Published On: 15 Qershor, 2016

Qeveria, të hyrat buxhetore janë rritur për 123.9 për qind

Qeveria e Republikës së Kosovës mbajti mbledhjen e 94-të me radhë.

Në hapje të mbledhjes, kryeministri Isa Mustafa ka informuar kabinetin për arritjen e marrëveshjes lidhur me vazhdimin e mandatit të EULEX-it.

“Dje kemi pas një takim me presidentin, me kryetarin e Kuvendit, me përfaqësuesit e institucioneve të drejtësisë dhe me përfaqësuesin e Bashkimit Evropian, z. Zhbogar, me përfaqësues të Ambasadës Amerikane dhe është arrit marrëveshja lidhur me EULEX-in.

Ne presim sot ta marrim këmbimin e letrës nga Përfaqësuesja e Lartë Mogherini, dhe po ashtu me të arritur të konfirmimit, ne do ta mbajmë edhe një takim të Qeverisë sot pasdite, në të cilën ne do të aprovojmë ato dy ligje, por tash mbi bazën e letërkëmbimit ndërmjet presidentit të Republikës së Kosovës dhe Përfaqësueses së Lartë Mogherini.

Në lidhje me këtë çështje, kabinetin e ka informuar edhe zëvendëskryeministri Hajredin Kuçi i cili ka vlerësuar arritjen e marrëveshjes ndërmjet Republikës së Kosovës dhe Bashkimit Evropian për mandatin e EULEX-it për dy vitet e ardhshme.

“Sikur e tha kryeministri, dje është arrit marrëveshja ndërmjet Republikës së Kosovës dhe BE-së lidhur me mandatin e EULEX-it për dy vitet e ardhshme. Natyrisht që në negocimin tonë kem pas parasysh dy kritere: e para, që të shfrytëzohet në maksimum mundësia e institucioneve tona për ta ushtruar sovranitetin e plotë në fushën e gjyqësisë dhe prokurorisë;  dhe njëkohësisht kemi pas mundësinë edhe kemi shfrytëzuar autoritetin edhe të EULEX-it, për të shfrytëzuar ekspertizën e tyre në dy vitet e ardhshme.

Kemi arritur një marrëveshje që është në përmbajtjen e letrës së plotë të presidentit që e ka dërguar me datën 9 qershor te znj. Mogherini.

Natyrisht, ligji do ta ketë një ndryshim, e keni marrë besoj në ndërkohë, që do ta miratojmë në Qeverinë e Kosovës që sot, si tha edhe kryeministri, dhe presim nesër që në seancën e rregullt të Kuvendit të Kosovës,  Qeveria t’i propozoj Kuvendit ta shtoj për pikë të rendit të ditës këtë çështje, dhe ta miratoj, në mënyrë që të vazhdohet mandati i EULEX-it edhe për dy vite tjera. Mendoj se Qeveria e ka kryer punën e vet ashtu siç duhet, marrëveshja është e plotë, është në vullnetin e dyanshëm të dy institucioneve tona, dhe unë jam i bindur se do të kontribuoj pozitivisht edhe në fushën e rendit dhe ligjit, por mbi të gjitha edhe në raportet tona me BE-në dhe me SHBA-në në veçanti” theksoi zëvendëskryeministri Kuçi.

Në mbledhje është miratuar projektligji për ratifikimin e marrëveshjes së kredisë ndërmjet Qeverisës së Republikës së Kosovës dhe Unicredit Bank Austria AG, për financimin e projektit të modernizimit të shërbimeve të Kardiologjisë Invazive në Qendrën Klinike Universitare të Kosovës.

Edhe Rregullorja për shitjen me pakicë të obligacioneve të Qeverisë së Republikës së Kosovës ka marr aprovimin e kabinetit qeveritar, e cila rregullon procesin e emetimit të obligacioneve që shiten te investitorët që janë persona fizik.

Qeveria e Republikës së Kosovës ka aprovuar Strategjinë për trajnime të nëpunësve civil për vitet 2016-2020 dhe Planin e Veprimit. Kjo Strategji synon të krijoj shtresë kritike të nëpunësve civil me njohuri dhe shkathtësi adekuate, që do ta afrojnë Kosovën në procesin e integrimit në strukturat evropiane.

Në mbledhjen e sotme është aprovuar kërkesa e Komisionit të Pavarur për Miniera dhe Minerale për konfirmimin e interesit publik, në mënyrë që të bëhet lëshimi i licencës për shfrytëzimin e thëngjillit nga Korporata Elektroenergjike e Kosovës Sh.A. KEK.

Kabineti ka aprovuar vendimin për ndarjen e mjeteve financiare për pagesën e kontributeve të anëtarësisë në Asociacionin Ndërkombëtar të Sigurisë Sociale për vitin 2014 dhe 2015. Po ashtu, kabineti ka aprovuar vendimin për ndarjen e mjeteve financiare për Organizatën Joqeveritare për projektin për rritjen e përfshirjes së të diplomuarve të pakicave në nivelin qendror dhe lokal të Administratës Publike.

Kryeministri Mustafa vlerësoi qasjen pozitive ndaj pakicave të Qeverisë së Republikës së Kosovës, gjë që vërehet edhe tek ky vendim.

“Unë mendoj se diskutimet ishin të arsyeshme, por propozim vendimi ka po ashtu një orientim, siç tha edhe ministri Bajrami, të një trajtimi pozitiv, ose të një qasje pozitive ndaj pakicave, që ne duhet ta përkrahim si të tillë” ka thënë kryeministri Mustafa.

Edhe vendimi për ndarjen e mjeteve financiare për realizimin e fazës së fundit të Regjistrimit aktiv të Diasporës mori miratimin e kabinetit qeveritar.

Në mbledhjen e sotme, kabineti qeveritar është informuar lidhur me Raportin për Performancën e të hyrave dhe shpenzimeve buxhetore në periudhën janar-maj të këtij viti. Kjo periudhë karakterizohet me aktivitet të shtuar ekonomik krahasuar me periudhën e njëjtë të viti 2015. Të hyrat buxhetore në total kapin shifrën prej 604 milion e 900 mijë euro dhe janë më të larta për 123.9 për qind në krahasim me periudhën e njëjtë të vitit të kaluar. Edhe shpenzimet buxhetore kanë shënuar rritje për 6.4 për qind dhe kapin shifrën në total prej 564 milion e 300 mijë eurove.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...