Published On: 15 Shkurt, 2016

QKSS: Dështim politik në transformimin e FSK-së në FAK

Qendra Kosovare për Studime të Sigurisë konstaton se implikimet nga mos-transformimi i FSK-së në FAK janë shumë-dimenzionale dhe si rrjedhojë kërkohet përgjegjësi e hapa konkret në këtë drejtim.

Sipas kësaj qendre në aspektin politiko-strategjik, mungesa e miratimit të pakos së ligjeve për FAK vazhdon të ketë për pasojë mos-kompletimin e sektorit të sigurisë, sektor ky që ngërthen atribute shtetërore.

“Në këtë drejtim, implikimet vërehen në vonesat që do të ketë në arritjen e kapaciteteve ushtarake të pjesshme e më vonë të plota”

” Kjo situatë do të jetë vetëm në funksion të status quos sidomos në kontekst të vazhdimit të pranisë ushtarake ndërkombëtare, duke pozicionuar edhe më tutje Kosovën në ranglistën e shteteve të papërfunduara. Qëndrimet e qytetarëve të cilat u maten me Barometrin Kosovar të Sigurisë nuk e favorizojnë një prani të pakufizuar të misioneve ndërkombëtare. Madje vazhdimi i mandatit të këtyre misioneve pa pasur kalim final të përgjegjësive tek vendorët, është zgjidhje e paqëndrueshme dhe në dëm të shtet-ndërtimit” thuhet në një kumtesë për media të QKSS..

Kjo e fundit thotë se , ky ngërç ka për pasojë shtyrjen e përpjekjeve për integrim në NATO i cili vazhdon të sfidohet, përveç tjerash, edhe për mungesën elementit të mbrojtjes. Në aspektin bilateral, ky ngërç dekurajon shtetet mike aleate të cilat planifikojnë nisjen e bashkëpunimeve bilaterale ushtarake në funksion të paqes e sigurisë rajonale dhe botërore.

Më konkretisht, nëse Qeveria vendos të procedojë me dekretimin e Asociacionit të Komunave Serbe (AKS) – i cili në secilën variant duhet të jetë në përputhje me Aktgjykimin e Gjykatës Kushtetuese – parakusht për këtë të jetë pëlqimi i partive politike serbe për ndryshimet kushtetuese në funksion të themelimit të FAK.

Në të kundërtën, dështimi i gjetjes së konsensusit për themelimin e Forcave të Armatosura dhe dekretimi i pakushtëzuar i AKS do të jetë kundër vullnetit publik, do të reflektojë triumfalizëm për një komunitet kurse dëme për tjetrin dhe, mbi të gjitha, mund të parashihen pasoja të mëdha për rendin dhe sigurinë publike, transmeton Klan Kosova.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...