Published On: 17 Prill, 2016

Qeveria Bukoshi ua ndali ushtarakëve pagesat, nuk ia hiqte më as shpenzimet e Kosova ishte në luftë

 

 • FEJTON EKSKLUZIV, dy dekada i mbajtur në sirtar, nga vrasja e kolonelit Krasniqi, krimet dhe dështimet! (3)
 • – II –

– A thua jemi popull kaq i mallkuar që nuk dimë tjetër veç të luftojmë në mes veti? Si të tillë që jemi a e meritojmë lirinë?! Edhe nëse një ditë do të lirohemi nga shkau, a do të mund të lirohemi nga mendësitë tona të liga dhe nga të këqiat që kemi, mendonte shoferi!

E tëra kjo filloi në muajin mars, menjëherë pas ngjarjeve në Likoshan, Qirez dhe Prekaz. Policia dhe ushtria serbe masakroi në mënyrën më të egër familje të tëra shqiptare. Kosovës i vinte era luftë. Në mes të popullsisë ndihej një pasiguri e madhe dhe kishte filluar organizimi për vetëmbrojtje. Kishte mungesë të madhe të armatimit dhe për këtë arsye të rinjtë në mënyrë gjysmë të organizuar dhe të paorganizuar u nisën drejt Shqipërisë. Gjatë rrugës atyre u kanosej rreziku sepse grupet kur afroheshin afër kufirit udhëhiqeshin nga njerëz jo kompetentë dhe të dyshimtë. Nuk ishin të rralla rastet kur grupe të tëra çoheshin në kurth. Edhe në Shqipëri mikpritja mungonte, njerëzit prisnin me ditë të tëra të pa ngrënë dhe në fund merrnin ndonjë armë e cila nuk funksiononte fare. Rreziku rritej edhe më shumë ngaqë ushtria jugosllave vendosi që të ruajë kufirin me njësitë më elite që kishte. Ajo vendosi gjatë kufirit Kosovë-Shqipëri brigadën e 63 parashutiste nga Nishi dhe atë të 72 të policisë ushtarake nga Pançeva.

Lufta nga Drenica zgjerohej në drejtim të Rrafshit të Dukagjinit dhe ushtarakët tani e ndienin veten të nevojshëm për këtë luftë. Disa tentonin që nëpërmjet letrave apo telefonit t’i drejtoheshin kryeministrit kosovar, të insistonin që punët të lëvizin më shpejt. Ata mendonin se është rasti i fundit që të dëshmohet dhe tregohet se edhe ata janë të denjë që t’i dalin zot trollit të tyre që me shekuj të tërë është larë kush e di sa herë me gjak. Mirëpo, duhej të gjendej mënyra më e mirë dhe më e shpejtë që ata të mbërrijnë të gjallë në Kosovë. Kësaj radhe u erdhi koha edhe grupeve të ushtarakëve kosovarë në diasporë që të dëshmohen. Vitet e fundit kudo që kishte ushtarakë kosovarë në perëndim ishin formuar grupet e ushtarakëve kosovarë. Qëllimi i tyre ishte që të jenë vazhdimisht në kontakt me pjesën më të madhe të oficerëve dhe në rast nevoje të mobilizoheshin urgjentisht dhe të niseshin për në Kosovë. Rasti erdhi!

Në të vërtetë pjesa dërmuese e ushtarakëve kosovarë kishin braktisur ushtrinë jugosllave menjëherë pas fillimit të luftës në Kroaci, e disa pak më vonë, gjatë luftës në Bosnjë. Ata nuk ndiheshin të sigurtë në Kosovë, bile atëherë nga ata askush nuk kërkonte të qëndronte në Kosovë. Duke mos dashur të rrinë në gojë të ujkut, e morën botën në sy. U vendosën nëpër shtetet Perëndimore duke filluar nga Finlanda e shtetet Skandinave e deri në Austri. Pjesa më e madhe e tyre ishin të vendosur në Gjermani e Zvicër, dhe aty grupet ishin nga numri më të mëdhenjtë.

Në Zvicër ndodheshin më shumë se 50 ushtarakë kosovarë. Pjesa më e madhe e tyre kishin kryer Akademitë. Ishin të shpërndarë pothuaj se në tërë Zvicrën, që nga Gjeneva ku ndodhej Bajrami dhe Mersini deri në St. Galen ku ndodheshin Tomorri dhe Islami, që nga Baseli ku ndodhej Rexhepi e deri në Lugano ku jetonte Shiqeriu. Të tjerët ishin të vendosur në Lausanne, Bern, Zurich apo në qytete të tjera. Kjo largësi bëhej pengesë për organizimin e takimeve të shpeshta, edhe për shkak se udhëtimi ishte shumë i shtrenjtë. Në fillim të organizimit, disa herë me radhë Qeveria e Republikës së Kosovës i pagoi shpenzimet e rrugës, por gjithmonë delte ndonjë vështirësi, si rreth vendit ku duhej të mbahej mbledhja ashtu dhe çështjeve që do të duhej të diskutoheshin aty.

Më vonë Qeveria u “lodh” dhe shpenzimet i paguante secili nga xhepi i tij, por as Ministria Mbrojtjes nuk funksiononte si tërësi pas largimit të Nikë Gjeloshit. Çdo grup kishte kryetar-koordinatorin e saj dhe punonte pothuajse në mënyrë të pavarur.

Lajmi për takim erdhi gjatë natës vonë, pas konsultimeve që kishte bërë kryesia e grupit të ushtarakëve kosovarë në Zvicër. Kjo nuk pengoi që shumica e ushtarakëve të mblidheshin para klubit “Përparimi ” në Zurich në orën 10.00, ashtu siç ishte vendosur. Disa kishin ardhur me vetura e disa me tren. Mbërritën pothuajse të gjithë në të njëjtën kohë. Dukeshin të lodhur e të mërzitur. Ata sikur ndienin një përgjegjësi para njëri tjetrit për atë që po ndodhte në Kosovë. Përshëndetjet në mes tyre ishin me fjalë të pakta dhe më të shkurtra se zakonisht.

– A po e sheh që mbaruam fare, pyeste njëri?

– Po, po, thoshte dikush tjetër, i lamë duart!

(…)

Fjalët u ndërprenë sepse në atë kohë kryesia e grupit të ushtarakëve kishte zënë vend. Në kryesi pos Agimit që ishte koordinator ishin edhe Hilmiu, Agim M., Ismeti, Bajrami, Jahiri dhe Selveri. Mbledhja po fillonte. Masës i pari iu drejtua Agimi. Me pak fjalë ai tregoi për seriozitetin e situatës dhe për punën që ishte bërë. Për takimet që kishin pasur me kryeministrin kosovar. Ai me radhë i njoftoi të pranishmit për takimin e kryesisë së grupit të ushtarakëve në Zvicër, me 03 mars 1998. Në atë mbledhje ishte marrë vendimi që të ftoheshin të gjithë kryetarët e grupeve të ushtarakëve kosovarë në perëndim, të konsultoheshin dhe të merrnin vendime për hapat e mëtejshme. Tregoi edhe për mbledhjen e dytë, tri ditë më vonë, në të cilën nuk morën pjesë të gjithë të ftuarit sepse mungonin Xhaferi nga Gjermania dhe Naimi nga Sllovenia. Të pranishmit kishin marrë vendim duke zgjedhur kolonel Ahmet Krasniqin si koordinator i të gjitha grupeve të ushtarakëve kosovarë në diasporë. Me këtë vendim, vazhdoi ai, ishte njohur edhe kryeministri kosovar në takimin që kishin me të me 07 mars. Kryeministri ishte pajtuar me vendimin e tyre dhe gojarisht e kishte emëruar Ahmet Krasniqin në detyrën e Ministrit të Mbrojtjes të Republikës së Kosovës. Në takimin me kryeministrin kosovar përpos Agimit ishin të pranishëm edhe vetë Ahmet Krasniqi, Bajrami dhe Shabani.

Pjesëmarrësit në sallë u panë midis tyre, nga sa po dëgjonin delte se kryeministri në një tubim para masës në Gjermani nuk e paska treguar të vërtetën, ku kishte deklaruar se kishte Ministri të Mbrojtjes. Ndërkohë që ajo në të vërtetë ishte formuar disa ditë më vonë. Në mes të kryesisë ishte ulur edhe një person që shumica nuk e njihnin. Ishte i gjatë, zeshkan dhe me mustaqe.

– Po ky, kush është?- pëshpërisnin ushtarakët në sallë duke dashur të dinë më shumë për të.

Fjalën e mori Hilmiu. Ishte zeshkan me mustaqe. Dukej i qetë. Vinte nga një fshat i Drenicës, kurse në Zvicër jetonte në afërsi të Lozanës. Ai ishte ndër më punëtorët dhe shpeshherë barra më e madhe e punës i binte atij. Ai i njohu pjesëmarrësit edhe për një seri takimesh që ishin ndërmarrë me ushtarakë e persona të tjerë me ndikim, me qëllim afrimi dhe për të koordinuar sa më mirë punën.

– Po cili është ministri? Shihnin anash ushtarakët duke pyetur njëri tjetrin dhe duke dashur që sa më parë ta njihnin atë. Vijon – SHQIPTARI.EU

Ndalohet botimi i këtij fejtoni pa lejen e gazetës SHQIPTARI.EU

LEXONI edhe:

http://www.shqiptari.eu/ekskluzive-ministri-krasniqi-u-godit-dy-here-ne-koke-nga-afer-vrasesi-profesionist-i-maskuar/

http://www.shqiptari.eu/trego-baton-se-si-z-kadri-veseli-i-paguante-agjentet-e-shik-ut-3/

 
Displaying 3 Comments
Have Your Say
 1. Sinan Kastrati thotë:

  Shumë i nderuari Xhafer Leci, komentin tënd e lexova dhe e rilexova . Nuk kam cka ti shtoj. Pajtohem për ato që i ke thënë ama unë mendoj se vetë kryesia e LDK-së ishte e mykur, murtat, bashkë me Hafizin. Pse?
  Ata që duhet të flasin, po heshtin!
  Populli thot: “Nejen (muhabetin në odë) e prishin ata që din me fol e nuk flasin dhe ata që s`din me fol e flasin”.
  Pergjigja është: Nëse ata flasin, duhet të flasin drejtë e ta tregojnë të vërtetën. E e vërteta tyre, është, RRENË!
  I dashuri Xhafer Leci, Bukoshi kishte qenë i lidhur me lpk-istët e të të gjitha llojeve, grupeve e gjeneratave ndërsa Hafizit nuk është për ti besuar po aq sa Edita Tahirit, Xhafer Shatrit … Isa Mustafës (ministra) etj. Nuk mund të flas haptas por besoj se më kupton.
  Edita kur vinte në Perendim, nuk flente në hotel … ndërsa në Kosovë kërkonte pagesat, biletat për rrugë, ushqim e fjetje, në hotelet luksoze. Kur ato ia ndali i ndjeri … Xhabir Ahmeti, kjo u ankua te Ibr. Rugova … ndërsa pas “lufte” iu bashkua “krahit të luftës”, iu ”afrua” hashimit, xhavitit, kadri veselit … e të tjerëve të dyshuar dhe të akuzuar nga gjykatat vendore e ndërkombëtare për krim e korrupcion.
  Sinan Kastrati, Suedi
  (sinan.kastrati@hotmail.com)
  Malmö, 18 prill 2016

  Përgjigjiuni
  Pelqej(1) Nuk Pelqej(0)
 2. LIRI thotë:

  CKA ME SHKRUJT PER B.BUKOSHIN KAQEN NJI KRYEMINISTER FALSH KA QEN NE BASHKPUNIM ME KRYEMINISTRIN E TASHEM I.MUSTAFEN KAN VJEDH SAKAN MUNDUR GJAKUN E KLASES PUNTORE GJAKUN E LUFTARVE DESHMORVE QE ATA SKISHIN BUK MENGREN NEPER STUHIJA NEPER SHI E BOR SKISHIN AS ARSENAL TE MJAFTUESHEM AS MEDIKAMENTE A KURSE B.BUKOSHI E IMUSTAFA BAJSHIN PALL E SEFALLEK ME PARAT E KLASES PUNTORE KUSH N ZVICER E KUSH N GJERMANI ISA NZVICER BUKOSHI ME FARMACIJAT NE SHTUTGART NJI ILAQ NUK E KAN DEKLARU VEQ PO PININ QAJ RUSI E INUMROJSHIN FRANGAT ZVICRANE E MARKAT GJERMANE KURSE LUFTARET NEPER ZEKAT E SHIUT BORES FTHTIT MBARE ME PAS POR ISA ASHT MSU ME MBARE SE PAS LUFTE QELI GARAZHA ME PARAT E POPULLIT EDHE GJAKUN E DESHMORVE A ZEMRA I QAN ENDE PER CETNIKET PER A.VUCICIN

  Përgjigjiuni
  Pelqej(1) Nuk Pelqej(0)
 3. Xhafer Leci thotë:

  Pjesë nga libri im:“Në themelet e traditës kombëtare shqiptare”.
  Sa i përket luftës, kanë folur dhe janë shkruar libra nga ata që e kanë udhëhequr luftën në terren etj. Unë mendoj se ende nuk është thënë thelbi kryesor, pse ishte dr.Bukoshi aq i dobët në organizimin e luftës. Dhe a duhej të jetë një politikan aq kokëfortë si Bukoshi? Qe një rast më 1994 në Leonberg të Gjermanisë. Një i ri e pyeti kryeministrin nëse paraqitet nevoja për luftë, si do të bëhet organizimi nga këtu? Dr.Bukoshi i tha “Ashtu siç keni ardhur me duar në xhepa edhe ashtu kthehuni! A ishte kjo një përgjigje normale apo jo? Ndoshta kryeministri ishte i mllefosur nga pyetjet provokative me dhe pa emra të anëtarëve të LDK-së, që bëhëshim, si psh. nga vëllau i funksionarit të LDK-së, Rexhep Gjergjit, i cili studionte në Gjermani, Naim Gjergji, i cili i bëri një pyetje dr. Bukoshit, dhe pyetja nuk u bë publike dhe Bukoshi i tha nuk të përgjigjem, sepse pyetja nuk ështe e jotja, por vetëm emri yt! Këtë duhet ta dijë Hafiz Gagica, pse nuk i bënin pyetjet vetë drejtuesit e degës së LDK-së? Ndoshta zotërinjët mendonin se kryeministri duhet punuar sipas konceptit të partisë? Institucionet dalin nga partitë, por ato vëhen mbi partitë, por këtë s’e kuptonin Gagica me shokë, apo nuk donin ta kuptonin?! Dihet se me tre ministra në perëndim dhe me pjesën më të madhe të popullit në marrëdhënie jo të mira, nuk ka mundësi për një organizim të mirë. Shkurt, Bukoshi u tregua politikan i dobët dhe i papërgjegjshëm. Megjithatë, fajet nuk i kishte vetëm ai. Ato i kishte edhe LDK-ja, sidomos kryesia e degës në Gjermani.

  Përgjigjiuni
  Pelqej(3) Nuk Pelqej(0)

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...