Published On: 22 Janar, 2016

Qyteti i Shkupit dhe NTP-ja vazhdojnë të nëpërkëmbin shqipen (Video)

Qyteti i Shkupit, përkatësisht Ndërmarrja e Transportit Publik vazhdojnë të nëpërkëmbin gjuhën shqipe dhe me këtë edhe ligjin dhe Kushtetutën e vendit që garanton përdorimin e shqipes, transmeton Alsat-m.

Tabelat e reja elektronike dhe një pjesë e autobusëve urban vazhdojnë të flasin vetëm maqedonisht.

Edhe tra muaj pas premtimit nga ana e drejtorit të Ndërmarrjes së Transportit Publik se tabelat e reja elektronike të vendosura nëpër pothuajse të gjitha stacionet e autobusëve në kryeqytet do të jenë edhe në shqip, një gjë e tillë ende nuk është bërë.

Kryetari i Qytetit të Shkupit Koce Trajanovski fajin për mospërdorimin e shqipes nëpër institucionet e kryeqytetit vazhdon t’ia hedh teknologjisë, kurse drejtori i Ndërmarrjes së Transportit Publik, Igor Janushev përsëri premton se së shpejti do të nisë me përdorimin e shqipes ashtu siç parasheh ligji.

Kryetar në muajin nëntor të vitit të kaluar deklaruat se tabelat e reja elektronike të vendosura nëpër stacionet e autobusëve në Shkup do të jenë në dy gjuhë, përkatësisht në tre gjuhë, dhe anglisht do të ketë, por deri më sot një gjë të tillë nuk po e shohim! Pse nuk po e respektoni ligjin?

“Sipas të gjitha gjasave një gjë e tillë është si rezultat i teknologjisë, drejtori do t’u përgjigjet në detaje!” deklaroi Koce Trajanovski, kryetar i Qytetit të Shkupit.

“Tabelat elektronike do të jenë në dy gjuhë, në maqedonisht dhe shqip dhe një gjë e tillë do të mundësohet së shpejti pasi gjithçka tashmë është përkthyer dhe të njëjtat po vendosen në sistem, derisa në vetë autobusët lajmërimet zanore do të jenë në tre gjuhë, në maqedonisht, shqip dhe anglisht. Duke pasur parasysh se gjatë kësaj periudhe testuam gjithë sistemin, vendosëm që në fillim të nisim vetëm me një gjuhë, tani saktë e dimë se gjithçka funksionon mirë, gjatë ditëve të ardhshme i gjithë sistemi do të nisë të jap informata edhe në shqip,” u shpreh Igor Janushev, drejtor i NTP-së.

Me gjithë arsyetimin e kryetarit të Qytetit të Shkupit Koce Trajanovski dhe drejtorit të NTP-së, Igor Janushev, në bazë të dispozitave ligjore në fuqi ata mund të ndiqen penalisht dhe në rastin konkret parashihen dënime me burg. Moszbatimi i ligjit për përdorimin e gjuhëve nga institucionet e qytetit të Shkupit në bazë të nenit 138 të Kodit penal paraqesin shkelje ligjore dhe sanksionohen deri më 5 vite burg.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...