Published On: 5 Mars, 2016

Qeveria nuk i konfiskon targat ilegale të serbëve në veri

Edhe pse muaji prill i vitit 2014 ka qenë afati fundit që duhej respektuar dhe që veriorët të aplikojnë targat e Kosovës, serbët në veri të vendit vazhdojnë të mbajnë akoma në automjetet e tyre targat ilegale serbe me iniciale të qyteteve të Kosovës KM, PR etj, njëjtë si para luftës.

Qeveria serbe më herët kishte kërkuar përmes ndërkombëtarëve që institucionet e Kosovës duhet të presin derisa t’ju skadojë afati i regjistrimit, për të kaluar pastaj në targa të Kosovës, por një gjë e tillë ende nuk po ndodhë.

Gjatë një bashkëbisedimi të realizuar nga KosovaPress me qytetarët, këta të fundit kanë fajësuar institucionet vendore në lidhje me këtë çështje, duke thënë se ato nuk kanë punuar sa duhet në këtë drejtim.

Albert Gashi, banor i veriut të Mitrovicës, u shpreh të mos jetë i kënaqur me punën e institucioneve, për të cilat tha se edhe 17 vite pas luftës, akoma nuk kanë bërë sa duhet për shtrirjen e autoritetit të plotë edhe në veri.

“Po shihen rezultatet… pas 17 viteve që ka përfunduar lufta këndej tabelat akoma janë PR, GL, PE, sillen me tabela të vjetra…Faji dihet, qeveria që 17 vite s’ka punuar në këtë drejtim për me i asgjësua këto gjëra, po dihet shumë qartë ku është faji… U pa forca e tyre fort mirë sa kanë ndikim në këtë shtet, s’po munden me i hjek strukturat ilegale në veri, e po i heqin tabelat. Tabelat janë gjëja më e vogël”, ka thënë Gashi

Faik Haziri, një qytetar tjetër i Mitrovicës, e ka përshkruar gjendjen e tanishme si më të rëndë sesa më parë, sa i përket qarkullimit të automjeteve me targa ilegale.

Sipas tij, më herët serbët me këto targa kanë qarkulluar vetëm në zona të caktuara të veriut, ndërsa tani vazhdojnë të lëvizin edhe në jug pa asnjë problem.

“Më mirë ka qenë para 7-8 muajve sesa tani. Para 7-8 muajve nuk kanë guxuar me ardh deri tek rrethi ku jemi ne tani me tabela PR, KM etj, tani deri në ETC po shkojnë me tabela dhe pa tabela fare, dhe policia nuk është duke ndërmarrë asgjë… Ministria e Punëve të Brendshme i ka fajet krejt… Edita Tahiri i ka fajet sepse asgjë nuk është kryer as me tabela as me asgjë tjetër”, tha Haziri.

Edhe Shukri Musliu ka fajësuar organet gjegjëse për mos zbatim të plotë të ligjit në tërë territorin e Kosovës.

Ai tha se në veri shqiptarët janë të diskriminuar ngase ligji nuk zbatohet për të gjithë njëjtë në atë pjesë.

“Fajet janë tek ministritë tona për arsye se vozitet me tabela KM, GL të Republikës së Serbisë dhe nuk i dënon askush, kurse unë vetëm për brez, ja ku e kam dokumentin që më kanë dënuar në Leposaviq 35 euro…Ne na dënojnë për fat të keq policia shqiptare këtu, kerrin e kisha të parkuar, më thanë largo kerrin, ju thash mirë unë po e largoj, por atë me tabela KM pse s’po guxon me largu, dëno atë njëherë dhe unë po i pranoj tre dënime, më tha të arrestoj, atë nuk guxonin me largu, unë u desht ta largoj… Ne nuk jemi të barabartë, jemi të diskriminuar. Vinë te ETC-ja, nuk më pengon pse vinë, por le t’i marrin tabelat çfarë i kemi edhe ne, s’më pengon që vjen edhe me tabela të Beogradit por dihet është i regjistruar në Serbi, veç banor i Kosovës dhe tabelat e huaja, kjo nuk është në rregull”, u shpreh Musliu.

Në anën tjetër, e kontaktuar përmes telefonit, ministrja për Dialogun, Edita Tahiri, ka pranuar për KosovaPress se ende një pjesë e qytetarëve të komunitetit serb përdorin targat ilegale sidomos në pjesën veriore, mirëpo siç tha ajo, një pjesë e madhe e tyre janë shuar dhe qytetarët kanë marr targa valide të Kosovës.

“Sa i përket targave ilegale, edhe kjo çështje është diskutuar dhe në parim tani do të presim një takim të radhës i cili do të jap zgjidhjen finale kësaj çështjeje. Mirëpo, në këtë periudhë dinamikat e dialogut kanë rënë mjaft për shkak të zgjedhjeve në Serbi dhe shumë gjëra që kanë filluar vitin e kaluar, si dhe në fillim të këtij viti janë në një mënyrë duke u zvarritur pikërisht shkaku i zgjedhjeve që do të mbahen në Serbi”, tha Tahiri për KosovaPress.

Ajo ka folur edhe për çështjen e heqjes së targave prova që Serbia i zbaton në mënyrë të njëanshme ndaj targave të Kosovës.

Sipas saj, në bisedimet të cilat janë zhvilluar në fillim të këtij viti ka një pajtueshmëri në parim për zbatimin e reciprocitetit në kuptimin e targave prova, që nënkupton ose të hiqen nga përdorimi, ose të dyja palët t’i përdorin targat prova ashtu siç ishte paralajmëruar vitin e kaluar.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...