Published On: 20 Maj, 2016

Qeveria miratoi rritjen e pensioneve për 33%!

Qeveria e Kosovës, në mbledhjen e mbajtur sot ka miratuar propozim-vendimin për rritjen e pensionit kontributpagues të moshës, sipas përgatitjes shkollore. Sipas këtij propozim-vendimi, pensioni bazë më i ulët do të jetë 158 euro. Pensioni për ata që kanë punuar me shkolla të mesme dhe që e kanë vërtetuar këtë do të jetë 172 euro. Ndërs, pensioni për të gjithë ata që kanë pasur shkollimin e lartë do të jetë 186 euro dhe pensioni për ata që kanë pasur arsimimin superior, përkatësisht diplomat e fakultetit, universitetit do të jetë 230 euro. Shprehur në përqindje i bie se kjo është një rritje prej rreth 33 për qind.

Kryeministri i vendit, Isa Mustafa tha se ky është kontribut i madh i Qeverisë dhe po e përmbyll këtë kërkesë shumëvjeçare të pensionisteve.

 “Është një kontribut shumë i madh i Qeverisë dhe institucioneve tjera të Republikës së Kosovës, që po arrijnë të përmbyllin këtë kërkesë shumë vjeçare të pensionistëve. Unë mendoj se edhe përkundër asaj që s’kemi mundur të sigurojmë nivel të pensionit, çfarë është dashur ta kenë, në bazë të kontributeve që kanë dhënë dhe të cilat tani nuk mund të shfrytëzojnë, megjithatë është një shumë e dinjitetshme, përmes të cilës ne po kontribuojmë që të përmirësohet standardi i tyre dhe të iu mundësohet që ata të kenë një jetë dinjitoze. Prandaj, e vlerësoj shumë të rëndësishëm këtë vendim”, tha ai.

Ndërsa ministri i Punës dhe Mirëqenies Sociale Arban Abrashi tha se ministria që ai udhëheq do ta zbatojë këtë vendim me qëllim të një jete më të dinjitetshme për pensionistët. Ndërsa, tha se pensionistët do t’i marrin pensionet me rritje që nga ky muaj dhe pagesa do të jetë retroaktive nga muaji janar.

Qeveria po ashtu ka marrë vendim për ndarjen e mjeteve financiare për Shërbimin spitalor dhe Klinik universitar të Kosovës, për stimulim të pagave për 43 punëtorë të Klinikës së Kardiokirurgjisë dhe Kardiologjisë invazive në shumën prej 32 mijë e 200 euro, me qëllim të funksionalizimit të plotë të kësaj klinike, për ofrim të shërbimeve 24 orë me ekip vendor. Ministri Imet Rrahmani tha se gjendja në këtë klinikë është brengosëse.

Qeveria po ashtu ka miratuar propozim0vendimin, për ndarjen e mjeteve financiare në shumë prej 207 mijë e 259 euro për objektin e Prokurorisë Themelore në Mitrovicë. Ministri i Financave Avdullah Hoti tha se ndarja e këtyre mjeteve ka si qëllim zbatimin e ligjit, për ratifikimin e marrëveshjes që normalizojnë marrëdhëniet Kosovë-Serbi.

Njw tjetwr vendim u mor për ndarjen e mjeteve në vlerë prej 300 mijë euro për Kompaninë Rajonale të Ujësjellësit Mitrovica. Ministri i Financave Avdullah Hoti, tha se kjo kompani është në gjendje të keqe. Ndërsa tha se do të angazhohen me kryetarët e komunave në veri, që të rritet inkasimi në atë pjesë dhe kompania të bëhet e pavarur. Edhe ministrja Edita Tahiri tha se atje ka probleme reale, pasi që konsumatorët e pjesës veriore nuk po e bëjnë pagesën.

“Ata kanë probleme reale, për faktin se konsumatorët shumica në komunat veriore nuk janë duke bërë pagesën dhe situata e kësaj kompanie, një kohët ë gjatë është me probleme. E kuptoj që pjesërisht do të bëjmë zgjidhje. Por një angazhim më i madh i kryetarëve të komunave, do të jetë i domosdoshëm. Por dhe i qeverisë. Përndryshe shpejtë mund të vijmë në situatën kur këta të njëjtit të bëjnë kërkesën tjetër”, tha Tahiri.

Në këtë mbledhje, ministri i Financave Avdullah Hoti po ashtu raportoi para Kabinetit Qeveritar, lidhur me raportin për performancën e të hyrave dhe shpenzimeve buxhetore, duke pohuar se kjo periudhë është karakterizuar me nivel të shtuar ekonomik. Krahasuar me periudhën e njëjtë të vitit paraprak të hyrat e përgjithshme sipas tij, kanë pasur një rritje prej 15 për qind.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...