dhe përpjekjet e vazhdueshme të gjithë personazheve dhe njëkohësisht të autorit për të arritur një marrëveshje sa më të mirë për vendin.
Në këtë rast roli dhe kontributi i autorit nuk ka mbarim, gjithmonë ka në mendje dhe veprim atë se çka po ndodh brenda. Letra dërguar delegacionit kosovarë nga ana e autorit të këtij ditari, shfaq shqetësimet e tij dhe njëkohësisht kjo letër është një këshillë për delegacionin sepse gjendja në Kosovë është çdo ditë e më e rëndë, dhe njëkohësisht kërkon vëmendje të madhe që të mos bëhet ndonjë lëshim nga ana e delegacionit kosovarë!
Në këtë ditar jepen datat më të rëndësishme për çështjen e Kosovës ku këtu hyn dy konferencat jetike për Kosovën dhe njëkohësisht rënia e regjimit serb, me fillimin e bombardimeve të NATO-s.
Vepra “Ra ky mort e u pamë” e Ismail Kadaresë, që është një “Ditar për Kosovën” paraqet shumë takime, intervista, konferenca, tryeza të mbajtura për Kosovën, që në kuadër të këtij ditari autori paraqet një ecuri të ngjarjeve që e kanë përcjellur fatin e Kosovës gjatë luftës. Në këtë ditar është mjaft i rëndësishëm edhe momenti kur fillojnë bombardimet sepse tashmë kemi një epokë tjetër, sepse fillojnë ndërhyrjet për parandalimin e mëtejmë të gjenocidit serb në Kosovë. Pra, ky “Ditar për Kosovën” dokumenton përpjekjen e bashkësisë ndërkombëtare dhe kërkesën e popullit të Kosovës për liri.
Në kuadër të këtij “Ditari për Kosovën” Kadare paraqet edhe tri letra, ku iu drejtohet tre presidentëve si: George Bush-it, President i SHBA-së, François Miterand-it, Presindent i Francës dhe Vaclav Havel-it, President i Çekosllovakisë.
Në këto tri letra dërguar këtyre burrështetasve Kadare kërkon ndihmë dhe përkrahje për popullin shqiptar, për popullin e Shqipërisë dhe të Kosovës, edhe pse këto letra janë të shkruajtura në vitin 1991, shohim se angazhimi i autorit për çështjen shqiptare në përgjithësi është mjaft i madh dhe njëkohësisht me dëshirën që të jep rezultate të mira ky angazhim i autorit.
Libri “Ra ky mort e u pamë” i Ismail Kdaresë, është një “Ditar për Kosovën” ku kemi të paraqitura të dhënat apo kontributin e autorit, si një ndihmës për çështjen e Kosovës, dhe njëkohësisht si një “ambasador” i Kosovës për të ndihmuar në zgjidhjen e çështjes së saj.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...