Published On: 12 Shkurt, 2016

Qeveria ka dështuar në diplomaci, pak shansa për liberalizim të vizave para 2017-ës

 

Mark Baftija

 

Deklaratat e Isa Mustafes se nuk do të lëvizë nga Kosova, pa liberalizim të vizave për qytetarët e Kosovës, ishte një deklaratë e pa matur dhe tejete absurde.

Kryeministri i një vendi nuk ka mundësi ta shantazhojë BE-në, me deklarata të tilla, por edhe më e rrezikshme ishte deklarata e Thaçit, i cili tha “Nëse nuk bëhet përafrim dhe Liberalizim është rrezik partneriteti me Perëndimin dhe rreziku që të kemi përafrim me lindjen”.

Këto dy deklarata e largojnë Kosovën nga BE-ja. Këto deklarata sipas një diplomati europian janë kërcënime në drejtim të BE-së, dhe BE-ja nuk guxon të bëhet pre e shantazheve të vendeve të ndryshme.

Tani i vetmi vend në rajon është Kosova pa liberalizim dhe pa hapje të negociatave me BE-në për anëtarësim.

Qeveria e Kosovës ka të drejtë të bëjë këto deklarata vetëm kur të ketë plotësuar kushtet dhe të ketë filluar zbatimi i tyre, një kusht që ende s’është plotësuar është pozita dhe statusi i Avokatit të Populllit, ky kusht është thuajse i pa mundudur të plotësohet.

Deri sot kjo qeveri asnjëherë nuk e ka realizuar asnjë kërkesë të avokatit të populllit, edhe pse vetë e kanë zgjedhur avokatin e popullit sipas dëshirës së  tyre.

Kuvendi i Kosovës në sezonin vjeshtor ka mundësi ta plotësoj këtë kërkesë të Avokati të popullit dhe BE-së.

Kushti i dyta është vija kufitare që besoj se nuk ka shumë probleme, pasi marrëdhëniet diplomatike mes Kosovës dhe Malazezëve janë të shkëlqyera.

Qeveria e Malit të Zi nuk ka bërë asnjë ankesë rreth këtij problemi, dhe BE-ja kupton specifiken e momentit.

Pasi të plotësohen të gjitha kushtet duhet të bëhet ratifikimi nga gjitha qeveritë e vendeve përkatëse, ku qeveria jonë ka dështuar totalisht, 5-shja e famshme, e cila ende nuk e ka njohur Kosovën nuk jep shenja të ndryshimit, dhe BE-ja  do ta shtyjë ratifikimin, dhe do të jetë pengesë që në 2017 të kemi liberalizim.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...