Published On: 29 Gusht, 2016

Qeveria Gruevski-Ahmeti nuk çan kokën për bashkësinë ndërkombëtare

Përveç krijimit të kushteve për zgjedhje të lira dhe demokratike, partitë në Maqedoni, në veçanti ato në qeveri, nuk kanë ndërmarrë thuajse asgjë për përmbushjen e shumë kërkesave tjera, të domosdoshme në procesin e konsolidimit demokratik të vendit dhe inkuadrimit në strukturat euroatlantike.

Rekomandimet për reforma në ndjekjen e telekomunikimeve, në gjyqësi, administratë publike, ndarjen e shtetit nga partitë, media, e sfera tjera, ishin paraqitur në qershor të vitit të kaluar nga një grup ekspertësh të Komisionit Evropian, i udhëhequr nga gjermani,Reinhard Pribe.

Por, edhe gati një vit e gjysmë nga dorëzimi i listës me prioritetet që duhen përmbushur, partitë përveç premtimeve deklarative, nuk kanë ndërmarrë asgjë për zbatimin e tyre.

Pas gati një vit nga dorëzimi i listës me reformat e kërkuara, qeveria kishte prezantuar një plan aksional, por përveç elaboratit të paraqitur para mediave, ende nuk ka asnjë rezultat konkret.

“Ne kemi caktuar prioritetet e këtyre reformave dhe jeni në komunikim të vazhdueshëm me të gjitha institucionet për zbatimin e masave për të cilat konkretisht janë paraparë edhe afate që duhet të ndërmerren për zbatimin e tyre”,kishte deklaruar në qershor, zëvendëskryeministri për çështje evropiane Arbër Ademi.

Gjatë kësaj periudhe, institucionet më tepër janë përqendruar në çështjet që kanë të bëjnë me zgjedhjet, pastrimin e listës së votuesve dhe reformat në media, që edhe kanë shkaktuar përplasje të thella mes partive në pushtet dhe opozitë.

Njohësit e çështjeve evropiane thonë se krijimi i kushteve për zgjedhje të lira është obligim madhor, por institucionet nuk guxojnë t’i shmangen obligimeve tjera që janë po aq të rëndësishme sa edhe mbarëvajtja e procesit zgjedhor.

“Përveç publikimit të planit apo dokumentin për zbatimin e reformave, asgjë tjetër nuk është ndërmarrë nga qeveria, në drejtim të operacionalizimit të reformave apo të ndonjë debati publik ku do të prezantoheshin zgjidhjet ligjore. Përveç ligjit për ndalimin e reklamave qeveritare që mund të thuhet se bën pjesë në këtë pako të reformave të kërkuara, në sfera tjera nuk është bërë asgjë, nuk kishte as propozime, e as debate publike”, thotë Marko Trashanovski nga Instituti për Demokraci.

Ekspertët vlerësojnë se me disa veprime ekzekutivi ka dëshmuar sikur më tepër ka punuar kundër reformave se sa për zbatimin e tyre. Duke u përqendruar në politika populiste dhe në ato që kanë të bëjnë me Marrëveshjen e Përzhinës.

Institucionet sikur me qëllim kanë harruar apo kanë anashkaluar detyrimet tjera.

Këtë, siç thotë Malinka Jordanova nga Instituti për politika evropiane, e ka bërë edhe opozita e cila më tepër është përqendruar tek zgjedhjet se sa tek konsolidimi i institucioneve tjera.

“Në fakt institucionet kanë ndërmarrë hapa që janë kundër reformave kurse opozita duke shpresuar se do të arrijë në atë që i kanë vënë si qëllim, zgjedhje fer dhe demokratik, nuk është përqendruar sa duhet tek reformat tjera. Këtu më duhet të theksojë edhe rolin e bashkësisë ndërkombëtare e cila sikur më tepër është përqendruar në përmbushjen e kritereve për zgjedhje të lira”, thotë Jordanova.

Ekspertët besojnë se në rast të zgjidhjes së krizës politike dhe mbajtjes së zgjedhjeve të lira dhe demokratike, qeveria e re, pavarësisht se nga kush do të udhëhiqet nuk do të mundet t’i shmanget kursit të reformave, pasi pa përmbushjen e tyre nuk do të mund të pretendojnë anëtarësimin e Maqedonisë në strukturat euroatlantike.

Loading...
 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Loading...

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...
Loading...